23.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Καρατζάς στο basketa : «Να καθιερωθεί η ΦΕΑ, να ξυπνήσουμε από το κακό όνειρο»

Όταν πριν από τέσσερα χρόνια ο Αλέξης Καρατζάς αποφάσισε να επιστρέψει στην μπασκετική οικογένεια του την ΦΕΑ, δεν πίστευε ότι η ομάδα του θα κατακτούσε τρεις συνεχόμενες ανόδους, το κύπελλο ΕΣΚΑ στην έδρα του Αιγάλεω, και θα βρίσκεται στο 3-0 στο ξεκίνημα της Β' Εθνικής.

Έτσι, και όντας στην Β' ΕΣΚΑ απέκτησε παίκτες με εμπειρία από την κατηγορία, όπως οι Αλέξης Στεργιάκης και Λευτέρης Καραλευθέρης, αθλητές οι οποίοι γιγαντώθηκαν με την ομάδα, και πλέον αποτελούν πρωταγωνιστές στην πορεία στην Β' Εθνική, ενώ πραγματοποίησαν εκπληκτική εμφάνιση στο μεγάλο διπλό στο Ληξούρι, απέναντι σε μια ομάδα με πολύ μεγαλύτερο μπάτζετ.

Ο έμπειρος προπονητής μιλάει στο basketa.gr για την πορεία της ΦΕΑ, δεν σταματάει να ονειρεύεται, ενώ αναφέρεται και στο lockdown.

Τεράστιο διπλό στο Ληξούρι, απέναντι σε μια ομάδα με τριπλάσιο μπάτζετ και από τα φαβορί για την άνοδο και η ΦΕΑ στο 3/3. Πώς ήρθε η νίκη και που στοχεύεται στην πρώτη εμφάνιση της ομάδας στην Β' Εθνική : «Η νίκη και η ήττα σε ένα παιχνίδι είναι ένας συνδυασμός πραγμάτων και δε μπορώ να απομονώσω ένα στοιχείο από μόνο του. Θα έλεγα επιγραμματικά ότι τα παιδιά εμπιστεύονται απόλυτα το εκάστοτε πλάνο του αγώνα, και στο συγκεκριμένο ήταν απόλυτα συγκεντρωμένοι στο να κρατήσουμε το Ληξούρι σε χαμηλό τέμπο και να βγάλουμε κάποιους παίκτες-κλειδιά, έξω από το ρυθμό και την επιδραστικότητα τους στα επιθετικά τους plays. Όσο για το που στοχεύουμε φέτος, εξαρχής είχαμε πει ότι θέλουμε να κάνουμε τη ΦΕΑ μια ομάδα που μπορεί να καθιερωθεί στις Εθνικές κατηγορίες, χωρίς να τις ανεβοκατεβαίνει»

Η ιστορία της ομάδας άλλαξε πριν από τέσσερις σεζόν όταν την ανέλαβες στην Β' ΕΣΚΑ και από τότε μετράτε μόνο ανόδους και ένα κύπελλο ΕΣΚΑ μέσα στο Αιγάλεω. Αλήθεια όταν αναλάμβανες αυτό το πόστο, πίστευες σε αυτή την μαγική πορεία, και πόσο μέσα σας πλέον είναι ο πρωταθλητισμός : «Ήξερα που ερχόμουν, καθώς η ΦΕΑ είναι η μπασκετική μου οικογένεια, κάτι παραπάνω από ένα εργασιακό περιβάλλον. Όταν ανέλαβα την ομάδα βάλαμε στο μυαλό μας ένα στόχο. Να ανέβουμε στην Α' ΕΣΚΑ και από εκεί και πέρα κάθε χρόνο βλέπαμε τι είχαμε κάνει, και έτσι μας άνοιγε η όρεξη. Κάπως έτσι φτάσαμε στην Β' Εθνική που όμως είναι μια διαφορετική ιστορία, αν και φέτος είναι σαφώς υποβαθμισμένη σε σχέση με το παρελθόν. Πριν τέσσερα χρόνια φυσικά δεν το περίμενα, αλλά όταν δε βάζεις στόχους και δεν έχεις όραμα κοιτώντας ψηλά και όχι ευθεία, δε νομίζω ότι μπορείς να πετύχεις και να ξεχωρίσεις».

Η ΦΕΑ αποδεικνύει ότι οι ομάδες δεν χτίζονται με τα μεγάλα μπάτζετ. Στεργιάκης από Φιλοθέη και Ποδειδώνα Νέου Ψυχικού, Καραλευθέρης από τον Αίολο Ταύρου, Λίτσιος και Ζήρος, παίκτες που γνωρίζεις, και κάθε χρόνο λίγες πινελιές. Πως είναι μαζί με την ομάδα  να αναδεικνύεις και παίκτες που δεν τους γνώριζε το ευρύ κοινό : «Κάθε χρόνο γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια να φτιαχτεί μια ομάδα που να αντέξει η διοίκηση να τη πληρώσει από την αρχή μέχρι το τέλος. Η ΦΕΑ είναι μια ομάδα με συγκεκριμένες οικονομικές δυνατότητες και συγκεκριμένα έσοδα. Άρα ήταν μονόδρομος να γίνει μια επιλογή παιδιών που θα ήξεραν πως σκέφτομαι και πως λειτουργεί γενικά ο σύλλογος. Οι αξίες ούτως η αλλιώς του κάθε παίκτη χτίζονται μέσα από την διαδρομή του, και εμείς ξέραμε ότι θα πρέπει να δουλέψουμε με κάποια παιδιά ώστε να δημιουργήσουμε αυτές τις αξίες, και όχι να πάμε σε έτοιμες λύσεις. Μου αρέσει να δουλεύω με αθλητές που τους γνωρίζω, που τους εμπιστεύονται αυτό που πάμε να κάνουμε σαν ομάδα, και που θα ξέρω ότι στις δύσκολες στιγμές θα είναι εκεί να στηρίζουν όλο τον οργανισμό της ΦΕΑ, τον συμπαίκτη τους, και θα εμπιστεύονται από την αρχή μέχρι το τέλος αυτό που κάνουμε. Το έχω αναφέρει και άλλες φορές, ότι πρώτα εμπιστεύομαι χαρακτήρες και μετά ικανότητες. Αυτό είναι για μένα το βασικό κριτήριο στο να επιλέξω παίκτες και ελπίζω έτσι να σκέφτονται και οι παίκτες που έρχονται να συνεργαστούμε».  

Στο παιχνίδι με τον ΝΕΟΛ ο Ζήρος εξουδετέρωσε ουσιαστικά τον Μιχάλογλου, ο Ψαρόπουλος έμεινε στο μηδέν, και ο Αφαλίδης έπαιζε στα ίσια τον Ρεκουνιώτη. Πως εμπνέεις τους παίκτες σου : «Δεν ξέρω αν είναι θέμα έμπνευσης. Νομίζω ότι όλοι οι παίκτες θέλουν να ακούνε την αλήθεια και να μην νιώθουν αδικία. Όταν ένας προπονητής, και μέσα στα λάθη του, είναι ειλικρινείς και δίκαιος πιστεύω ότι έχει κάνει ένα καλό βήμα ώστε να κερδίζει τους παίκτες του. Από εκεί και πέρα η καλή προετοιμασία το μεγάλο ΘΕΛΩ, και φυσικά η σκληρή και έξυπνη δουλειά κάνουν τις διαφορές να μικραίνουν όταν παίζεις με καλύτερους αντιπάλους και ομάδες με πιο μεγάλα μπάτζετ».

Θα μπορούσε η ΦΕΑ να ονειρευτεί την Α2 : «Το να ονειρεύεσαι δεν είναι κακό, Κακό είναι να μην αντιλαμβάνεσαι την πραγματικότητα. Η πραγματικότητα λοιπόν είναι ότι έχουμε ξεκινήσει πολύ καλά στην Β' Εθνική, αλλά είναι απλά μια καλή αρχή. Είναι τρεις νίκες σε ένα πρωτάθλημα ιδιαιτεροτήτων που μπορεί να κληθούμε στο μέλλον να παίξουμε τρεις αγώνες σε δέκα ημέρες ή ένα αγώνα σε δυο μήνες. Δυστυχώς δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει, όποτε τα όνειρα μπορεί να περιμένουν».

Πως βλέπεις τον όμιλο σας, και αν έχεις δει κάποιο φαβορί : «Αυτή τη στιγμή που μιλάμε θα έλεγα ότι είναι ένα πρωτάθλημα που δε ξεχωρίζει κάποια ομάδα σαν μεγάλο φαβορί. Θεωρητικά ο Εθνικός η Κόρινθος και το Ληξούρι φαινόντουσαν ένα βήμα μπροστά, στην πράξη όμως αυτό ακόμη δεν έχει φανεί, αλλά σαφώς είναι πολύ μικρό το δείγμα ώστε να βγει πρωταθλητής από τώρα. Μπορεί ομάδα που ξεκίνησε με το απόλυτο να υποβιβαστεί και αντιστοίχως ομάδα που δείχνει να παραπατάει στο τέλος να ανέβει κατηγορία. Είναι νωρίς για προβλέψεις, ειδικά όταν ξέρεις ότι για τον επόμενο μήνα δεν θα υπάρχει πρωτάθλημα, οι μισοί θα προπονιούνται και οι άλλοι μισοί θα κοιτάνε, και γενικά επικρατεί ένα χάος που κανείς δεν ξέρει που θα βγάλει. Είναι όλα πολύ ρευστά».

Γήπεδα χωρίς κόσμο, με μάσκες, και πλέον λοκ ντάουν για ένα μήνα. Πως το σχολιάζεις όλο αυτό : «Έχουν γραφτεί και ειπωθεί πολλά για αυτό το θέμα που ήδη έχει κόσμος πάρα πολύ. Θα ήθελα να πω μόνο ένα πράγμα, κάποια στιγμή να ξυπνήσουμε από αυτό το κακό όνειρο, να είναι τα ανοιχτά τα γήπεδα, γεμάτα παιδιά, με κόσμο να κοιτάει μέσα από τις κερκίδες και όχι από τις κλειδαρότρυπες, ο ηττημένος να αποδέχεται το νικητή και ο νικητής να σέβεται τον αντίπαλο του χωρίς να τον υποτιμά».



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ