21.6 C
Athens
Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024

Καλάθης: «Έμαθα από τον καλύτερο!» (pics, vid)

Μέρα μπαίνει, μέρα βγαίνει ο Νικ Καλάθης είναι εκεί. Χωρίς να το ξέρει, χωρίς να το καταλαβαίνει, χωρίς καν να το θέλει έχει βαλθεί να κάνει τους φίλους του Παναθηναϊκού, να «ξεχάσουν» (σε εισαγωγικά και μόνο το ρήμα) τον Δημήτρη Διαμαντίδη. Κάθε φορά που θα αφήσει το παρκέ η γραμμή της στατιστικής του είναι γεμάτη, στην άμυνα έχει κυνηγήσει τους πάντες, έχει «στήσει» τους συμπαίκτες του εκεί που πρέπει Μία ακόμη μέρα στο γραφείο ήταν για τον Καλάθη και το χθεσινό βράδυ: 17 πόντοι, 12 ασίστ, 4 ριμπάουντ, 5 κλεψίματα και πραγματικά απόλαυση για κάθε φίλο του μπάσκετ να βλέπεις πως κινείται μέσα στο γήπεδο κάθε στιγμή.

Ο Ίαν Βουγιούκας έκανε πλάκα λίγο νωρίτερα, καθώς αναρωτήθηκε «μόνο τέσσερα ριμπάουντ, τι έκανε;» και ο Καλάθης γέλασε στρέφοντας την προσοχή στον Έλληνα σέντερ που βοήθησε σημαντικά χθες τον Παναθηναϊκό να νικήσει τους Καταλανούς: «Ο Ίαν ήταν ιδιαίτερα σημαντικός για εμάς απόψε, όπως και όλη η ομάδα. Όλοι βοήθησαν. Παίξαμε πολύ καλά αμυντικά ως ομάδα και γι’ αυτό νικήσαμε».

Κι αυτό σε αντίθεση με τον πρώτο αγώνα ανάμεσα στις δύο ομάδες, όταν ο Παναθηναϊκός είχε γνωρίσει μια πραγματικά βαριά ήττα στην πρεμιέρα της διοργάνωσης (98-71). Ένα παιχνίδι το οποίο ο Καλάθης παραδέχεται πως δεν είχε και ιδιαίτερα στο μυαλό του. «Ναι... Δεν το σκεφτόμουν.. Δεν υπήρχε λόγος. Ήμασταν νέα ομάδα, ήταν το πρώτο παιχνίδι. Το μόνο που θέλαμε ήταν να κάνουμε απόψε τη δουλειά μας».

Όσο κι αν η κουβέντα δικαίως γυρίζει σε αυτός, αυτός, συνεχίζει με τις ασίστ και πετά την μπάλα και πάλι στην ομάδα: «Είναι εύκολο να παίξεις με αυτούς τους τύπους. Το κάνουν εύκολο για μένα να είμαι συνεπής και να παίζω όσο καλύτερα μπορώ... Θέλω να βοηθάω την ομάδα, να την οδηγώ, να κερδίζουμε παιχνίδια όλοι μαζί και να βρεθούμε εκεί που θέλουμε».

Ο ίδιος πάντως βρίσκεται στο επίκεντρο. Όχι μόνο για τον Παναθηναϊκό. Είναι το πρόσωπο που κυριαρχεί σε κάθε νέο γραφικό της Ευρωλίγκας. Πίεση ή αναγνώριση; Η απάντηση δική του: «Δουλεύω σκληρά τα τελευταία χρόνια και έχω αυτοπεποίθηση. Ήξερα τι είμαι κανός να κάνω και αυτή τη στιγμή βρίσκομαι σε μια ομάδα στην οποία αυτό φαίνεται. Είμαστε πολύ δεμένοι, κάνουμε πολλά πράγματα μαζί, παίζουμε καλά... Μου θυμίζει τις... παλιές μέρες εδώ. Και ελπίζω να γινόμαστε καλύτεροι. Θα έχουμε τα πάνω και τα κάτω μας μέσα στη χρονιά, είναι λογικά, αλλά θα προσπαθήσουμε όλοι να είναι η ομάδα όσο συνεπής γίνεται. Είναι καλό το ότι ξέρουμε πως μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι και έχουμε το χρόνο να το κάνουμε».

Ίσως η εβδομάδα που έρχεται να είναι και ένα πολύ δυνατό crash test για τον ίδιο και τους συμπαίκτες του: Διπλή εβδομάδα Ευρωλίγκας με Φενέρμπαχτσε εκτός (17/1) και ΤΣΣΚΑ Μόσχας εντός (19/1) στο πρόγραμμα. «Δεν το βλέπω ως τεστ. Μπορεί να νικήσουμε, μπορεί και όχι. Μπορεί να πάρουμε και τα δύο παιχνίδια, μπορεί το ένα... Κανένα αποτέλεσμα σε αυτά τα παιχνίδια δε σημαίνει πως θα πάμε ή πως δεν θα πάμε στο φάιναλ φορ. Υπάρχουν πολλά παιχνίδια ακόμη, υπάρχει δρόμος και μην ξεχνάμε πως υπάρχει και η ΑΕΚ πριν καν φτάσουμε στους δύο αυτούς αγώνες. Υπάρχουν η Ζαλγκίρις, ο Ολυμπιακός λίγο αργότερα. Ο μήνας αυτός είναι γεμάτος δυνατά παιχνίδια. Κάθε αγώνας είναι σκληρός και θα είμαστε έτοιμοι».

Είναι κουρασμένος και φαίνεται αρκετά, αλλά περιμένει... Απαντά χωρίς ίχνος κακής διάθεσης. Και παρά την κούραση δείχνει να απολαμβάνει και το παιχνίδι, όπως και ο κόσμος με τόσα κλεψίματα, καρφώματα, τάπες, αιφνιδιασμούς... «Ναι! Ξεκάθαρα, ναι! Το απολαμβάνουμε όλοι. Και οι φίλαθλοι είναι οι καλύτεροι. Όταν παίζουμε εδώ μας δίνουν ενέργεια. Πάντα ήταν έτσι από την πρώτη μέρα που ήρθα. Για τις αντίπαλες ομάδες όταν έρχονται και το βλέπουν αυτό, είναι δύσκολο να παίξουν. Το κάνουν δύσκολο για τους άλλους!».

Ο Καλάθης πάντως τα κάνει όλα να μοιάζουν ευκολότερα με τον τρόπο που «φέρεται» στο παρκέ, με τον τρόπο που μοιράζει την μπάλα, ή που τρέχει από τη μια άκρη στην άλλη για να αφήσει την μπάλα στο καλάθι χωρίς να μπορεί να τον προλάβει κανείς, έχοντας κάνει ένα ακόμη  κλέψιμο. Εβδομάδα έρχεται, εβδομάδα φεύγει και η στατιστική του γεμίζει σχεδόν πάντα σε όλες τις κατηγορίες. Στην παρατήρηση πως αυτό ήταν κάτι που έκανε και ο Δημήτρης Διαμαντίδης και πως όλοι πίστευαν πως δεν θα βρισκόταν κάποιος να τα κάνει όλα αυτά όταν το πράσινο Νο13 σταμάτησε ο Καλάθης βγάζει και την... είδηση: «Έμαθα από τον καλύτερο! Μάλιστα τώρα μιλούσαμε με μηνύματα. Μου έστειλε πως ήταν ένα απίστευτο παιχνίδι και μου έδωσε συγχαρητήρια και του απάντησα πως έμαθα από τον καλύτερο. Έμαθα πολλά από αυτόν. Είναι ο καλύτερος που έπαιξε στην Ευρωλίγκα και το να είμαι κοντά του 5-6 χρόνια με βοήθησε να γίνω καλύτερος και να ωριμάσω».

Για να το πάμε κι ένα βήμα πιο μακριά αυτός και ο Τζέιμς Γκιστ έχουν αρχίσει να θυμίζουν με τον δικό του τρόπο το δίδυμο Διαμαντίδη – Μπατίστ. «Ναι, γιατί όχι», ήταν η πρώτη αντίδραση του Καλάθη για να προσθέσει: «Ο Τζέιμς κάνει τόσα πολλά για την ομάδα αμυντικά και επιθετικά. Μπορεί να πιάσει την μπάλα όπως και να του την πασάρεις. Είναι ο τρόπος που διαβάζει το παιχνίδι είναι τέλειος για το δικό μου παιχνίδι!"

 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ