16.9 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Κατεδάφισε το λιθουανικό «κάστρο» η Ζενίτ!

Ότι δεν τελείωσε στην κανονική διάρκεια του αγώνα το κατάφερε στην παράταση η Ζενίτ. Οι Ρώσοι αποδείχθηκαν πολύ σκληροί για να πεθάνουν και τελικά πανηγύρισαν ένα σπουδαίο διπλό μέσο στο Κάουνας απέναντι στη Ζαλγκίρις με 82-70 και της έκοψαν το νικηφόρο σερί. Μεγάλος πρωταγωνιστής και καθοριστικός στην παράταση ήταν ο Ματέους Πονίτκα με 19 πόντους και 7 ριμπάουντ.

Δεν εκμεταλλεύτηκαν το δώρο του Άλεξ Ρένφρο στο τέλος η Ζαλγκίρις με αποτέλεσμα να ηττηθούν για δεύτερo αγώνα φέτος εντός έδρας στη Euroleague αλλά αυτή τη φορά από τη Ζενίτ στην παράταση με 82-70. Με αυτό το αποτέλεσμα οι Λιθουανοί έπεσαν στο 2-3 εκεί που τους έπιασε και η ομάδα του Χουάν Πλάθα όπου σήμερα πήρε μια... βαθιά ανάσα. Από την πλευρά των γηπεδούχων έκαναν ότι μπορούσαν οι Ουλανόβας και Λεντέι με 12 πόντους ο καθένας.

Με πολύ κέφι μπήκαν στο παιχνίδι και οι δύο ομάδες βρίσκοντας σκορ από κοντινή και μακρινή απόσταση (5-5). Στη συνέχεια πήραν... σκυτάλη τα επιπόλαια λάθη και από τις δύο πλευρές και τα αρκετά φάουλ των Ρώσων, με τον Αγιόν να τραβάει το... κουπί της επίθεσης (12-12). Η ομάδα του Χουάν Πλάθα «μπλόκαρε» στην επίθεση και οι γηπεδούχοι το εκμεταλλεύτηκαν με τον Χέιζ να βάζει σε ρόλο οδηγού τους Λιθουανούς στο τέλος της περιόδου (18-14).

Με την έναρξη της δεύτερης περιόδου η Ζενίτ μπήκε πιο συγκεντρωμένη και στα πρώτα περίπου τρία λεπτά είχε ένα επιμέρους 5-0, με τους Λιθουανούς να μην έχουν σημειώσει μέχρι εκείνο το σημείο κανένα τρίποντο. Η αστοχία συνεχιζόταν με τους Ρώσους να περνάνε μπροστά (23-20) με τον Πονκρασόφ και τον Αγιόν και τους Λιθουανούς να ψάχνουν τρόπο να σκοράρουν. Οι φιλοξενούμενοι έχτισαν μια μικρή διαφορά (27-20) αλλά σε εκείνο το σημείο μίλησε ο Λαντέιλ και έστειλε τις δύο ομάδες ισόπαλες στα αποδυτήρια (28-28).

Στην τρίτη περίοδο οι δύο ομάδες ήταν πιο προσεκτικές στις επιθέσεις τους χωρίς βιαστικά λάθη και το ντέρμπι καλά κρατούσε με τον Γκριγκόνις να ρίχνει τις «βόμβες» του (38-35). Το σκορ διατηρήθηκε σε χαμηλά επίπεδα και τα καλάθια έμπαιναν με το... σταγονόμετρο αλλά ο Άιβερσον το πήρε προσωπικά και με 5 προσωπικούς πόντους έβαλε μπροστά στο τέλος τη Ζενίτ (44-43).

H Zενίτ μπήκε με τις καλύτερες προδιαγραφές στην τέταρτη περίοδο με τον Πονίτκα και τον Τόμας να βγαίνουν μπροστά φτιάχνοντας μια μικρή διαφορά (54-46). Η αστοχία δεν έλειψε ούτε από αυτό το δεκάλεπτο με τις δύο ομάδας να τα «σπάνε» αλλά ο Λεντέι ώθησε τους Λιθουανούς να ροκανίσουν το σκορ (58-56). Κι εκεί που όλα έδειχναν ότι τελικά θα φύγουν οι Ρώσοι με το σπουδαίο διπλό ο Ρενφρό έκανε το τραγικό λάθος να κάνει φάουλ σε σουτ τριών πόντων στον Λεκαβίτσιους στο κέντρο του γηπέδου λίγο πριν το τέλος και με τις βολές έστειλε το ματς στην παράταση (62-62).

Ότι δεν τελείωσε στην κανονική διάρκεια του αγώνα το κατάφερε στην παράταση η Ζενίτ. Οι Ρώσοι αποδείχθηκαν πολύ σκληροί για να πεθάνουν και τελικά πανηγύρισαν ένα σπουδαίο διπλό μέσο στο Κάουνας απέναντι στη Ζαλγκίρις με 82-70 και της έκοψαν το νικηφόρο σερί. Μεγάλος πρωταγωνιστής και καθοριστικός στην παράταση ήταν ο Ματέους Πονίτκα με 19 πόντους και 7 ριμπάουντ.

Tα δεκάλεπτα: 18-14, 28-28, 43-44, 62-62, 70-82

ΤΟ «ΔΩΡΟ» ΚΑΙ Ο ΑΝΘΩΠΟΣ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΣΤΙΓΜΗΣ:

«Συγκοπή» πήγαν να πάθουν οι φιλοξενούμενοι στο τέλος, καθώς εκεί που πίστευαν πως το ματς είχε κριθεί και θα φεύγανε με το διπλά από την κανονική περίοδο, ο Άλεξ Ρένφρο έκανε ένα αχρείαστο φάουλ πάνω στον Λεκαβίτσιους την ώρα που σούταρε πίσω από το κέντρο και απέμεναν μόλις 2.3'' για το τέλος (68-65). Με αυτό τον τρόπο οδηγήθηκαν στην παράταση. Όμως στο έξτρα πεντάλεπτο μίλησε ο Μάτεους Πονίτκα, ο οποίος όση ώρα δεν εμφανίστηκε σε ολόκληρο το ματς έκανε το... μπαμ στην παράταση και με 19 πόντους πήρε τη χρυσή νίκη η Ζενίτ.

ΜΕ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΤΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ:

Σε ένα ματς που κρίθηκε στην λεπτομέρεια και στην παράταση και το πιο ασήμαντο έκανα τη διαφορά. Δύο κατηγορίες έδωσαν τη νίκη στους Ρώσους, καθώς είχαν καλύτερο ποσοστό στα δίποντα με 48.8% (20/41) ενώ οι Ρώσοι από την πλευρά τους είχαν μόλις 37.8% (14/37). Ένα άλλο στατιστικό που ώθησε τη Ζενίτ προς τη νίκη ήταν τα 11 κλεψίματα έναντι μόλις 4 των Λιθουανών.

Δείτε εδώ τα στατιστικά του αγώνα:

 

 

 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ