13.7 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Καρατζάς : «Μας πήραν την χαρά, υπάρχει μια και μοναδική λύση»

«Τη χαρά μας την πήραν από τη στιγμή που σταματήσαμε» αυτά ήταν τα λόγια του Αλέξη Καρατζά  στο basketa.gr για την πανδημία που περνάει το άθλημα του μπάσκετ και όχι μόνο.

Ο τεχνικός της ΦΕΑ, που βρίσκεται στα ψηλά του 2ου ομίλου εξηγεί για ποιον λόγο δεν είναι εφικτό να ολοκληρωθούν τα πρωταθλήματα, ενώ τονίζει ότι δεν μιλάει επί του ασφαλούς λόγω βαθμολογικής θέσης. Μάλιστα δίνει και λύση, «τη μοναδική που υπάρχει» στο πρόβλημα των μικρών κατηγοριών σύμφωνα με την άποψη του.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του υφυπουργού αθλητισμού, στόχος της κυβέρνησης είναι να ολοκληρωθούν τα πρωταθλήματα, πόσο εφικτό είναι αυτό;

«Δεν ξέρω αν ολοκληρωθούν ή όχι, όμως δεν είναι πρακτικά εφικτό να ολοκληρωθούν τα πρωταθλήματα. Δε μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο, γιατί τα ‘’δυστυχήματα’’ που θα γίνουν στις ομάδες και από άποψη υγείας και από άποψη οικονομίας, οι επιπτώσεις δηλαδή, θα είναι τραγικές. Δεν μπορεί να έχει βιωσιμότητα αυτό, δεν μπορεί να συμβεί αυτό για τις ομάδες. Δεν μπορείς να πεις στις ομάδες ετοιμαστείτε μέσα σε είκοσι μέρες και μετά παίξτε επτά με οχτώ αγώνες, όταν δυο μήνες όλοι είναι κλεισμένοι στα σπίτια τους. Η προετοιμασία που θέλει ένας κανονικός αθλητής για να ξανά έρθει σε μια αγωνιστική κατάσταση και να μην τραυματιστεί και να παίξει διπλούς αγώνες, που λένε ότι θα βάλουν, είναι τουλάχιστον δυο μήνες. Για να πεις ότι είναι σε ένα επίπεδο να αγωνιστεί. Εδώ οι προετοιμασίες των ομάδων είναι από έξι μέχρι οχτώ βδομάδες, όταν έχουν μια δραστηριότητα και δεν είναι ‘’φυλακή’’ μέσα στο σπίτι. Τώρα θα πρέπει σε διπλούς αγώνες που κρίνονται όλα να προετοιμαστείς μέσα σε είκοσι μέρες. Αστείο και άδικο. Γιατί αυτός που είναι πρώτος ή δεύτερος είναι τυχαίο αν θα ξανά έχει τη φόρμα που είχε ή αν θα τη βρει ξανά. Είναι νέο πρωτάθλημα. Πρέπει να ξεκινήσουμε πάλι από το μηδέν.

Πέρα όμως από την υγεία των παικτών, σημαντικό είναι και το οικονομικό θέμα. Αυτήν τη στιγμή καμία ομάδα δεν έχει έσοδα. Μόνο αν υπάρχει κάποιος παράγοντας που θα βάλει χρήματα από την τσέπη του. Και αν υπάρχει, πόσες ομάδες έχουν αυτόν τον παράγοντα στις μικρές εθνικές κατηγορίες και σε όλες τις ενώσεις; Πόσες ομάδες έχουν τη δυνατότητα να έχουν αυτόν τον άνθρωπο και μετά από όλο αυτό, να πει ότι θα βάλει 15 με 20 χιλιάρικα για να βγει η χρονιά. Πόσες ομάδες είναι αυτές; Μπορεί και καμία. Δεν το ξέρει κανείς. Στις μικρές κατηγορίες σίγουρα δεν υπάρχει.

Όλες οι ομάδες τροφοδοτούνται από χρήματα των ακαδημιών. Οι ακαδημίες έχουν σταματήσει και όλες οι ομάδες κοιτάνε να πληρώσουν μέχρι και εκεί που σταματήσαμε προκειμένου να είναι εντάξει. Άλλες θα βρουν ευκαιρία να μη δώσουν ούτε αυτά, αλλά αυτές είναι μια άλλη κατηγορία. Οι ομάδες όμως χωρίς έσοδα από τις ακαδημίες, χωρίς έσοδα από τις χορηγίες, τις οποίες και θα έπαιρναν κατά τη διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου (δεν είναι ομάδες που έχουν πάρει δέκα χιλιάδες προκαταβολή, είναι ομάδες, όπως η ΦΕΑ που παίρνουν χορηγίες εκατό και πενήντα ευρώ το μήνα από μαγαζιά. Κανένα μαγαζί και καμία επιχείρηση δεν θα πληρώσει) δεν έχουν ούτε ένα ευρώ, καμία ομάδα. Μιλάω για τις ομάδες που αγωνίζονται από την Α2 και κάτω. Υπάρχουν ομάδες που έχουν ταξίδια, πως θα πάνε, ποιος θα πληρώσει, οι αθλητές πως θα πληρωθούν και όλοι μας, από τη στιγμή που δεν υπάρχουν έσοδα. Ούτε τα έξοδα των αγώνων δε θα μπορέσουμε να βγάλουμε, από τη στιγμή που θα μας βάλουν να παίξουμε ματς κεκλεισμένων των θυρών. Οπότε δεν μπορείς να βάλεις τις ομάδες σε αυτήν τη διαδικασία.
Θα το βρεις μπροστά σου».

Άρα αναφέρεσαι σε αλλοίωση πρωταθλήματος αν και εφόσον επιστρέψετε για να ολοκληρωθεί η χρονιά;

«Δεν είναι ακριβώς αλλοίωση πρωταθλήματος. Είναι ανέφικτο να γίνει. Οι ομάδες ξεκινάνε από το μηδέν, είναι πολύ επικίνδυνο για την υγεία των παικτών και ανέφικτο οικονομικά να το διαχειριστούν οι διοικήσεις των ομάδων. Δεν μπορεί να γίνει. Δεν υπάρχουν χρήματα. Θα οδηγηθούμε σε οικονομική καταστροφή των ομάδων».

Υπάρχουν ομάδες όπως και η ΦΕΑ που έχουν παίκτες που εργάζονται και πόσο μάλλον την καλοκαιρινή σεζόν, πως πείθεις έναν παίκτη να αγωνιστεί σε διπλά ματς, όταν συνάμα πρέπει να δουλέψει;

«Το θέμα είναι το πως θα καταφέρεις να πείσεις τον άλλον να έρθει να αγωνιστεί χωρίς χρήματα, γιατί καμία ομάδα δεν θα έχει χρήματα. Πως θα καταφέρεις να πείσεις έναν αθλητή να αφήσει την άλλη δουλειά του και ν' αγωνιστεί προκειμένου να τελειώσει ένα πρωτάθλημα».

Ποια είναι η λύση που προτείνεις, προκειμένου να μην υπάρξουν αδικίες αλλά και να μη διακινδυνεύσει κανείς τη σωματική και οικονομική υγεία του;

«Είναι σεβαστά όλα όσα έχουν ακουστεί, όμως για εμένα η λύση είναι μόνο μια. Καταρχάς δεν μπορεί να θεωρηθεί άκυρο ένα πρωτάθλημα, στο οποίο έχουν γίνει τα 2/3 του. Δεν μπορείς να πεις ότι όσοι έχουν επενδύσει, εέναι άτυχοι και τέλος και να τραβήξεις μια γραμμή. Είναι άδικο. Αυτό θα διώξει ανθρώπους που έχουν δώσει λεφτά στο μπάσκετ και έχουν πετύχει. Είναι πολλές οι ομάδες που έχουν κάνει μια προσπάθεια και είναι με το ένα... πόδι στην επόμενη κατηγορία. Έχουν κάνει μια προσπάθεια και έχουν επενδύσει αρκετά χρήματα και πρέπει να δικαιωθούν.

Επίσης και το αντίθετο είναι άδικο. Ομάδες που τα έκαναν όλα λάθος, δεν πρέπει να πέσουν; Δεν πρέπει να απονεμηθεί δικαιοσύνη; Υπάρχει βέβαια το γεγονός ότι κάποιες ομάδες έχουν έναν αγώνα λιγότερο, κάποιες έχουν κάνει ρεπό, με αποτέλεσμα η βαθμολογία να μην είναι ολοκληρωμένη. Αυτό είναι το θέμα.

Η λύση λοιπόν είναι, να δεις πόσα παιχνίδια έχουν γίνει, πόσες νίκες και πόσες ήττες έχει κάνει η κάθε ομάδα, πόσα παιχνίδια έχει παίξει (γιατί υπάρχουν και ομάδες που έχουν λιγότερα ματς), για παράδειγμα η ΦΕΑ έχει παίξει δεκαεπτά παιχνίδια και έχει κάνει δέκα νίκες, τι ποσοστό νικών έχει; Δέκα στα δεκαεπτά. Το ποσοστό είναι 58,8%. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να υπολογιστεί το ποσοστό νικών από όλες τις ομάδες, σε όλες τις κατηγορίες και να βγάλεις ποιος είναι πρώτος, ποιος δεύτερος, ποιος τρίτος, ποιος όγδοος και ποιος πρέπει να πέσει. Η βαθμολογία δηλαδή να βγει με το ποσοστό νικών της κάθε ομάδας και έτσι θα προκύψει μια άλλη βαθμολογία, η σωστή βαθμολογία η δίκαια βαθμολογία. Αυτή δηλαδή που με βάσει τα παιχνίδια και τις νίκες δίνει τη θέση στην οποία είναι η κάθε ομάδα. Φυσικά, με αυτόν τον τρόπο θα προκύψουν και ισοβαθμίες. Για παράδειγμα η ΦΕΑ ισοβαθμεί με τον Ερμή Σχηματαρίου. Να κοιτάξουν αν οι ομάδες έχουν ολοκληρώσει τη σειρά παιχνιδιών. Στην συγκεκριμένη περίπτωση η ΦΕΑ έχει το 2-0 απέναντι στον Ερμή και έτσι περνάει από πάνω, αν όμως δεν είχαν γίνει τα δυο ματς και είχαμε το 10-7 και οι δυο ομάδες και είχαμε παίξει ένα ματς, τότε θα ήταν άδικο να λέμε ότι η ΦΕΑ είναι από πάνω, γιατί δεν έχει ολοκληρωθεί η σειρά. Εκεί μπορεί να γίνει ένα παιχνίδι μπαράζ, σε αυτή την περίπτωση να γίνει ένα ματς ανάμεσα στις δυο αυτές ομάδες και να πουν οι αρμόδιοι ότι έχετε 25 μέρες προετοιμασίας ή έναν μήνα προκειμένου να προετοιμαστείτε και να γίνει αυτό το ματς. Ναι εκεί να ‘’ταλαιπωρηθούν’’ δυο ομάδες για να είναι δίκαιο. Όχι όμως να ‘’ταλιπωρηθούν’’ όλες οι ομάδες. Αντίστοιχα και αυτοί που πέφτουν. Δεν γίνεται να μην πέσει κανείς. Πως θα γίνει η αναδιάρθρωση, θα πάνε όλες οι ομάδες στην Α2; Δεν γίνεται αυτό, είναι ανέφικτο. Θα πέσει το επίπεδο. Είναι λάθος. Περισσότερα προβλήματα θα βγάλει από το να δώσει λύσεις. Οπότε παίρνουμε όλες τις βαθμολογίες, βγάζουμε ποσοστό νικών και βγαίνει μια πάρα πολύ δίκαιη βαθμολογία. Δεν μπορεί να μιλήσει κάνεις για λιγότερα παιχνίδια ή περισσότερα γιατί με αυτόν τον τρόπο δεν υπολογίζεται αυτό, αλλά τι νίκες έχεις κάνει. Με αυτήν τη βαθμολογία πέφτεις και με αυτήν ανεβαίνεις. Έτσι πρέπει να κριθεί η χρονιά. Εννοείται και πρέπει να πέσει κάποιος και εννοείται να ανέβει.

Φυσικά μπορεί να έρθει κάποιος και να πει ότι εγώ τα λέω επι του ασφαλούς, γιατί η ομάδα μου ανεβαίνει. Θεωρητικά η ΦΕΑ είχε βγάλει πολύ δύσκολο πρόγραμμα και έμειναν πιο βατά παιχνίδια αλλά πια η φόρμα και ο ρυθμός ανήκουν στην… ιστορία. Εδώ μιλάμε για νέα σεζόν ουσιαστικά. Άρα εμένα δεν με ευνοεί αυτό. Επίσης εμένα προσωπικά μου είναι αδιάφορο αν θα ανέβει έτσι η ομάδα, δεν θα βγω και θα πω ανεβήκαμε κατηγορία, τι κατόρθωμα κάναμε. Οι κατηγορίες ανεβαίνουν μόνο μέσα στα γήπεδα σαφέστατα. Αλλά με αυτό που έχει προκύψει και έχει γίνει, η μόνη λύση είναι αυτή. Δεν θα πανηγυρίσει κανείς μια άνοδο που έρχεται με αυτόν τον τρόπο, αλλά αυτή είναι μοναδική, πραγματική λύση για να μην υπάρχει πρόβλημα. Και είναι και δίκαιο. Είναι η απόλυτη δικαιοσύνη.

Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχηθώ να γυρίσουμε όλοι το συντομότερο δυνατόν υγιείς στο γήπεδο. Καλή δύναμη σε όλους τους εμπλεκόμενους με το χώρο. Έρχονται δύσκολες μέρες δυστυχώς και σίγουρα η νέα σεζόν θα είναι πάρα πολύ δύσκολη οικονομικά για όλους ».



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ