27.1 C
Athens
Τετάρτη, 26 Ιουνίου, 2024

Κατακτητής και αιχμάλωτος (infographics)

Η φιλοσοφία που χαρακτηρίζει το παιχνίδι του Παναθηναϊκού την τελευταία διετία, αυτό το αμερικανικό στιλ με ότι μπορεί να συνεπάγεται έχει υποστηρικτές αλλά και εκείνους που εναντιώνονται στη λογική του. Το ερώτημα όμως που εύλογα μπορεί πια να τίθεται, είναι μέχρι που μπορεί να φτάσει με αυτό. Το σίγουρο είναι πάντως ότι ο Παναθηναϊκός είναι ακαταμάχητος στο ΟΑΚΑ αλλά με σοβαρές αδυναμίες μακριά από αυτό.

 

Η ήττα στη Μόσχα, ήταν η 4η συνεχόμενη εκτός έδρας και η 8η σε 11 ματς μακριά από το ΟΑΚΑ. Οι μισές ήρθαν με διψήφιες διαφορές. Αν αθροίσουμε τα αποτελέσματα του Παναθηναϊκού μακριά από το ΟΑΚΑ, στις δύο τελευταίες σεζόν που υπάρχει το συγκεκριμένο format της Ευρωλίγκα, το ρεκόρ του είναι 8-18. Στον αντίποδα ως γηπεδούχος το ρεκόρ του είναι στο 25-2! Μέρα με τη νύχτα.

 

Έχει ενδιαφέρον να συγκρίνουμε τους αριθμούς του «τριφυλλιού» πέρσι και φέτος, εντός κι εκτός έδρας για να διαπιστώσουμε πως εξηγούνται, στατιστικά τουλάχιστον, αυτές οι διαφορές.

 

Ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΤΟΥ ΟΑΚΑ

 

Αρχίζοντας από τα ματς του ΟΑΚΑ, ο φετινός Παναθηναϊκός είναι περισσότερο παραγωγικός στην επίθεση του σε σχέση με πέρσι (+3,31) αλλά έχει χειρότερο παθητικό στην άμυνα (+3,55). Οι μεγαλύτερες διαφορές του όμως ως γηπεδούχος και σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν είναι τα τρίποντα αφού σουτάρει με ποσοστό καλύτερο κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες και οι ασίστ έχοντας τέσσερις περισσότερες ανά αγώνα.

 

 

Ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠ’ ΤΟ ΟΑΚΑ

 

Η εικόνα του Παναθηναϊκού μακριά από το ΟΑΚΑ εμφανίζει σημαντικές διαφορές σε σχέση με εκείνη που παρουσιάζει στο γήπεδο του, έχοντας μεγάλες αποκλίσεις ακόμη και από τους αντίστοιχους περσινούς αριθμούς. Οι «πράσινοι» σκοράρουν 13 πόντους λιγότερους σε σχέση με τα ματς του ΟΑΚΑ κάτι που σε μεγάλο βαθμό εξηγείται από τις διαφορές του στο τρίποντο. Δεν παίρνουν πολύ λιγότερες προσπάθειες (26 εντός, 23 εκτός έδρας) όμως βρίσκουν σαφώς πιο δύσκολα τον στόχο έχοντας 7,9 εύστοχα τρίποντα ως φιλοξενούμενοι και 10,5 ως γηπεδούχοι.

 

Συγκρίνοντας τους αριθμούς του Παναθηναϊκού στα εκτός έδρας παιχνίδια του, φέτος με πέρσι, γίνεται προφανές ότι φέτος σκοράρει λιγότερο (-4,19) αλλά ταυτόχρονα έχει και χειρότερο αμυντικό παθητικό (+1,5). Αξιοσημείωτο είναι και το ότι χάνει κατά μέσο όρο έξι βολές γεγονός που τον οδηγεί σε χαμηλό ποσοστό, σαφώς χειρότερο του περσινού (-9%). Η ομάδα του Πασκουάλ σουτάρει με χαμηλότερα ποσοστά τόσο στα δίποντα όσο και στα τρίποντα και βέβαια η αδυναμία μιας επιθετικής ομάδας να φτάσει τους 80 πόντους –το έκανε μόνο σε δύο από τα 11 εκτός έδρας παιχνίδια της- βρίσκει εύκολα εξηγήσεις με τα ποσοστά ευστοχίας και τη μικρότερη δημιουργία.

 

Με αριθμό αξιολόγησης κάτω από τους 70 βαθμούς και 10 βαθμούς κάτω από τον αντίστοιχο περσινό των εκτός έδρας αγώνων, αποδεικνύεται ότι ο Παναθηναϊκός έχει σοβαρά θέματα κάθε φορά που φεύγει από την Αθήνα.

 

 

Photo Credits: Eurokinissi



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ