24.2 C
Athens
Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου, 2024

Κακιούζης: “ΑΕΚ για πρωτάθλημα σε 3 χρόνια”!

Ο Μιχάλης Κακιούζης δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, ειδικά στους φίλους της ΑΕΚ, άλλωστε και ο ίδιος είναι ένας από αυτούς και ποτέ δεν το έκρυψε. Έκανε το όνειρό του πραγματικότητα, έπαιξε στην ομάδα της καρδιάς του και κέρδισε τίτλους, στη συνέχεια έφυγε, λίγο τσακωμένος, λίγο παρεξηγημένος, κι όταν τελικά μετά από χρόνια σταμάτησε να παίζει μπάσκετ, επέστρεψε.

Έτοιμος, όπως λέει μιλώντας στο basketa.gr., να την βοηθήσει από άλλο πόστο πλέον και με άλλο ρόλο, να επιστρέψει κι αυτή εκεί που ήταν όταν την άφησε. Στην κορυφή. “Σε 2-3 χρόνια η ΑΕΚ θα μπορέσει να διεκδικήσει ξανά το πρωτάθλημα”, δηλώνει με αυτοπεποίθηση, διότι εμπιστεύεται τον Μάκη Αγγελόπουλο και ξέρει ότι στα χρόνια τα δικά του η ΑΕΚ το έχει ξανακάνει. Και όπως σημειώνει, “η ιστορία πρέπει να είναι ο οδηγός μας…”

-Το αίμα νερό δεν γίνεται, έτσι; Επέστρεψες τελικά στην ΑΕΚ…

"Κάποια στιγμή θα γινόταν κι αυτό. Δεν έγινε όσο έπαιζα, έγινε αφού τελείωσα".

-Το ότι δεν έγινε όσο έπαιζες, μήπως σου άφησε μια αίσθηση ανολοκλήρωτου στην καριέρα σου;

"Η αλήθεια είναι ότι θα ήθελα να παιξω στην ΑΕΚ για ένα χρόνο πριν τελειώσω, αλλά δεν συνέβη".

-Γιατί δεν συνέβη;

"Δεν έτυχε. Απλώς. Ό,τι έγινε έγινε, όμως. Δεν μπορεί να αλλάξει κάτι. Η ουσία είναι ότι είμαι τώρα εδώ για να βοηθήσω την ομάδα από άλλο πόστο, με καινούριες ιδέες".

-Πώς είναι να παίζεις στην ομάδα που υποστηρίζεις από παιδί; Μήπως απομυθοποιείς κάποια πράγματα;

"Εγώ νιώθω τυχερός, γιατί έπαιξα στην ομάδα που αγαπούσα από πιτσιρίκος και για μένα αυτό ήταν φυσιολογικό. Δεν αισθάνθηκα ότι απομυθοποιήθηκε τίποτα".

-Ναι, αλλά όταν έφυγες, υπήρξαν κάποιες παρεξηγήσεις…

"Υπήρξαν πράγματι, αλλά όχι με την ομάδα. Η ΑΕΚ έχει τεράστια ιστορία πίσω της, είναι ιδέα. Ποτέ δεν έκρυψα ότι είμαι ΑΕΚ ούτε σταμάτησα να είμαι ΑΕΚ, άσχετα με το τι συνέβη τότε με κάποια πρόσωπα. Αυτά συμβαίνουν παντού και δεν έχουν σχέση με το τι πιστεύει ο καθένας".

-Έπαιξαν όμως ρόλο στο να μην επιστρέψεις κάποια στιγμή αργότερα ως παίκτης;

"Για να πω την αλήθεια, δεν έγινε ποτέ κάποια κρούση. Κάποια στιγμή μόνο είχε γραφτεί κάτι σε μια εφημερίδα, όταν ο Δημήτρης Δρόσος είχε κάνει μια σχετική δήλωση. Σε μένα πάντως δεν είχε γίνει κάποια κρούση".

-Επιστρέφεις, λοιπόν, τώρα σε ένα άλλο πόστο. Ποιο ακριβώς είναι αυτό;

"Είναι λίγο πολύπλοκο. Υπάρχει συνεργασία τόσο με τους προπονητές όσο και με τη διοίκηση. Προσπαθούμε να φτιάξουμε μια ομάδα κι έναν οργανισμό γενικότερα ανταγωνιστικό. Σιγά σιγά η ομάδα να πατήσει ξανά γερά στα πόδια της. Θέλουμε να είναι η ΑΕΚ ανταγωνιστική. Ξέρουμε ότι γι’ αυτό χρειάζεται υπομονή, δεν γίνεται από τη μια στιγμή στην άλλη. Θέλουμε όμως να υπάρχει διάρκεια και με αυτό το σκεπτικό δουλεύουμε όλοι μαζί".

-Ο δικός σου ρόλος σε όλο αυτό ποιος είναι;

"Ακόμα είμαστε σε φάση συντονισμού μεταξύ μας. Εγώ πάντως δεν κολλάω σε τίτλους, δε με νοιάζουν. Σημασία έχει να είναι κοινός ο παρανομαστής. Με ενδιαφέρει μόνο να βοηθήσω την ομάδα. Ό,τι μου ζητηθεί θα το κάνω ώστε η ΑΕΚ να προχωρήσει μπροστά και να γίνει ανταγωνιστική".

-Προφανώς θα έχεις πιο ενεργό ρόλο στην προετοιμασία για τη επόμενη σεζόν, έτσι δεν είναι;

"Ναι. Έχουμε ήδη στο μυαλό μας κάποια πράγματα. Με τον Σωτήρη (σ.σ. Μανωλόπουλος) μπορούμε να συνεννοηθούμε, αλλά είναι ακόμα νωρίς. Η ομάδα παίζει γι’ αυτή την αγωνιστική περίοδο και το να βγαίνει κανείς τώρα να λέει πράγματα που αφορούν τη νέα σεζόν δεν είναι και πολύ καλό. Θέλουμε πάντως να φτιάξουμε μια ομάδα ανταγωνιστική για τα επόμενα χρόνια".

-Απλώς ανταγωνιστική;

"Στόχος μου από τότε που έπαιζα, είτε στον Φάρο είτε στην ΑΕΚ είτε στην Εθνική ομάδα, ήταν το πρωτάθλημα. Η κορυφή. Ξέρω ότι θα βγουν πολλοί να πουν ότι το πρωτάθλημα είναι πολύ δύσκολος στόχος. Το ξέρω. Δεν είπα ποτέ ότι είναι εύκολο. Η απόσταση που έχουν ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός από τις υπόλοιπες ομάδες είναι τεράστια. Όταν όμως φτιάξουμε μια ομάδα με σωστές βάσεις, θα μπορέσουμε σιγά σιγά να τους ανταγωνιστούμε και να τους κερδίσουμε. Αλλά αυτό δεν γίνεται από τη μια στιγμή στην άλλη. Το ξέρουμε αυτό πολύ καλά".

-Αυτή η απόσταση από Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό πώς μπορεί να καλυφθεί;

"Πρέπει να φτιάξουμε μια βάση με νέα παιδιά. Είμαστε από τους τυχερούς, γιατί όλοι αυτοί που έχουν ασχοληθεί με τις υποδομές έχουν φροντίσει ώστε να υπάρχει σε αυτές η αφρόκρεμα των ταλέντων της Ελλάδας. Αυτά τα παιδιά πρέπει να δουλέψουν, να δούμε πόσα και ποια μπορούν να μας βοηθήσουν και με αυτά να δημιουργήσουμε τη βάση. Στο μυαλό μου έχω ως παράδειγμα την ΑΕΚ, όπου είχα πάει εγώ όταν ήμουν νεαρός. Έτσι ξεκινήσαμε και στο τέλος πήραμε το πρωτάθλημα. Ήμαστε δέκα Έλληνες παίκτες, από τους οποίους οι έξι παίζαμε στην Εθνική ομάδα. Αυτός είναι ο σκοπός. Αυτό έκαναν σήμερα ο Ολυμπιακός και τα αμέσως προηγούμενα χρόνια ο Παναθηναϊκός και πρέπει να χρησιμεύσει επίσης ως παράδειγμα. Το μυστικό είναι να φτιαχτεί ένας κορμός παικτών, που θα παίζουν χρόνια μαζί, θα έχουν αφομοιώσει τη φιλοσοφία του προπονητή και δεν θα είναι… φωτοβολίδες. Δεν θα έρχονται δηλαδή για 3-4 μήνες και θα φεύγουν. Πρέπει να υπάρχει διάρκεια".

-Αυτό το πλάνο, όμως, απαιτεί και υπομονή. Στην ΑΕΚ υπάρχει υπομονή;

"Πρέπει να κάνουμε ένα πάντρεμα. Η ΑΕΚ είναι τεράστια ομάδα και στόχο έχει πάντα την κορυφή. Αλλά από την άλλη, υπάρχουν και κάποια πράγματα που πρέπει να γίνουν με τη σειρά τους. Υπάρχει εδώ ένας άνθρωπος, ο Μάκης Αγγελόπουλος, που αγαπά την ομάδα και το αποδεικνύει καθημερινά. Μας δίνει τη δυνατότητα να χτίσουμε μια σωστή βάση, πάνω στην οποία η ΑΕΚ θα πατήσει γερά. Αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει από τη μια στιγμή στην άλλη. Ή μάλλον μπορεί, αν δώσει κάποιος 30 εκ. Ευρώ. Θα πάρει το πρωτάθλημα μια χρονιά, αλλά την επόμενη τι θα κάνει; Θα ξανδώσει 30 εκ.; Επειδή το έζησα κι αυτό στην ΑΕΚ. Την εποχή που ήταν προπονητής ο Ιωαννίδης. Πήγαμε εκείνη τη χρονιά στο φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας, αλλά την επόμενη έφυγαν όλοι. Μόνο εγώ κι ο Νίκος ο Χατζής είχαμε μείνει. Κι έπρεπε να φτιάξουμε την ομάδα πάλι από την αρχή".

-Ναι, αλλά αυτό προϋποθέτει να βγεις και να πεις ότι για ένα δύο χρόνια δεν θα κυνηγήσεις κάτι μεγάλο…

"Τι εννοούμε μεγάλο; Να χτυπήσουμε τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό; Προσπαθούμε να το κάνουμε κι αυτό. Και φέτος στα δύο παιχνίδια με τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό στην έδρα μας χάσαμε μεν, αλλά ήμαστε ανταγωνιστικοί. Μην ξεχνάμε ότι πριν τρία χρόνια η ομάδα ουσιαστικά δεν υπήρχε".

-Ο στόχος όμως που τέθηκε φέτος ήταν να φτάσει η ομάδα στο φάιναλ φορ του Τσάμπιονς Λιγκ, να παίξει και στον τελικό του Κυπέλλου…

"Οι στόχοι πάντα θα είναι υψηλοί. Αν δεν βάλεις ψηλούς στόχους, δεν μπορείς να φτάσεις ποτέ ψηλά. Πρέπει λοιπόν να γίνει το πάντρεμα των υψηλών στόχων με τη δουλειά για τη δημιουργία ενός ποιοτικού κορμού παικτών. Εκεί θέλει υπομονή. Η ΑΕΚ είναι υποχρεωμένη να κάνει πρωταθλητισμό σε όποιο άθλημα αγωνίζεται. Είτε παίζει μπάσκετ είτε παίζει ποδόσφαιρο είτε ξιφασκία είτε βόλει. Αλλά πρέπει αυτό να γίνεται με τον σωστό τρόπο".

-Τα δεδομένα όμως σήμερα είναι πολύ διαφορετικά σε σχέση με αυτά πριν από 15-20 χρόνια. Η απόσταση από Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό είναι πολύ μεγάλη σε όλα τα επίπεδα. Πόσο εφικτό είναι να καλυφθεί;

"Η ΑΕΚ δεν υπήρχε στο χάρτη για τρία χρόνια. Στο ενδιάμεσο ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός ξέφυγαν. Παίζουν στην Ευρωλίγκα, η οποία στο μεταξύ άλλαξε και τη δομή της. Είναι πλέον διαφορετικά τα μεγέθη και σε αυτή την αλλαγή η ΑΕΚ δεν ήταν παρούσα. Είναι τραγικό και το γεγονός ότι δεν υπάρχει τρίτη θέση για την Ελλάδα στην Ευρωλίγκα. Εκεί εντοπίζεται η διαφορά. Αλλά πρέπει να μπουν οι βάσεις. Η Νταρουσάφακα είναι ένα παράδειγμα. Έχει πολλά χρήματα, αλλά του χρόνου δεν θα παίζει στην Ευρωλίγκα. Τι θα κάνει; Πρέπει να υπάρχει μια βάση και να προχωράς με πολλή δουλειά".

-Συζητώντας με τον Μάκη Αγγελόπουλο, ποιο έχεις καταλάβει ότι είναι το όραμά του για την ΑΕΚ;

"Οτιδήποτε υπάρχει τα τελευταία 2,5 χρόνια και είναι σχετικό με την ομάδα μπάσκετ της ΑΕΚ έχει από πίσω του τον Μάκη Αγγελόπουλο. Είναι ενας άνθρωπος με όραμα, θέληση, πάνω απ’ όλα αγάπη για την ομάδα του. Αυτό που έχει κάνει με τις επιχειρήσεις του είναι πρότυπο. Και σε ό,τι χρειάζεται η ομάδα είναι πάντα κοντά. Έχει φροντίσει η ΑΕΚ να παίζει σε ένα μεγάλο γήπεδο, όπως είναι το ΟΑΚΑ, παρόλο που δεν υπάρχει από τον κόσμο η ανταπόκριση που θα μπορούσε να υπάρχει. Αν και αυτό είναι σε ένα βαθμό λογικό. Μέχρι πριν από τρία χρόνια η ομάδα έπαιζε σε μικρότερες κατηγορίες και το dna του Έλληνα φιλάθλου θέλει μόνο επιτυχίες. Η ΑΕΚ ξαναχτίζει φιλάθλους στο μπάσκετ σιγά σιγά και σε αυτό το κομμάτι δουλεύουμε όλοι πολύ καλά. Ο Μάκης Αγγελόπουλος, λοιπόν, θέλει στήριξη, γιατί είναι ένας άνθρωπος που ανέστησε την ΑΕΚ. Είναι εδώ, είναι ΑΕΚ, βάζει χρήματα από την τσέπη του κι αυτό δείχνει πόσο αγαπάει την ομάδα και πόσο πολύ θέλει να τη δει ψηλά".

-Με το γήπεδο του τένις στο ΟΑΚΑ τι γίνεται;

"Υπάρχει έντονη φημολογία τις τελευταίες μέρες, όχι μόνο για την ΑΕΚ, αλλά για όλες τις ομάδες. Αυτό είναι κάτι για το οποίο δεν έχω απάντηση. Ξέρω όμως ότι όλες οι μεγάλες ομάδες θέλουν δικό τους γήπεδο, αυτό είναι φυσιολογικό. Και όσες έχουν δικό τους γήπεδο είναι σε διαφορετικό επίπεδο. Νιώθεις ότι είσαι στο σπίτι σου όταν έχεις δικό σου γήπεδο. Και δίνει κίνητρο σε όλους. Και στον επενδυτή να συνεχίσει να επενδύει και στον οπαδό να έρθει να δει την ομάδα και στον παίκτη να υπογράψει συμβόλαιο με την ομάδα και για τη διοργάνωση που θα πάρεις μέρος. Μακάρι κάποια στιγμή να γίνει".

-Μίλησες προηγουμένως για την ευρωπαϊκή διοργάνωση. Είναι ευχαριστημένη η ΑΕΚ από την παρουσία της στο Τσάμπιονς Λιγκ φέτος;

"Σου είπα και προηγουμένως ότι εγώ θέλω πάντα την κορυφή. Αν, λοιπόν, με ρωτήσεις αν είμαι χαρούμενος με τον τρόπο που εξελίχθηκαν τα πράγματα, θα σου πω όχι. Κανείς δεν είναι χαρούμενος.  Ο στόχος ήταν το φάιναλ φορ. Δεν τον πετύχαμε. Βέβαια η Μονακό, που μας απέκλεισε, πήγε στο φάιναλ φορ και για μένα είναι το φαβορί για να κερδίσει και τον τίτλο, αλλά αυτό δε λέει τίποτα. Είναι για να χρυσώνουμε το χάπι. Ήταν όμως μια διοργάνωση άκρως ανταγωνιστική. Δεν ξέρω πάντως τι θα γίνει του χρόνου".

-Η ΑΕΚ τι σκέφτεται επί του θέματος;

"Δεν ξέρω. Είναι νωρίς ακόμα. Όπου και να παίξει πάντως, η ΑΕΚ είναι υποχρεωμένη και θέλουμε να πρωταγωνιστήσει. Μακροπρόθεσμος στόχος, όμως, είναι η Ευρωλίγκα. Όλες οι ομάδες που έχουν φιλοδοξίες, θέλουν να βρίσκονται στην ελίτ του ευρωπαϊκού μπάσκετ, που είναι η Ευρωλίγκα. Καλό θα ήταν να τα βρουν κάποια στιγμή FIBA και Ευρωλίγκα ώστε να υπάρξουν τελικά δύο διοργανώσεις με σύνδεση μεταξύ τους".

-Μετά από όσα έγιναν ή δεν έγιναν φέτος, ποιος θα είναι ο καλύτερος τρόπος για να τελειώσει αυτή η σεζόν;

"Το κεκτημένο μας είναι η τρίτη θέση. Από εκεί ξεκινάμε. Δεν σκεφτόμαστε κάτι λιγότερο από αυτό, ούτε όμως θα πανηγυρίσουμε αν τελικά βγούμε τρίτοι. Αυτό είναι το μίνιμουμ. Αν είχαμε πάει στον τελικό του Κυπέλλου και στο φάιναλ φορ του Τσαμπιονς Λιγκ, θα ήταν λίγο διαφορετικά. Δεν τα καταφέραμε, στεναχωρήθηκαμε γι’ αυτό, ταρακουνηθήκαμε, αλλά τώρα κοιτάμε μπροστά. Αν σου πω όμως ότι θέλω να κερδίσουμε τον Παναθηναϊκό στον ημιτελικό, θα βγουν πολλοί και θα με πουν ψυχοπαθή"!

-Μια νίκη, όμως, επί του Παναθηναϊκού ή του Ολυμπιακού είναι κάτι που ψάχνει η ΑΕΚ από τότε που γύρισε στην Α1 ως επιβεβαίωση ότι βρίσκεται στο σωστό δρόμο για να επιστρέψει και στην κορυφή. Συμφωνείς;

"Εγώ δεν πιστεύω ότι αν πετύχουμε μία τέτοια νίκη, κάτι κάναμε. Δεν λέει κάτι για μένα το να πάρεις μία τέτοια νίκη. Μπορεί να βοηθά την ψυχολογία και το πρεστίζ της ομάδας, αλλά το βήμα παραπάνω δεν είναι αυτό. Το να παίξεις πέντε φορές με τον Παναθηναϊκό και να χάσεις και τις πέντε τη μία χρονιά, και την επόμενη να χάσεις τις τέσσερις, δεν είναι βήμα παραπάνω. Το βήμα παραπάνω είναι να πετύχεις το στόχο που βάζεις στην αρχή της σεζόν. Αν ο επόμενος στόχος που θα τεθεί είναι να βγούμε δεύτεροι, να παίξουμε στον τελικό Κυπέλλου και να φτάσουμε στο φάιναλ φορ του Τσάμπιονς Λιγκ, πρέπει να κάνουμε όλα αυτά. Τα κάναμε; Κάναμε και το βήμα παραπάνω. Αλλά αυτά από του χρόνου. Στόχος μας από εδώ και ως το τέλος της σεζόν είναι να κερδίσουμε κάποιο ή κάποια παιχνίδια στον ημιτελικό. Νομίζω ότι η ομάδα μπορεί να πετύχει μια τέτοια νίκη. Και όποια επιτυχία έχεις απέναντι σε αυτές τις ομάδες, την κρατάς για να χτίσεις πάνω της το μέλλον σου".

-Με βάση την εμπειρία σου και όσα έχεις συζητήσει με τη διοίκηση, πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να επιστρέψει η ΑΕΚ στην κορυφή και να διεκδικήσει πρωτάθλημα;

"Αν πει ο Αγγελόπουλος ότι του χρόνου θα βάλει 20 εκατομμύρια, η απάντηση είναι εύκολη. Του χρόνου! Αλλά για μένα είναι λάθος αυτή η λογική και συμφωνούμε όλοι στην ομάδα πως αυτό που προέχει είναι να χτίσουμε. Πρέπει η ομάδα να έχει διάρκεια. Αν αποκτήσει διάρκεια, θα φέρει και τον κόσμο πίσω στο γήπεδο, θα φέρει χορηγούς κλπ. Αλλιώς μοιάζει με φωτοβολίδα. Είναι σα να ανεβαίνεις στην Α1 και την επόμενη χρονιά να πέφτεις. Δεν είναι έτσι τα πράγματα. Πρέπει να χτίσεις ώστε να γίνεις ανταγωνιστικός στο κορυφαίο επίπεδο. Με αυτό το σκεπτικό, νομίζω ότι σε 2-3 χρόνια θα είμαστε έτοιμοι να διεκδικήσουμε πρωτάθλημα. Γιατί υπάρχουν παιδιά από πίσω, που είναι projects για την ομάδα, και σιγά σιγα θα αρχίσουν να μπαίνουν στην ομάδα με συγκεκριμένο ρόλο".

-Τόσα χρόνια δεν χρειάστηκε η ΑΕΚ για να πάρει πρωτάθλημα και την εποχή που ήσουν εσύ;

"Ακριβώς. Μετά τη χαμένη χρονιά που ακολούθησε τη σεζόν με τον Ιωαννίδη, άρχισε το χτίσιμο της ομάδας με τον Ίβκοβιτς. Τότε πήραμε δύο Κύπελλα και το Σαπόρτα και την τρίτη χρονιά με τον Σάκοτα πήραμε το πρωτάθλημα. Και την επόμενη χρονιά παίξαμε στον τελικό, παρά τα προβλήματα που υπήρχαν τότε. Και επιμένω σε αυτά, διότι τώρα τέτοια προβλήματα δεν υπάρχουν. Η ιστορία είναι οδηγός για όλους. Είμαι χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ και θα συμμετάσχω από άλλο πόστο στο χτίσιμο μιας νέας ομάδας. Η ΑΕΚ είναι η ομάδα μου, είμαι πολύ τυχερός. Κι ό,τι κι αν γίνει, γιατί ποτέ δεν ξέρεις τι θα γίνει στο μέλλον, η ΑΕΚ είναι ΑΕΚ. Για μένα δεν αλλάζει αυτό".



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ