21.4 C
Athens
Παρασκευή, 4 Οκτωβρίου, 2024

Κανόνες και μαθήματα ιστορίας των πλέι οφ

Κόντρα σε κάποιους κανόνες των πλέι οφ θα πρέπει να πάει ο Παναθηναϊκός, προκειμένου να βρεθεί στο final four αντί της Ρεάλ, ξεπερνώντας το μειονέκτημα της έδρας. Έχουν συμπληρωθεί 10 χρόνια πλέι οφ στην Ευρωλίγκα κι αυτή η ιστορία, έχει δημιουργήσει κάποιες σταθερές που δεν διασφαλίζουν όμως, ούτε καταδικάζουν κανέναν...

 


*Ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να πάει κόντρα σε ένα δεδομένο που δεν μπορεί να αγνοηθεί. Το 75% των ομάδων που μπήκαν στα πλέι οφ με μειονέκτημα έδρας, έμειναν και έξω από το final four. Έχει σημασία βέβαια και με ποιο τρόπο προσεγγίζεται το γεγονός αφού και το 25% αυτών που προκρίθηκαν παρά το μειονέκτημα, δεν μπορεί να θεωρηθεί μικρό.

 


Από την περίοδο 2008-09 λοιπόν, μόνο 10 ομάδες σε σύνολο 40 σειρών πήγαν κόντρα στο πλεονέκτημα έδρας και προκρίθηκαν. Ο Παναθηναϊκός ήταν μία φορά ο “θύτης” (το 2011 με αντίπαλο την Μπαρτσελόνα) και δύο φορές το “θύμα” (το 2017 με τη Φενέρμπαχτσε και το 2018 με τη Ρεάλ).

 


Το 1-0 “δείχνει” την πρόκριση

 


Τη διαδικασία των πλέι οφ, συνοδεύουν διάφορα κλισέ του τύπου “τα μονά παιχνίδια είναι τα πιο κρίσιμα”. Η αλήθεια είναι πως υπάρχει ένας κανόνας που αφορά τα πλέι οφ της Ευρωλίγκας, που δείχνει πόσο σημαντικό είναι το αποψινό παιχνίδι. Το 80% των ομάδων που έκαναν το πρώτο βήμα, πήραν και την πρόκριση!

 


Στο σύνολο των 40 σειρών πλέι οφ στην ιστορία της διοργάνωσης, μόνο οχτώ φορές ανατράπηκε το 1-0 ανεξαρτήτως του ποιος το έκανε, η ομάδα δηλαδή με το πλεονέκτημα ή εκείνη με το μειονέκτημα έδρας. Στις δύο από αυτές πρωταγωνίστησε ο Παναθηναϊκός. Θετικά κόντρα στην Μπαρτσελόνα το 2011 αφού έχασε το πρώτο παιχνίδι αλλά προκρίθηκε με 3-1 κι αρνητικά πέρσι αφού πήρε το πρώτο ματς με τη Ρεάλ αλλά αποκλείστηκε με 1-3.

 


Ακόμη πιο ισχυρό είναι το πλεονέκτημα των ομάδων που παίζουν στις έδρες τους στο πρώτο παιχνίδι. Το 85% αυτών έκανε το 1-0, αφού μόνο έξι φορές σημειώθηκε “break” στο πρώτο ματς των πλέι οφ. Ο Παναθηναϊκός είχε ηττηθεί το 2017 από τη Φενέρμπαχτσε με 58-71 (Ρίβερς 16, Τζέιμς 14 – Μπογκντάνοβιτς 23, Κάλινιτς 16

 


Τα “πράσινα” δεδομένα

 


Ο Παναθηναϊκός είναι πάντα παρών στα πλέι οφ της Ευρωλίγκας αφού η φετινή είναι η 10η συμμετοχή του σε αυτά. Μετράει όμως πια έξι αποκλεισμούς και μόνο τρεις προκρίσεις με ρεκόρ 15 νικών και 22 ηττών.

 


Στις τέσσερις από τις έξι σειρές που έχασε, είχε το μειονέκτημα έδρας. Έφτασε τις σειρές στα όρια τους το 2013 (με Μπαρτσελόνα 3-2), το 2014 (με ΤΣΣΚΑ 3-2), ενώ λιγότερο κράτησαν οι αντιστάσεις του το 2015 (με ΤΣΣΚΑ 3-1) και το 2016 (με Λαμποράλ Κούτσα 3-0).

 


Photo Credits: Eurokinissi



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ