17.7 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Καντζιλιέρης στο Basketa: «Έτσι αναγεννήσαμε τον Παναθηναϊκό»

H "εξορία" του Παναθηναϊκού στην Α2 κράτησε μόλις ένα χρόνο, με τις "πράσινες" να επιστρέφουν θριαμβευτικά στα σαλόνια της Α1 Γυναικών. Η σεζόν κρίθηκε άκρως επιτυχημένη για τον Παναθηναϊκού, αφού το "τριφύλλι" δεν κατάφερε να πάρει μόνο την άνοδο αλλά κατέκτησε και το πρωτάθλημα της Α2 με μόλις μία ήττα ενώ συμμετείχε και στο Final Four του Κυπέλλου Γυναικών.

Ο Γιώργος Καντζιλιέρης ήταν αυτός που συνόδευσε την ομάδα του Παναθηναϊκού και στη φετινή προσπάθειά της στη δεύτερη κατηγορία, με τον Έλληνα προπονητή να μιλά στο Basketa.gr και μεταξύ άλλων να αναφέρεται στα στοιχεία που έφεραν την αναγέννηση στο "τριφύλλι", στην εμπειρία της Α2 αλλά και στην επόμενη μέρα στην Α1 Γυναικών.

Δεδομένης της αρνητικής συγκυρίας που είχε φέτος ο Παναθηναϊκός μετά και από τον περσινό υποβιβασμό, πως θα έκρινες με ένα γενικό σχόλιο τη σεζόν που πέρασε;

«Η άνοδος ήρθε και μπορεί να φαίνεται άνετη εκ των υστέρων αλλά έγινε πραγματικά πολλή δουλειά. Πολλή δουλειά και γιατί είχαμε αρκετά μικρά κορίτσια και άλλα κορίτσια που ήταν άπειρα στην κατηγορία. Τη διαφορά νομίζω την έκαναν οι κοπέλες που έχουν αγωνιστεί και στην Α1. Κοιτάζοντας τώρα το τέλος της χρονιάς λέμε ότι είχαμε μία επιτυχημένη σεζόν. Στόχος του Παναθηναϊκού δεν ήταν μόνο να ανέβει στην Α1 αλλά να πάρει και το πρωτάθλημα στην Α2. Οι συγκυρίες μας βοήθησαν και βρεθήκαμε και στο Final Four, κάτι που είχαμε σαν «κρυφό» στόχο από την αρχή της χρονιάς οπότε μπορούμε να πούμε πως η χρονιά ήταν επιτυχημένη»

Εσύ σαν προπονητής της ομάδας, πως βίωσες την περσινή άσχημη κατάσταση που πέρασε ο Παναθηναϊκός, τι θα έλεγες ότι ήταν αυτό που σε κράτησε και φέτος στην ομάδα;

«Αυτό που με κράτησε ήταν η διοίκηση και με την ευκαιρία θέλω να την ευχαριστήσω για την εμπιστοσύνη που μου έδειξε. Δεν είναι εύκολο να βρίσκεσαι σε έναν τέτοιο σύλλογο που συνδέει το όνομά του με μία τόσο μεγάλη ιστορία, έστω κι αν οι συγκυρίες πέρυσι ήταν αρνητικές. Η διοίκηση γνωρίζει τη δουλειά που κάνω τόσα χρόνια στον Παναθηναϊκό, την αγάπη που έχω για την ομάδα αλλά και για τα κορίτσια και νομίζω πως ανταποκρίθηκα στις απαιτήσεις της διοίκησης. Αυτή η άνοδος βοήθησε κι εμένα προσωπικά ψυχολογικά γιατί είχα στεναχωρηθεί πραγματικά με όλα όσα έγιναν πέρυσι, οπότε θα έλεγα πως τη χάρηκα με την ψυχή μου την άνοδο. Ήθελα να είμαι εγώ αυτός που θα έφερνε την ομάδα πίσω στην Α1».

Θεωρείς ότι έπαιξε ρόλο το όνομα του συλλόγου στην αναγέννησή του;

«Έπαιξαν πολλά ρόλο. Το σημαντικότερο είναι ότι ο Παναθηναϊκός είναι ένα τεράστιο κλαμπ όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη. Μεγάλο ρόλο επίσης έπαιξε η αλλαγή της διοίκησης. Μπήκαν τα πράγματα σε μία σειρά. Από τη στιγμή λοιπόν που έχεις ένα τόσο μεγάλο όνομα και μία ισχυρή διοίκηση, όλα τ’ άλλα έρχονται πιο εύκολα. Φτιάχνεις ένα καλό ρόστερ, έχεις ένα καλό προπονητικό team που με την προσθήκη της κυρίας Καλέντζου και της κυρίας Γκουζίνη ανέβηκε πολύ το επίπεδό του, και φυσικά έχεις τον κόσμο σου που είναι πάντα δίπλα στην ομάδα και τη στηρίζει. Όλα αυτά μαζί συνετέλεσαν στην αναγέννηση του Παναθηναϊκού μέσα σε μία μόλις χρονιά».

Κατά πόσο ήταν εύκολο για τον Παναθηναϊκό να φέρει παίκτριες φέτος δεδομένου ότι έπαιζε στην Α2;

«Το όνομα και μόνο του Παναθηναϊκού ήταν αρκετό. Είναι σημαντικό ότι τα κορίτσια που ήρθαν έχουν ξαναφορέσει τη φανέλα του Παναθηναϊκού, γνωρίζουν τη φιλοσοφία της ομάδας, γνωρίζουν τον κόσμο, γνωρίζουν πόσο μεγάλο είναι το κλαμπ. Έτσι δε δυσκολευτήκαμε να βρούμε παίκτριες, και θα μπορούσαμε να έχουμε βρει κι άλλες παίκτριες αλλά ήταν απόφαση δική μας να βοηθήσουμε και κορίτσια ταλαντούχα που παίζουν στις νεάνιδες και τις κορασίδες και θέλω να πιστεύω πως στο μέλλον θα στελεχώσουν τη γυναικεία ομάδα μας.

Θα έλεγες ότι έπαιξε ρόλο για τις υπόλοιπες ομάδες της κατηγορίας το πρεστίζ του Παναθηναϊκού; Ήταν περισσότερο ανταγωνιστικές με στόχο να πάρουν μία ιστορική νίκη απέναντι σε έναν ιστορικό σύλλογο;

«Είμαι στον Παναθηναϊκό 12 χρόνια και έχω δουλέψει με όλες τις ηλικίες. Σε όποια ηλικία και να είσαι, το να παίζεις απέναντι στον Παναθηναϊκό σου δίνει άλλο κίνητρο. Έτσι και οι υπόλοιπες ομάδες είχαν έξτρα κίνητρο προκειμένου να πάρουν μία νίκη από εμάς. Σίγουρα ανέβηκε το πρεστίζ της κατηγορίας, βέβαια θα προτιμούσαμε να είμαστε στην Α1 και ας μην ανέβαινε το πρεστίζ της Α2. Κοιτάξαμε να κάνουμε τη δουλειά μας, δεν υποτιμήσαμε κανέναν αντίπαλο και αυτό ήταν βασικό γιατί η Α2 είναι μία σκληρή κατηγορία. Όλες οι ομάδες έχουν ταλαντούχα κορίτσια και έμπειρα κορίτσια. Όλες οι ομάδες που διεκδικούν την άνοδο είναι εξίσου ανταγωνιστικές οπότε πιστεύω ότι θα έχει πραγματικά μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε ποιος θα ανέβει ακόμα στην Α1. Κάναμε πραγματικά πολλή δουλειά για να δείξουμε μία καλή εικόνα και να κερδίσουμε όσα περισσότερα παιχνίδια μπορούσαμε. Δεν έγινε τίποτα εύκολα.

Όταν έγινε η κλήρωση για το Final Four και έγινε γνωστό ότι ο Παναθηναϊκός θα παίξει με τον Ολυμπιακό, ποια ήταν η πρώτη σκέψη που κάνατε; Σας ήρθε στο μυαλό το περσινό παιχνίδι;

«Ξέραμε ότι με τα φετινά δεδομένα, οποιαδήποτε ομάδα και να αντιμετωπίζαμε θα είχαμε ένα δύσκολο έργο. Είτε ήταν ο Ολυμπιακός, είτε η Δάφνη Αγίου Δημητρίου είτε η Νίκη Λευκάδας, εμείς θα κάναμε την ίδια προετοιμασία με την ίδια προσήλωση για να παρουσιάσουμε την καλύτερη δυνατή εικόνα. Έχω ξαναπεί ότι σύμφωνα με τη δυναμική των ομάδων ήταν αξιοκρατικό το αποτέλεσμα του Final Four. Αυτό που θέλαμε ήταν να παρουσιαστούμε ανταγωνιστική, κάτι που νομίζω καταφέραμε, να τιμήσουμε το όνομα και τη φανέλα του συλλόγου και να ακούσουμε καλά λόγια. Όσο για το περσινό παιχνίδια, δεν το συζητήσαμε καν. Πάλι φέτος τα πράγματα δεν ήταν ακριβώς όπως τα θέλαμε. Εμείς είχαμε κάνει ένα αίτημα για να φέρουμε ξένες παίκτριες αλλά δεν έγινε δεκτό. Από εκεί και πέρα κοιτάξαμε τη δουλειά μας. Το περσινό παιχνίδι είναι ένα παράσημο για την ομάδα μου. Πήγαμε με τα κορίτσια και δώσαμε το 100% και αυτό αναγνωρίστηκε. Μετά τον αγώνα αυτόν πέρυσι μας κάλεσε η οικογένεια Γιαννακόπουλου στο ΟΑΚΑ και μας τίμησε και την ευχαριστούμε πολύ γι΄αυτό. Οπότε όχι δεν μας απασχόλησε καθόλου η περσινή χρονιά».

Όταν μπήκε ο Παναθηναϊκός στο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό έδειξε απόλυτη ψυχραιμία και δεν άφησε το όλο κλίμα να τον καταβάλει. Εσύ τι είχε συμβουλέψει τις παίκτριες σου να κάνουν;

 «Είχαμε δουλέψει πάρα πολύ σε αυτό το κομμάτι, κι εγώ και η κυρία Καλέντζου και η κυρία Κουζίνη. Εγώ εστίασα στο προπονητικό κομμάτι, τα κορίτσια εστίασαν στο ψυχολογικό. Ήμασταν συνειδητοποιημένοι. Αυτό που μας ενδιέφερε ήταν τι εικόνα θα παρουσιάσουμε. Υπήρχε διαφορά δυναμικότητας, αυτό δεν μπορούμε να το παραβλέψουμε. Είπαμε ό,τι λέμε σε κάθε παιχνίδι, τίποτα διαφορετικό. Δεν κοιτάξαμε τον αντίπαλο, πήγαμε να το διασκεδάσουμε. Κάποια κορίτσια ζούσαν αυτή την εμπειρία πρώτη φορά. Ίσως να μην ξαναέχουμε ποτέ τέτοια ευκαιρία οπότε το ευχαριστηθήκαμε όσο μπορούσαμε».

Θεωρείς ότι το Final Four ήταν το πρώτο σημάδι της αναγέννησης του Παναθηναϊκού;

«Σίγουρα ήταν ένα σημάδι, αλλά τίποτα παραπάνω. Χρειάζεται πολλή δουλειά, χρόνο, υπομονή και από τον κόσμο και από τα κορίτσια. Πρέπει να γίνονται αργά και σωστά βήματα ώστε να αξιοποιηθούν τα πάντα. Αυτή τη στιγμή, η διοίκηση κάνει μία μεγάλη προσπάθεια ώστε να καλυφθούν κάποια κενά των προηγούμενων ετών στον Ερασιτέχνη. Αυτή η προσπάθεια ίσως να είναι λίγο χρονοβόρα. Θέλουμε να επιστρέψουμε στον πρωταθλητισμό όσο γίνεται γρηγορότερα. Είναι ωστόσο κάτι που θέλει χρόνο και υπόμονή.

Θέλεις να βρίσκεσαι στον Παναθηναϊκό του χρόνου στην Α1;

«Ακόμα είναι νωρίς για να πω. Δεν έχω μιλήσει ακόμα με τη διοίκηση. Πρώτα είναι δουλειά του κυρίου Κουτσονικόλα και της κυρίας Καλέντζου και μετά θα μιλήσω κι εγώ. Είμαι στον Παναθηναϊκό 12 χρόνια και μένω όλα αυτά τα χρόνια επειδή είμαι Παναθηναϊκός. Δεν αποφασίζω εγώ το αν θα βρίσκομαι εδώ του χρόνου. Όπου και να βρίσκομαι όμως, είτε είμαι στον πάγκο είτε παρακολουθώ απ’ έξω σαν απλό φίλαθλος θα θέλω να βλέπω την ομάδα να πρωταγωνιστεί και να παίρνει πρωταθλήματα.

Ο Παναθηναϊκός σκοπεύει να κρατήσει τον βασικό κορμό του και του χρόνου;

«Ο σκοπός μας είναι να επενδύουμε σε κορίτσια που έχουν παίξει στον Παναθηναϊκό, γνωρίζουν τη φιλοσοφία της ομάδας και μπορούν να προσφέρουν πέρα από το αγωνιστικό και σε άλλα κομμάτια».

Ενώ τέλος ως προσωπικό σχόλιο, ο έμπειρος κόουτς είπε: «Θέλω τέλος να ευχαριστήσω τους συνεργάτες μου.  Τον κύριο Κουτσονικόλα που είναι team manager, την κυρία Γκουζίνη, την κυρία Καλέντζου και τον κύριο Στρατή που είναι οι άμεσοι συνεργάτες μου και που χωρίς αυτούς τα πράγματα δε θα ήταν τόσο εύκολα φέτος. Εμένα προσωπικά με βοήθησαν πάρα πολύ και σε πολλούς τομείς όλη τη χρονιά».

Photo Credits: Eurokinissi



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ