Ο Ντίνος Καλαμπάκος, προπονητής της ομάδας του Μεσολογγίου μίλησε για όλους και για όλα μέσω του Esake.gr
Ο Ντίνος Καλαμπάκος προπονεί την νεοφώτιστη ομάδα του Μεσολογγίου η οποία μάχεται σκληρά για την παραμονή της στην Basket League. Αυτή την στιγμή βρίσκεται στην προτελευταία θέση με ρεκόρ 5-15, ύστερα απο 20 αγωνιστικές, όμως το Μεσολόγγι μπορεί ακόμη να «σώσει» την κατηγορία στις δυο τελευταίες αναμετρήσεις. Η χρονιά της ομάδας του κόουτς Καλαμπάκου ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς, με τρείς σερί νίκες όμως στην πορεία της τραυματισμοί, ατυχίες και αλλαγές πλάνων οδήγησαν την ομάδα του Μεσολογγίου να μάχεται για την παραμονή της. Η ομάδα του Μεσολογγίου που έχει το ίδιο ρεκόρ με αυτό της Λάρισας (5-15) στις δυο εναπομείνασες αγωνιστικές χρειάζεται είτε μια νίκη παραπάνω απο τους Θεσσαλούς, είτε μια σειρά ευνοϊκών αποτελεσμάτων. Όπως και να χει το Μεσολόγγι «θα συνεχίσει να παλεύει», όπως δήλωσε ο προπονητής της
Αναλυτικά όσα δήλωσε:
- Το παιχνίδι με τη Λάρισα Bread Factory κρίθηκε στην τελευταία φάση με το τρίποντο του Γιάννη Χατζηνικόλα. Τι είχατε σχεδιάσει στο το τάιμ άουτ πριν από την επίθεση;
«Να πάρουν την μπάλα διαδοχικά οι δύο ξένοι. Ο Λάιονς και ο Γκότσερ. Αλλά προς μεγάλη έκπληξη όλων μας ο Λάιονς δεν πήγε να πάιξει στα πόδια τον Ρας, όπως είχα σχεδιάσει και την πάσαρε στον Γιάννη (σ.σ. Χατζηνικόλα). Κι εκείνος είχε ενάμισι δευτερόλεπτο, οπότε σούταρε».
- Παρότι είχατε πάρει διαφορά, τελικά η αναμέτρηση κρίθηκε στο σουτ.
«Ήταν ένα παιχνίδι που έπρεπε να κερδίσουμε για να μείνουν ζωντανοί. Ξέραμε πως αν χάσουμε τέλειωναν όλα.
Στο τρίτο δεκάλεπο και με πρώτον εμένα, όταν πλέον είχαμε ξεφύγει και παίζαμε καλά με τον Λάνγκφορντ να κάνει πολύ καλό παιχνίδι, αρχίσαμε να σκεφτόμαστε ως και τη διαφορά. Είχαμε το momentum, αλλά όλα μπορούν να αλλάξουν. Μπήκαν δύο τρία απίθανα σουτ των παιδιών, γύρισαν το παιχνίδι και έφτασαν να προσπεράσουν».
Και αποδεικνύεται πόσο σημαντικά είναι ορισμένα καλάθια, όπως για παράδειγμα το buzzer beater του Γκότσερ από το κέντρο του γηπέδου;
«Αν σκεφτείς τελικά τι έγινε σε όλο το παιχνίδι, ακόμα και το τρίποντο του Γκότσερ ήταν σημαντικό. Αν το δεις φάση φάση, που έκανα λάθος στην επίθεση που στην άμυνα, που έφαγα ένα καλάθι, θα δούμε πόσο σημαντικό ήταν τελικά ακόμα και αυτό το σουτ».
- Πλέον το Μεσολόγγι ΒΑΧΙ έχει μπροστά του δύο παιχνίδια, με τον Προμηθέα στην Πάτρα και με τον ΠΑΟΚ στο Αγρίνιο. Πώς αντιμετωπίζεται τη συνέχεια που πιστεύετε πως θα κριθεί η παραμονή;
«Πηγαίνουμε μέρα μέρα, να δούμε τι θα γίνει. Έχω πει από την αρχή πως εμείς θα παλεύουμε μέχρι να τελειώσει η χρονιά και έτσι θα γίνει.
Από εκεί και πέρα είναι και πως θα έρθουν και τα άλλα αποτελέσματα. Υπάρχουν πολλά μαθηματικά σενάρια, που μπορούν για παράδειγμα να μπλέξουν τον Άρη. Αλλά το πλέον πιθανό και εφικτό είναι να παλέψουμε εμείς με τη Λάρισα Bread Factory. Δεν είναι εύκολο να κάνουμε τη μία νίκη παραπάνω που χρειαζόμαστε.
Εμείς εδώ που φτάσαμε όμως με τόση προσπάθεια που έχει γίνει και τόσες αναποδιές που μας έχουν τύχει, καταλαβαίνεις πως πρέπει να προσπαθήσουμε. Δεν έχουμε κάτι άλλο να κάνουμε. Το μοναδικό που έχουμε να κάνουμε είναι να προσπαθήσουμε».
- Μέσα στη χρονιά έγιναν πολλές αλλαγές στο ρόστερ. Πώς είναι να ετοιμάζεται συνεχώς μια «καινούρια» ομάδα;
«Ήταν πάρα πολύ δύσκολη σεζόν, μας έτυχαν πάρα πολλά. Νομίζω πως τα δύο πιο σημαντικά ήταν αφενός η αρρώστια του Γκριν, γιατί ο Γκριν ήταν πολύ σημαντικό κομμάτι για εμάς, αφετέρου η φυγή του Αγραβάνη και του Μπράουν. θα ήμασταν άλλη ομάδα αν είχαμε αυτά τα παιδιά μαζί μας.
Είναι για ψυχοβγαλτικό να πρέπει να εντάξεις συνέχεια νέους παίκτες. Έχουμε δείξει 120 φορές τα παιχνίδια. Και ο Σέρβος που ήρθε τώρα στην ομάδα, προλάβαμε την Παρασκευή να του δείξουμε 2-3 παιχνίδια ώστε να παίξει έστω για πέντε λεπτά.
Αυτό γίνεται όλη τη χρονιά. Από την Νοέμβρη είμαστε έτσι. Μεγάλη ταλαιπωρία. Αυτή η χρονιά είναι μεγάλο μάθημα».
- Αρχίσατε τη χρονιά εντυπωσιακά με τρεις νίκες αλλά μετά ακολούθησαν σερί ήττες. Πώς το διαχειριστήκατε αυτό;
«Ξέραμε ποιοι είμαστε, και που πάμε ακόμα και όταν κάναμε τις νίκες στην αρχή. Μετά, όμως, μέσα στη χρονιά κουραστήκαμε από τις συνεχόμενες ήττες. Κάναμε τρεις νίκες και μετά ξανακερδίσαμε στον δεύτερο γύρο. Αλλά συνεχίσαμε να δουλεύουμε. Δεν έχω κανένα παράπονο. Δουλεύουμε και παλεύουμε. Με τις τόσες αναποδιές, αλλαγές, πολλούς τραυματισμούς, συνεχίζουμε και το παλεύουμε».
- Τι είναι αυτό που μένει από τη φετινή σεζόν;
«Στήσαμε μια πολύ έξυπνη ομάδα στην αρχή, αλλά μας έτυχαν προβλήματα και δεν μπορέσαμε να τη συντηρήσουμε. Για διαφόρους λόγους, τραυματισμούς, φυγές, υγεία. Θα ήταν πολύ καλύτερα τα πράγματα αν είχαμε την ομάδα αυτή ή έστω ένα μεγάλο κομμάτι εκείνης της ομάδας.
Γιατί μην ξεχνάμε πως από την πρώτη ομάδα ο μοναδικός ξένος που έμεινε είναι ο Λάνγκφορντ. Μας έμεινε μόνο ένας τη στιγμή που το καλοκαίρι είχαμε στήσει την ομάδα για να μην κάνουμε καμία αλλαγή. Και τελικά αλλάξαμε έξι ξένους».
- Περιμένατε πως η υπόθεση παραμονή θα κριθεί ουσιαστικά την τελευταία αγωνιστική;
«Το ξέραμε, όπως ξέραμε πως θα είμαστε κι εμείς εμπλεκόμενοι σε όλο αυτό. Σαν καινούριοι στην κατηγορία, με τα καλά μας και τα κακά μας. Νομίζω πως αν είχαμε την αρχική ομάδα θα είχαμε καθαρίσει νωρίς. Επίσης είχαμε παιχνίδια που ήμασταν πάρα πολύ ανταγωνιστικοί. Αν είχαμε για παράδειγμα τo παιχνίδι με τον Ηρακλή που χάσαμε στο σουτ ή με το Περιστέρι που είχαμε προηγηθεί με 18 πόντους ίσως να είχαμε ξεμπερδέψει και πιο νωρίς. Κάναμε καλά παιχνίδια και στον ΠΑΟΚ και στο Λαύριο. Περάσαμε πολλές ανηφόρες»...
- Η φετινή Stoiximan Basket League πώς σας φάνηκε; Έχει ανταγωνισμό το πρωτάθλημα;
«Νομίζω πως πολλοί περίμεναν δεν θα ήταν καλό, λόγω και των συνθηκών που επικρατούν. Αποδείχθηκε όμως το πιο συναρπαστικό και πάνω και κάτω. Με τρομερά όμορφες εκπλήξεις όπως είναι το Λαύριο που μπήκε σφήνα στις πρώτες θέσεις. Με πολύ καλή παρουσία πολλών ομάδων.
Με προβλήματα βέβαια λόγω του κορονοϊού, νομίζω έγινε ένα πολύ καλό πρωτάθλημα. Και το χάρηκε και ο κόσμος που ήταν στο σπίτι λόγω της καραντίνας. Είδαν πάρα πολύ ωραία παιχνίδια. Με όλη αυτή τη δυσκολία, αν είσαι φίλαθλος το ευχαριστήθηκες. Καθόσουν στις 5μμ και στις 8μμ στην τηλεόραση και έβλεπες ματσάρες».
- Θα ήταν διαφορετική η εικόνα στη βαθμολογία αν τα παιχνίδια γίνονταν με κόσμο;
«Ναι. Ο κόσμος φέρνει άλλη δυναμική. Ειδικά σε ομάδες που έχουν πολύ κόσμο».