21.7 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Κεραμιδάς: “Πρόκληση για μένα η Τσεκγλέντ”

Ο Κώστας Κεραμιδάς προστίθεται στους Έλληνες προπονητές που πήραν την απόφαση να βγουν εκτός συνόρων, καθώς συμφώνησε με την ουγγρική Τσεγκλέντ, ομάδα στην οποία ολοκλήρωσε πέρυσι τη σεζόν και ανανέωσε τη συνεγασία της για έναν ακόμη χρόνο και η Κατερίνα Σωτηρίου. Η Τσεγκλέντ αγωνίζεται στο πρωτάθλημα Ουγγαρίας και στο EuroCup Γυναικών. Για τον Κεραμιδά θα είναι η δεύτερη φορά που θα κουτσάρει εκτός Ελλάδας, καθώς έχει προηγηθεί η σουηδική Σόλνα. Λίγο πριν την αναχώρησή του μίλησε στην ιστοσελίδα του ΣΕΠΚ:

Για το τι τον έπεισε να αναλάβει έναν πάγκο στο εξωτερικό: «Ήταν μια πρόκληση για εμένα, το ουγγρικό πρωτάθλημα είναι πολύ ανταγωνιστικό στο γυναικείο. Έχει υψηλό επίπεδο και εκεί βρίσκονται πολλές παίκτριες από το WNBA, αλλά και πολύ καλές παίκτριες από την Ευρώπη. Λόγω της πανδημίας, πολλά πρωταθλήματα δεν θα είναι όπως παλιά. Η Ουγγαρία δεν θα έχει όμως τόσο μεγάλη διαφοροποίηση. Δέχθηκα λοιπόν την πρόταση και την αποδέχθηκα με μεγάλη χαρά. Συμπεριλαμβανομένων των προβλημάτων που υπάρχουν στην Ελλάδα, ειδικά μετά την πανδημία, αποφάσισα να κάνω το βήμα στο εξωτερικό».

Για τους στόχους που υπάρχουν στην Τσέγκλεντ: «Στην Ουγγαρία, η Σοπρόν είναι αυτή που πρωταγωνιστεί και βρίσκεται επίσης στην EuroLeague. Οι υπόλοιπες βρίσκονται πάνω κάτω στο ίδιο επίπεδο. Θέλουμε λοιπόν να είμαστε ανταγωνιστικοί στο ουγγρικό πρωτάθλημα και να προκριθούμε στα playoffs, ενώ σε ό,τι αφορά στο EuroCup, αν είναι δυνατόν να περάσουμε από τους ομίλους και να παίξουμε στα νοκ άουτ».

Για το επίπεδο ανταγωνιστικότητας του ουγγρικού πρωταθλήματος: «Υπάρχει μια ιδιομορφία. Στο ρόστερ βρίσκονται τέσσερις ξένες, αλλά οι τρεις έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο πρωτάθλημα, ενώ πρέπει πάντα να υπάρχουν δύο γηγενείς παίκτριες στην πεντάδα. Από αυτές τις δύο γηγενείς παίκτριες, στο πρώτο μέρος, η μία πρέπει να είναι κάτω των 21 ετών. Το κάνουν αυτό για να διασφαλίσουν προφανώς την ανάπτυξη του αθλήματος στη χώρα. Αυτό όμως καθιστά πολύ δύσκολο το πρωτάθλημα γιατί πρέπει κάθε ομάδα να διαθέτει καλές γηγενείς παίκτριες, ειδικά νεαρές αφού παίζουν τόσο πολύ. Γι αυτό είναι δύσκολο να διαμορφωθεί η τελική εικόνα του ρόστερ. Η ομάδα μας οργανώθηκε πολύ γρήγορα, έχουμε κλείσει το ρόστερ. Διαθέτουμε δύο κοπέλες που είναι κάτω των 21, που είναι διεθνείς με την Ουγγαρία. Από εκεί και πέρα, κι οι τέσσερις ξένες παίκτριες είναι πολύ αξιόλογες. Μεταξύ αυτών είναι κι η Κατερίνα Σωτηρίου, που βρίσκεται από πέρσι τον χειμώνα στην ομάδα».

Για τη σύγκριση ανάμεσα σε Ελλάδα και Ουγγαρία στο επίπεδο του πρωταθλήματος γυναικών: «Δεν υπάρχει καμία σχέση σε επίπεδο ανταγωνιστικότητας. Στην Ουγγαρία, το μπάσκετ γυναικών έχει σημειώσει μεγάλη ανάπτυξη εδώ και πολλά χρόνια. Οι ξένες που παίζουν στο πρωτάθλημα είναι πολύ ποιοτικές, από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, την Ισπανία και τη Σερβία. Ειδικά με το πώς θα είναι του χρόνου τα πράγματα, δεν βλέπω να υπάρχει δυνατότητα σύγκρισης. Ακόμη κι οι τελευταίες σε κατάταξη ομάδες στην Ουγγαρία είναι πολύ ισχυρές. Έχουν βρει τρόπους όλες οι ομάδες να ενισχύονται χορηγικά και να παραμένουν σε πολύ καλά οικονομικά επίπεδα. Την ίδια ώρα στην Ελλάδα, βλέπουμε ότι τα προβλήματα διογκώνονται. Εύχομαι αυτά τα προβλήματα να μειωθούν και να εξαλειφθούν στο μέλλον και το ελληνικό μπάσκετ, τόσο σε ανδρικό όσο και σε γυναικείο επίπεδο, να πάει μπροστά».



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ