17.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Κανείς δεν το προτιμάει κρύο (vids)

Άλλον ένα ντέρμπι πέρασε στην ιστορία Δεν είχε την λάμψη των προηγούμενων καθώς οι φίλαθλοι στις εξέδρες αλλάζουν δυστυχώς ακόμη και για τους τηλεθεατές όλο το παιχνίδι , ένα “καυτό” ντέρμπι μετατράπηκε σε ένα “κρύο” από την άποψη της ατμόσφαιρας. Μετά όμως τα περσινά είμαστε θετικοί και εκτιμούμε ότι τουλάχιστον παίζονται τα παιχνίδια ! 

Μετά πάντα τα μεγάλα ματς γίνονται δεκάδες αναλύσεις για το τι έγινε και το τι έπρεπε να γίνει. Μεγάλο κομμάτι από αυτά είναι σωστά καθώς μετά το παιχνίδι όλοι γνωρίζουμε τι έπρεπε να είχε γίνει. Εγώ προσωπικά προσωπικά στον ωκεανό πληροφοριών και αναλύσεων θέλω πάντα να στέκομαι σε αυτά συνήθως που είναι τα πιο “χτυπητά” σημεία , πράγματα που θεωρούσαμε δεδομένα αλλά δεν έγιναν όπως τα περιμέναμε. Θα μιλήσω για 1 κλειδί για κάθε ομάδα που κατά την άποψη μου έπαιξε τον πιο σημαντικό ρόλο στο αποτέλεσμα της Παρασκευής.

Nedovic

Ο Παναθηναϊκός και στα 2 παιχνίδια εμφάνισε προβλήματα στην επίθεση. Θα μπορούσα να αναφερθώ στην έλλειψη παιχνιδιού χαμηλά και ειδικά σε ένα match up του Παπαγιάννη με πολύ χαμηλότερους παίκτες και σε άλλα ίσως πιθανά πράγματα που μπορεί να γίνουν άλλωστε και στο μέλλον.

Γνωρίζαμε από το καλοκαίρι ότι συνολικά η ομάδα στην επίθεση θα στηριχτεί στην ομαδική λειτουργία και στην ικανότητα του προπονητή να βγάλει πράγματα μέσα από την δουλειά κυρίως και λιγότερο από το τρομερό επιθετικό ταλέντο κάποιων παικτών. Αν όλοι ήταν σίγουροι ότι κάποιος μπορεί απλά να πάρει την μπάλα και να κάνει παιχνίδι ήταν ο Nemanja Nedovic. Λίγο τα φιλικά , λίγο και το Super Cup , δυνάμωσαν αυτήν την σκέψη. O Nedovic στην Μόσχα είχε 3/10 σουτ με 0/2 βολές με 4 assist. Εχθές είχε ακόμη χειρότερα νούμερα 4/13 σουτ με 3 λάθη και 1 assist. Τα στατιστικά απλά επιβεβαιώνουν αυτό που φαίνεται με το μάτι , ότι δηλαδή ακόμη δεν έχει μπει στον ρυθμό που όλοι περίμεναν. Νομίζω ότι αυτήν την στιγμή αυτό είναι το πιο βασικό πρόβλημα στην επίθεση του ΠΑΟ , που κακά τα ψέματα στα 4 επίσημα παιχνίδια που έπαιξε ποτέ δεν λειτούργησε.

 

 

Ακόμη και στο παιχνίδι με το Περιστέρι που σκόραρε 82 πόντους αν το αναγάγουμε σε πόντους ανά κατοχή βγαίνει ένα πολύ χαμηλό νούμερο. Να θυμίσω ότι και εκεί ο ΠΑΟ είχε 15 επιθετικά rebound , μια ανανέωση επιθέσεων κοντά στα επίπεδα του αγώνα με την Khimki. Το επιθετικό rebound μέχρι τώρα βοήθησε τον Παναθηναϊκό να κρύψει τα χαμηλά ποσοστά. Αυτό βέβαια θα δούμε κατά πόσο θα είναι μια επιθετική σταθερά στα επόμενα παιχνίδια.

Μια εξήγηση που μπορώ να δώσω για την χαμηλή επιθετική παρουσία και αναφέρομαι στον χτεσινό κυρίως αγώνα είναι ότι ο Ολυμπιακός ήταν πολύ καλά διαβασμένος απέναντι στο παιχνίδι του. Να θυμίσω ότι ο Nedovic είναι ένας παίκτης που αν και έχει την ικανότητα να σουτάρει από dribble , ο αριθμός προσπαθειών που παίρνει κάθε χρόνο στην Euroleague είναι σχεδόν ενός μέσου παίκτη. Αρέσκεται πολύ βγαίνοντας από το PnR να “ορμήξει” στο καλάθι. Προσπάθησε στην αρχή να το κάνει αυτό αλλά ο Ολυμπιακός ήταν έτοιμος να ρισκάρει από κάποιους παίκτες και έτσι να τον αναγκάσει είτε να πάρει τραβηγμένες προσπάθειες είτε να κάνει λάθος και τέλος να κάνει και κάποια λάθη. Χθες από PnR πήρε 6 προσπάθειες και είχες 2 χαμένα σουτ 2π , 1 χαμένο σουτ 3π και 3 λάθη … σύνολο 0 πόντοι. Αν βάλουμε και τα στατιστικά της Ρωσίας τότε σε 13 κατοχές οι 3 πόντοι είναι ένα πολύ χαμηλό νούμερο για τα δεδομένα του. Το ίδιο πενιχρά είναι και τα στατιστικά από τις φορές που έδωσε πάσα. Αντίθετα ο Παπαπέτρου από 5 ενέργειες παρήγαγε 7 πόντους ( σε 10 κατοχές 11 πόντους μαζί με την Ρωσία ) … αυτά είναι απλά ενδεικτικά του πόσο αναποτελεσματικός ήταν χθες ( και στην Ρωσία).

Καταλήγοντας λοιπόν , ο ΠΑΟ δεν “τραβάει” μπροστά” ακόμη και ο βασικός λόγος , τουλάχιστον στα παιχνίδια της Euroleague για την ώρα είναι η απόδοση του βασικού δημιουργού του. Με δεδομένο την έλλειψη του point guard λόγο τραυματισμού και την ακόμα “φρέσκια” άφιξη του Sykes , όλα αυτά δεν είναι παράλογα. Θα δούμε στα επόμενα παιχνίδια πως μπορεί να προσαρμοστεί η ομάδα και να πάρει παραπάνω πράγματα από τον βασικό χειριστή της. Με αυτόν τον τρόπο η πολύ καλή παρουσία με την μπάλα στα χέρια του Παπαπέτρου θα είναι ένα καλό BONUS από αυτά που ίσως περίμεναν το καλοκαίρι για την ομάδα και όχι το βασικό όπλο.

Πρέπει να μάθει να τελειώνει τα παιχνίδια

 

Αν μπορώ να πω κάτι για τον Ολυμπιακό είναι ότι το παιχνίδι έμοιαζε πολύ με το πρώτο. Ένα παιχνίδι που ο Ολυμπιακός έλεγχε από την αρχή και κανονικά δεν θα έπρεπε σε κανένα σημείο του αγώνα να υπάρχει αμφιβολία για το ποιος θα το κερδίσει. Στο πρώτο ημίχρονο έκλεισε μπροστά μόνο 9 πόντους , που αναλογικά με την εικόνα του αγώνα δεν ήταν αντιπροσωπευτικό. Ο Ολυμπιακός στο πρώτο ημίχρονο διάβασε πολύ καλά και τιμώρησε τις αλλαγές του ΠΑΟ στα screen με το 4. Μερικές φορές από το LOW POST και άλλες φορές όταν ο Βεζένκοφ πήγε στο επιθετικό rebound με τον Nedovic να μην μπορεί να τον καλύψει. Υπάρχει φάση που παίζει στο post ο Βεζένκοφ και τραβάει επάνω του τον Παπαπέτρου και έτσι δημιουργεί 1 τρίποντο για τον Jenkins. Γενικά η θέση 4 στο πρώτο ημίχρονο ήταν αυτή που έκανε την διαφορά για τον Ολυμπιακό.

 

 

Όλα αυτά όμως στο δεύτερο ημίχρονο σταδιακά άλλαξαν. Όταν ο ΠΑΟ πήγε σε αλλαγές - και άρχισε να γίνεται πιο επιθετικός στην άμυνα - σε όλα στα screen η επίθεση κόλλησε. Θα έλεγα ότι θύμισε λίγο το ματς με την Zalgiris στην λογική ότι υπήρχε ο πλήρης έλεγχος και η ανωτερότητα και από ένα σημείο και μετά όταν μέσα το παιχνίδι έδωσε νέες προκλήσεις εκεί έδειξε να κολλάει. Σίγουρα ο τραυματισμός του Σλούκα ήταν ένα σημαντικό πρόβλημα καθώς στο δεύτερο ημίχρονο δεν έδειξε να πατάει καλά. Παρόλα αυτά ενώ αρχικά φαίνονταν να είναι απόλυτα διαβασμένος και έτοιμος , επιθετικά στην επίθεση σταδιακά η απόδοση άρχισε να φθίνει εναντίων της άμυνας με αλλαγές που έπαιζε ο ΠΑΟ. Έγινε στατικός πολύ και δεν υπήρχε πολύ καλή κυκλοφορίας της μπάλας , άρχισε να εκβιάζει προσπάθειες για σουτ χωρίς να έχει υπομονή να βρει κάτι καλύτερο. Με όλα αυτά ρίσκαρε να χάσει ένα δικό του παιχνίδι. 

Αυτό που άλλαξε σε σχέση με το πρώτο παιχνίδι είναι ότι ο Σπανούλης με τον Σλούκα δεν αγωνίστηκαν μαζί σε καμμία κατοχή , κάτι που είχε γίνει σε αρκετές στο πρώτο παιχνίδι με την Zalgiris. Ξεκάθαρα οι 2 παίκτες που θα οργανώνουν το παιχνίδι. Ο Harrison αυτήν στιγμή δεν δείχνει ακόμη έτοιμος να κουμαντάρει την ομάδα. Έβαλε ένα μεγάλο καλάθι στο τέλος και έδειξε ότι έχει το κρύο αίμα που περίμενε η ομάδα από αυτόν , πολύ ενθαρρυντικό για την συνέχεια για τον ίδιο. Όπως είπε πολύ σωστά πιστεύω και ο προπονητής μετά το ματς , το παιχνίδι γενικά δεν ήταν πολύ ψηλού επιπέδου , κάτι απόλυτα λογικό καθώς όλοι είναι ακόμη εκτός ρυθμού. 

Συμπέρασμα

Ήταν ένα παιχνίδι που θα ξεχαστεί γρήγορα καθώς την άλλη εβδομάδα έχουν άλλα 2. Παρόλα αυτά στην δύσκολη για όλους αυτή αρχή ήταν μια πολύ σπουδαία νίκη για τον Ολυμπιακό που μπορεί να μην του δίνει πίσω αυτό που χάρισε στην Zalgiris καθώς τα λάθη δεν τα παίρνεις πίσω , αλλά του δίνει πολύ κουράγιο για την συνέχεια.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ