22.1 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

“Κακώς δεν άρχισε ξανά η σεζόν, ο κόσμος ξέχασε το μπάσκετ”

Ο γενικός διευθυντής της Βίρτους Μπολόνια, Λούκα Μπαράλντι, έδωσε μια ενδιαφέρουσα ραδιοφωνική συνέντευξη, στην οποία κατ' αρχάς τόνισε κατηγορηματικά πως ήταν λάθος που η σεζόν στο μπάσκετ δεν επανεκκίνησε στην Ιταλία μετά τη διακοπή λόγω κορωνοϊού:

"Ήταν σωστό που σταματήσαμε πριν από τρεις μήες, αλλά στην Ισπανία και τη Γερμανία αποδείχθηκε ότι θα μπορούσαν κι εδώ να ξαναρχίσουν οι αγώνες. Όπως είπε και ο δόκτορ Τζανέτι (σ.σ. ο ιδιοκτήτης της Βίρτους), υπήρξαν κάποιοι που άσκησαν πιέσεις στη λίγκα και την ομοσπονδία, ώστε η σεζόν να διακοπεί οριστικά νωρίτερα. Αυτό ήταν ένα μεγάλο λάθος, ο κόσμος ξέχασε το μπάσκετ κι αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι τα μέτρα που πήρε αυτή η κυβέρνηση αγνοούν το μπάσκετ, το βόλεϊ και τα άλλα σπορ. Πολύ μεγάλο λάθος.

Αν ήμουν μέσα στους μπασκετικούς θεσμούς, θα ρωτούσα γιατί τόσες ομάδες της Α2 αρνήθηκαν να παίξουν στην Α1. Δεν έχουμε συμφωνία για τα τηλεοπτικά δικαιώματα και η συντήρηση μιας ομάδας μπάσκετ σήμερα εξαρτάται αποκλειστικά από τη γενναιοδωρία ενός επενδυτή ή ενός γκρουπ επενδυτών. Είναι ένα σύστημα που δεν μπορεί να αποδώσει άλλο, έχουν γίνει πολλά λάθη τα τελευταία 20 χρόνια. Κι ένας σοβαρός επενδυτής αναρωτιέται πώς μπορεί να συνεχίσει να επενδύει σε έναν κόσμο όπως αυτός, όταν επενδύει σε άλλα σπορ και τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά. Αν θέλουν να διώξουν τους μεγάλους επενδυτές από το ιταλικό μπάσκετ, ακολουθούν το σωστό δρόμο". 

Ο γενικός διευθυντής της Βίρτους αποκάλυψε πως η ομάδα του θα ψηφίσει κατά της έναρξης της επόμενης σεζόν, εφόσον δεν επιτραπεί η παρουσία φιλάθλων στις κερκίδες. Και η επιχειρηματολογία του είναι αφοπλιστική:

"Στο θέμα των φιλάθλων. Αυτό το μπάσκετ, που δεν έχει συμφωνία για τα τηλεοπτικά δικαιώματα (στην καλύτερη περίπτωση θα βάλουμε στα ταμεία μας 100.000 Ευρώ, που δεν φτάνουν ούτε τα πούλμαν να πληρώσουμε!), που δεν έχει φορολογική αξιοπιστία, δεν πιστεύω ότι μπορεί να ξεκινήσει αν δεν υπάρχουν φίλαθλοι στις εξέδρες. Εμείς τουλάχιστον θα ψηφίσουμε να μην αρχίσει η σεζόν. Από το να παίζουμε για 100 χιλιάδες Ευρώ, καλύτερα να χαρίσουμε τα τηλεοπτικά δικαιώματα στην κρατική RAI. Τουλάχιστον θα κάνουμε εμείς την παραγωγή και θα επιστρέψει το μπάσκετ σε όλες τις οικογένειες της Ιταλίας. Η Λίγκα μιλάει για τα τηλεοπτικά δικαιώματα, αλλά η Βίρτους κρατάει κριτική στάση".

"Οι σχέσεις μας με τη Φορτιτούντο είναι άριστες"!

Σας θυμίζουν λίγο την ελληνική πραγματικότητα αυτά; Αν ναι, διαβάστε τι είπε ο Μπαράλντι για τις σχέσεις της Βίρτους με την "αιώνια" αντίπαλό της στην Μπολόνια και το ιταλικό μπάσκετ, τη Φορτιτούντο. Πολύ μακριά απ' ό,τι συμβαίνει στην Ελλάδα μεταξύ των "αιωνίων" αντιπάλων και δείγμα μιας πολύ διαφορετικής και πολύ πιο υγιούς νοοτροπίας:

"Με τη Φορτιτούντο οι σχέσεις μας είναι άριστες. Ο καθένας τραβά τη δική του πορεία, αλλά έχουμε συνειδητοποιήσει την αξία που έχει η Basket City (έτσι ονομάζουν την Μπολόνια οι μπασκετόφιλοιστην Ιταλία και σε όλη την Ευρώπη, δεδομένου μάλιστα ότι η Φορτιτούντο επέστρεψε και στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις".

Το πρόβλημα, πάντως, η Βίρτους το έχει με το πλούσιο Μιλάνο και ο Μπαράλντι δεν το έκρυψε: "Με το Μιλάνο οι σχέσεις μας είναι καλές, αλλά έχουμε εντελώς διαφορετικές νοοτροπίες. Εγώ σέβομαι τη δική τους, ελπίζω ότι και αυτοί σέβονται τη δική μας. Έχουμε κι εμείς λεφτά, αλλά δεν έχουμε γεννηθεί για να τα σκορπάμε. Βάζουμε πολλή προσπάθεια και πολλούς πόρους, ο δόκτορ Τζανέτι δεν θέτει όρια, αλλά κόσμος των σπορ διδάσκει ότι μόνο με τα χρήματα δεν κερδίζεις. Συνήθως στα σπορ δεν κερδίζει ο πιο πλούσιος, αλλά ο πιο καλός, ελπίζουμε ότι θα είναι έτσι τα πράγματα. Πέρυσι δεν κέρδισε ο πιο καλός, γιατί δεν κατάφερε να κερδίσει κανένας. Αυτή τη σεζόν ελπίζουμε ότι θα μπορέσει να κερδίσει ο καλύτερος κι αν αυτός είναι το Μιλάνο ή η Βενέτσια, εμείς θα χειροκροτήσουμε".

Ο γενικός διευθυντής της Βίρτους Μπολόνια δεν έκρυψε ότι η ομάδα του περίμενε να αποσυρθεί ο Παναθηναϊκός για να πάρει τη θέση του στην Ευρωλίγκα, αλλά παραδέχθηκε πως κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει τώρα:

"Δεν έχει κλείσει εντελώς η πόρτα της Ευρωλίγκας, ο Παναθηναϊκός πρέπει να πληρώσει ένα σημαντικό ποσό. Υποθέτω ότι θα πρέπει να κερδίσουμε στο γήπεδο το εισιτήριο για την Ευρωλίγκα κι είναι καλύτερα έτσι. Την επόμενη σεζόν θα παίξουμε στο Eurocup, που αποτελεί πρωταρχικό στόχο της Βίρτους".



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ