20.2 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Κεμζούρα: «Έπαιξαν πολλά ρόλο»

Ο Κεστούτις Κεμζούρα μίλησε για την ευκαιρία που του έδωσε ο Ολυμπιακός, τον Ντέιβιντ Μπλατ, το Βασίλη Σπανούλη, αλλά και τα αίτια του κακού ξεκινήματός τους φέτος στην Ευρωλίγκα.

Ο 49χρονος προπονητής παραχώρησε συνέντευξη στη λιθουανική ιστοσελίδα 15min.lt, με αφορμή την εντός έδρας αναμέτρησή τους με τη Ζαλγκίρις Κάουνας στο ΣΕΦ (15/11, 21.30), στο πλαίσιο της 8ης αγωνιστικής της Ευρωλίγκας. Εν τέλει επικεντρώθηκε στους «ερυθρολεύκους» κι όχι στο ματς κόντρα στους συμπατριώτες του, τονίζοντας μεταξύ άλλων…

Για τον Ντέιβιντ Μπλατ: «Τώρα, είναι πιο ήρεμος. Μιλάμε αρκετά. Σέβομαι απεριόριστα τη γνώμη του. Βλέπει τα παιχνίδια και πάντα ανυπομονώ να τον ακούσω, όπως και άλλους που με βοηθούν να βελτιώνομαι. Ο Ντέιβιντ Μπλατ είχε το δικό του στιλ και ήταν επιτυχημένος με αυτό. Ίσως να μη δούλεψε αυτό εδώ».

Για το εάν έπαιξε ρόλο στην αποτυχία του Ντέιβιντ Μπλατ ότι δεν προσαρμόστηκε στην ελληνική νοοτροπία: «Η ελληνική νοοτροπία; Όλοι θέλουν να νικούν παντού. Εγώ θα εστίαζα στη νοοτροπία του Ολυμπιακού. Είναι σπουδαία ομάδα, με ιστορία και είναι δύσκολο να καταλάβει ο κόσμος γιατί χάνει. Θεωρώ πως υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες και περιστάσεις, μία εξ αυτών είναι ότι είμαστε μια νέα ομάδα. Είχαμε πολλούς τραυματισμούς πέρυσι και δεν τα καταφέραμε καλά. Η φετινή ομάδα ήταν ακόμα πιο νέα από την περσινή, με ακόμα λιγότερη εμπειρία στην Ευρωλίγκα. Ίσως έπαιξαν πολλά ρόλο. Ίσως η απουσία αγώνων στο ελληνικό πρωτάθλημα και το μικρότερο μπάτζετ. Είναι δύσκολο για εμένα να σχολιάσω. Είναι πολύ δύσκολο να ανταγωνίζεσαι άλλες ομάδες στην αγορά παικτών. Όταν δεν παίρνεις την πρώτη, τη δεύτερη, την τρίτη επιλογή σου, τότε θα πάρεις την τέταρτη. Αυτό συνέβη. Ίσως κάποιοι παίκτες να μην μπορούσαν να αναλάβουν τους ρόλους που τους ανατέθηκαν. Ίσως κάποιοι να μην ήταν ικανοποιημένοι».

Για τις διαδοχικές ήττες του Ολυμπιακού στο ΣΕΦ: «Μετά την τελευταία ήττα μού είπαν ότι δεν θυμούνται πόσα χρόνια έχει να χάσει ο Ολυμπιακός δύο διαδοχικά εντός έδρας παιχνίδια. Δεν υπάρχει απάντηση. Προσπάθησα να εξηγήσω ότι ίσως ο Ολυμπιακός δεν ήταν τα προηγούμενα χρόνια όπως τώρα. Δεν θέλω να δικαιολογηθώ, αλλά εξηγώ τη μεγάλη εικόνα. Πριν νικήσουμε την ΤΣΣΚΑ Μόσχας η ομάδα δεν τα είχε καταφέρει ακόμα και με πιο δυνατά ρόστερ. Αυτό είναι το μπάσκετ».

Για τις εμπειρίες του κατά την παρουσία του στον Ολυμπιακό, από πέρυσι που βρίσκεται στο επιτελείο του: «Δεν μπορώ να πω ότι έχω βιώσει κάτι, το οποίο δεν είχα ξαναβιώσει στο παρελθόν. Στη Λιθουανία αγαπάμε το μπάσκετ. Όταν παίζεις με τον Παναθηναϊκό όντως υπάρχει μεγάλη ένταση στις εξέδρες. Έχω ξαναζήσει κάτι τέτοιο, αλλά δεν είπα "ουάου". Φυσικά, αποχωρήσαμε σε εκείνο το ματς Κυπέλλου. Αυτό ήταν κάτι νέο. Δεν θυμάμαι να μου έχει ξανασυμβεί. Κάποτε είχα απειλήσει να αποσύρω μια ομάδα».

Για το πώς θυμάται την περσινή αποχώρησή τους από το ΟΑΚΑ, στο ματς Κυπέλλου με τον Παναθηναϊκό: «Βρισκόμασταν πίσω με 15π. και ήμασταν σε συζητήσεις με τους προπονητές για το τι πρέπει να κάνουμε, ώστε να επιστρέψουμε στο ματς. Όταν μάθαμε πως δεν θα γυρίσουμε στο παρκέ οι παίκτες ηρέμησαν και μας είπαν ότι τα διαιτητικά σκάνδαλα ήταν επαναλαμβανόμενα. Μπορεί να δυσκολευτήκαμε να το καταλάβουμε, αλλά μας είπαν ότι συμβαίνει για χρόνια. Δεν θα ήθελα να βρεθώ ξανά σε ίδια κατάσταση, αν κι έχει περάσει ένας χρόνος από τότε».

Για την ευκαιρία που του δόθηκε στον Ολυμπιακό, ως πρώτος προπονητής: «Το βλέπω θετικά. Ο κόσμος ήξερε το όνομά μου και τα επιτεύγματά μου. Θέλω να αποδείξω ότι μπορώ να πετύχω και σε αυτό το επίπεδο. Θα δούμε τι θα γίνει. Σε κάθε δουλειά, όσο δουλεύεις βελτιώνεσαι. Οι κόουτς δεν χρειάζονται απλώς γνώσεις. Ακόμα και ο χειρουργός βελτιώνεται μέσα από τις επεμβάσεις. Είναι καλό όταν δουλεύεις να κάνεις λάθη».

Για την αγωνιστική φιλοσοφία του: «Δεν είμαι ο Ντέιβιντ Μπλατ, αλλά ο Κεμζούρα. Προσπαθώ να περάσω τη φιλοσοφία μου, χρειάζεται χρόνος και είναι δύσκολο. Δεν ήθελα να αλλάξω τα πάντα στον Πειραιά. Ήθελα να κρατήσω κάποια καλά πράγματα και να βελτιώσω κάποια άλλα. Δεν κοιτάζω μακριά. Κοιτάζω κάθε ματς ξεχωριστά. Το όραμα του Ολυμπιακού πρέπει να αναλυθεί από τη διοίκηση. Να δει εκείνη τι αλλαγές πρέπει να γίνουν, ώστε να επιστρέψει η ομάδα σε αυτό που ήταν. Ίσως χρειαστούν κάποια νέα ταλέντα. Αυτό θα εξαρτηθεί και από το μπάτζετ. Θα πρέπει να υπάρχει συνδυασμός νέων, γηγενών παικτών με ποιοτικούς ξένους. Να υπάρχει διάρκεια στην ομάδα».

Για το Βασίλη Σπανούλη: «Εξαιρετική προσωπικότητα και χαρακτήρας. Μπορείς να καταλάβεις γιατί είναι νικητής. Δεν τα παρατάει ποτέ. Σκέφτεται μόνο το μπάσκετ. Κάποιες φορές αυτή η έντονη επιθυμία του να νικήσει έχει ως αποτέλεσμα να κάνει περισσότερα από όσα χρειάζεται. Όλοι, όμως, πρέπει να τον έχουν ως παράδειγμα για την προσήλωσή του».

Για το συμπατριώτη του, Μιντάουγκας Κουζμίνσκας, και την αποχώρησή του από τον Ολυμπιακό: «Ήταν απόφασή του. Η ομάδα ήταν ικανοποιημένη από το παιχνίδι του. Εκείνος όχι από το χρόνο συμμετοχής. Ήρθε το ενδιαφέρον της Λοκομοτίβ Κουμπάν κι εκείνος έπρεπε να αποφασίσει. Δεν μπορούσα να του υποσχεθώ μεγαλύτερο ρόλο. Τον Ολυμπιακό δεν τον πείραξε, έφυγε κι ένα οικονομικό βάρος. Έπρεπε να μοιράσουμε αυτόν το χρόνο συμμετοχής σε άλλους παίκτες κι αυτό έγινε».

Για το Ζακ Λε Ντέι και την παρουσία του στη Ζαλγκίρις Κάουνας: «Είναι σε καλά χέρια και αποδίδει εξαιρετικά. Βελτιώνεται και είμαι χαρούμενος για αυτόν».



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ