12.1 C
Athens
Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου, 2025

Καρακώστας: «Δεν βρίσκω νόημα να υπάρχει η Γ’ Εθνική»

Με το που ανέλαβε ο Φώτης Καρακώστας τον ΑΠΑΣ τα Φανάρια, η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε την άρση των πρωταθλημάτων, λόγω κορωνοϊου με αποτέλεσμα ο ίδιος να μην προλάβει να επιστρέψει επίσημα στην Γ Εθνική.

Παρόλα αυτά ο έμπειρος τεχνικός έχει άποψη για την κατηγορία, ενώ εξηγεί στο basketa.gr για ποιον λόγω η αναδιάρθρωση θα πρέπει να φέρει μείωση των ομάδων που αγωνίζονται στις εθνικές κατηγορίες.

Κόουτς η περίπτωση σου είναι αρκετά ιδιαίτερη καθώς με το που ανέλαβες τον ΑΠΑΣ ουσιαστικά ήρθε και η άρση των πρωταθλημάτων. Πως το βίωσες όλο αυτό και ποια είναι γνώμη σου για την ομάδα της Νάξου το λίγο που την έζησες;
«Είχα χρόνια χα ασχοληθώ με την Γ' Εθνική, αλλά είτε είναι πέντε μέρες είτε μια βδομάδα, είτε πέντε μήνες έχω εικόνα ακριβώς. Ξέρω τι γίνεται. Ξέρω ότι η πρόθεση της ομοσπονδίας είναι να ολοκληρωθούν τα πρωταθλήματα. Αν είναι πραγματικότητα ή αρβύλα, δεν ξέρω αυτό όμως είναι αυτό που έχει ακουστεί. Αν αυτό όμως είναι δυνατό δεν το ξέρει κανένας ούτε το πότε. Όσον αφορά την διαμονή μου στην Νάξο δεν πρόλαβα να καταλάβω πολλά πράγματα. Είχα μια κουβέντα πολύ πριν πάω εκεί με τους ανθρώπους της ομάδας του ΑΠΑΣ. Με προσέγγισαν πολύ ωραία, αυτό που λείπει τώρα και πολύ καιρό από ομάδες της Α2, Β και Γ' Εθνικής αλλά και την Α1 είναι η συνέπεια λόγων και έργων των παραγόντων. Οι άνθρωποι εκεί με έπεισαν και μου έδειξαν πράγματα συνέπειας. Είναι άνθρωποι με μεράκι με όρεξη που αγαπάνε τον τόπο τους και θέλουν να κάνουν πράγματα για το νησί τους και έχουν όραμα για την ομάδα τους. Οι συνθήκες για να δουλέψεις εκεί ήταν καλές. Δηλαδή είχα το γήπεδο αρκετέ ώρες για να γίνει προπόνηση, σε αντίθεση με γήπεδα στην Αθήνα που ψάχνεις τις ώρες με το σταγονόμετρο και μπορεί να κάνεις προπόνηση 23:00 το βραδύ, το μεσημέρι».

Αν και εφόσον ξαναρχίσουν τα πρωταθλήματα πόσο περίπου χρόνο χρειάζεται έναν αθλητής προκειμένου να μπει σε αγωνιστικούς ρυθμούς;
«Θα χρειαστούν μίνιμουμ τρεις εβδομάδες. Όταν ξεκινάει μια προετοιμασία θέλεις έξι με επτά εβδομάδες για να είναι όπως πρέπει οι παίκτες και από φυσική κατάσταση και τακτικά και να είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν. Και να συνεχίσουν να βελτιώνονται στη διάρκεια. Τα σχολεία θα είναι κλειστά μέχρι και τις 10 Μάϊου, Αν ξεκινήσει τότε θα πάει το πρωτάθλημα 15 με 20 μέρες μετά, οπότε μιλάμε για τέλος Μάϊου, οπότε μιλάμε για μια αποχή δυόμισι μηνών. Δυόμισι μήνες αποχή ένα αθλητής δεν έχει ποτέ. Ακόμα και το καλοκαίρι, τελειώνουν οι αγωνιστικές και η προπόνηση, οι παίκτες περνούν ένα εύλογο χρονικό διάστημα δέκα με δεκαπέντε μέρει συνήθως και μετά γίνεται η μεταβατική. Κανείς δεν έχει εμπειρία για το τι γίνεται μετά από δυόμισι μήνες. Από έρευνες μόνο που έχουμε διαβάσει ξέρουμε ότι ένας αθλητής χρειάζεται τον ίδιο και περισσότερο χρόνο για να επανέλθει  στην  πρότερη κατάσταση. Άρα οι τρεις με τέσσερις εβδομάδες είναι σίγουρες, για να πούμε ότι οι αθλητές θα έρθουν σε επίπεδο φυσικής κατάσταση που δεν θα τραυματιστούν με το παραμικρό. Το να είναι έτοιμοι για να παίξουν μπάσκετ τακτικά και σ' ένα καλό επίπεδο δεν θα πω ότι είναι εύκολο σε καμία περίπτωση σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Αν προσθέσουμε ότι αν ξεκινήσει το πρωτάθλημα έχει ακουστεί ότι θα παίζουμε δυο αγώνες ανά βδομάδα. Ακόμα μια κατάσταση που δεν έχουν συνηθίσει οι παίκτες Α2, Β και Γ' Εθνικής, εκτός από τις ομάδες που παίζουν playoff και για μια δυο ςβδομάδες, τότε παίζονται διπλά παιχνίδια και διπλές αγωνιστικές. Οι άλλοι δεν έχουν συνηθίσει σε διπλά παιχνίδια και διπλούς αγώνες και κατά κανόνα οι αθλητές σε αυτές τις κατηγορίες για να εξασφαλίσουν τα προς το ζην δεν ασχολούνται μόνο με το μπάσκετ, δυστυχώς».

Δεν ξέρω αν έχει ξαναγίνει αλλαγή στην προκήρυξη εν μέσω μιας αγωνιστικής περιόδου, μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο;
«Δυστυχώς έχω ξανακούσει αλλαγή σε προκήρυξη στη μέση της χρονιάς για να ευνοηθούν συγκεκριμένες καταστάσεις. Έχει ξαναγίνει και υπήρξα και προπονητής σε ομάδα που ήταν άμεσα θιγόμενη. Πραξικόπημα. Τώρα όμως θα μπορούσε να συμβεί γιατί υπάρχει ανώτερα βία. Τώρα αν άλλαζε κάτι με κοινή απόφαση από όλες τις ομάδες είναι τελείως διαφορετική κατάσταση. Θα μπορούσε κάτι να γίνει. Προς το καλύτερο».

Ποιο είναι το καλύτερο και τι πρέπει να γίνει;
«Για εμένα θα πρέπει να τελειώσει το πρωτάθλημα ως μη γενόμενο. Αν δεν καταφέρει να ολοκληρωθεί, τότε ας τελειώσει ως μη γενόμενο».

Και εκεί όμως κάποιοι δεν θα αδικηθούν; Όλες οι ομάδες έχουν δώσει κάποια χρήματα τα οποία σε περίπτωση που μια χρονιά τελειώσει ως μη γενόμενη, ουσιαστικά τα χάνουν.
«Όταν βιώνουμε μια κατάσταση πρωτόγνωρη, ψάχνεις να βρεις ποια είναι η πιο δίκαια λύση. Κατά την γνώμη μου, το πιο δίκαιο είναι, αν δεν ολοκληρωθούν τα πρωταθλήματα να θεωρηθούν ως μη γενόμενη χρονιά 2019-2020. Αυτοί που θα θιχτούν άμεσα είναι οι ομάδες που θεωρούσαν ότι θα ανέβαιναν. Θεωρούσαν ότι θα ανέβαιναν όμως γιατί δεν είναι σίγουρο ότι θα ανέβει, κανένας. Ίσως μόνο ο Χαρίλαος Τρικούπης από την Α2 κανένας άλλος δεν είναι σίγουρος ότι θα ανέβαινε. Ειδικά με ακόμα δέκα αγωνιστικές μπροστά και ειδικά με όλα αυτά. Ειδικά στον 2ο όμιλο νότου που με μια νίκη πέφτεις με δυο νίκες μπορείς να κοιτάς τους τέσσερις. Είναι πολύ περίεργα. Αν καταφέρουν και τελειώσουν τα πρωταθλήματα, είναι πολύ δύσκολο, γιατί πρέπει να γίνει με τις σωστές συνθήκες, να δοθεί χρόνος στις ομάδες για προετοιμασίες και να μπουν να παίξουν. Αν δεν καταφέρει το πρωτάθλημα να τελειώσει νομίζω ότι πρέπει να θεωρηθεί ως μη γενόμενο. Το ν' ανέβουν οι δυο που ήταν μπροστά και κάπως έτσι να πορευτούν με περισσότερες ομάδες δεν είναι σωστό. Γενικότερα θα πρέπει να γίνει μια αναδιάρθρωση των πρωταθλημάτων. Δηλαδή, εγώ θεωρώ ότι για να δυναμώσει το πρωτάθλημα και να βγουν μπροστά άνθρωποι και παράγοντες που μπορούν να στηρίξουν τις ομάδες. Το να έχουμε τόσες πολλές ομάδες εξυπηρετεί μικρά συμφέροντα. Δεν βρίσκω νόημα το να υπάρχει η Γ' Εθνική και ειδικά με τέσσερις ομίλους. Η γνώμη μου είναι να υπάρξει η Α2 όπως υπάρχει, η Β'' Εθνική όπως υπάρχει και ίσως να καταργηθεί η Γ Εθνική ή να υπάρχουν δυο όμιλοι επίσης. Η κάθε μικρή πόλη έχει πέντε ομάδες και θέλει να βγάλει μια στην Γ' Εθνική και ο ένας πολεμάει τον άλλον και τελικά φτάνουν και δεν μπορούν να παίξουν, δηλώνουν αδυναμία ότι δεν μπορούν να ταξιδέψουν. Όλα αυτά σε καμία περίπτωση δεν είναι αναβάθμιση. Αντιθέτως αν έμεναν λίγες ομάδες, εννοώ Α2 και Β' Εθνική που να μπορούν να στηρίξουν οικονομικά αυτό που κάνουν θα αυξανόταν ο ανταγωνισμός και από κάτω θα γίνονταν καλύτερα τα τοπικά πρωταθλήματα και μια ομάδα που πραγματικά θα ανέβαινε κατηγορία θα μπορούσε να στηρίξει αυτή την άνοδο».

Που στηρίζεις την άποψη να καταργηθεί η Γ Εθνική;
«Τα τελευταία χρονιά όλο και περισσότερο βλέπουμε το φαινόμενο ομάδες της Γ' Εθνικής να αποσύρονται. Τελικά αν παρατηρήσουμε τους ομίλους η Γ' Εθνική καταλήγει να είναι ένα πρωτάθλημα τοπικό, όχι με την έννοια του τοπικού στην Αθήνα αλλά σε έναν όμιλο να έχουμε πολλές ομάδες από μια περιοχή, σε άλλη το ίδιο. Αν το δούμε είναι περισσότερο τοπικό πρωτάθλημα με μεγαλύτερα έξοδα. Δεν βρίσκω λοιπόν το νόημα να υπάρχει σε μια μικρή κοινωνία πολλές ομάδες στις εθνικές κατηγορίες. Παράγοντες και ομάδες σφάζονται μεταξύ τους  και τελικά γίνεται κακό. Και στους αθλητές και στις υποδομές δεν υπάρχει πρόοδος».



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ