20.5 C
Athens
Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024

Και τώρα οι δυο τους

Ωρα τελικών απόψε (19.00 - Cosmote Sports 4) στο ΟΑΚΑ,  σε έναν αγώνα αποδείξεων θα λέγαμε. Καθώς οι μόνιμοι φιναλίστ τα τελευταία χρόνια Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός θα διεκδικήσουν για 13η (αλήθεια για ποιόν θα αποδειχθεί...γρουσούζικη) συνεχόμενη φορά τον τίτλο του πρωταθλητή, με τους Πράσινους να έχουν φυσικά συντριπτικά την παράδοση στο πλευρό τους καθώς ποτέ δεν έχουν χάσει πρωτάθλημα έχοντας το πλεονέκτημα έδρας στο κλειστό των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων !

Από το 1995 όπου διεξάγονται τελικοί στο συγκεκριμένο γήπεδο, και ο Παναθηναϊκός το χρησιμοποιεί ως έδρα του, μετράει 11/11 πρωταθλήματα (!) όταν στο φινάλε της κανονικής περιόδου είχε το πλεονέκτημα έδρας. Εξι φορές επικράτησε του Ολυμπιακού, από δύο της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ και μία του Αμαρουσίου. 

Η μόνη ομάδα πάντως που έχει καταφέρει να πάρει πρωτάθλημα σπάζοντας πλεονέκτημα έδρας του Παναθηναϊκού στην ιστορία των τελικών των πλέι οφ, είναι ο Ολυμπιακός το 1993, με το μπρέικ να γίνεται - τότε - στη Γλυφάδα στον τρίτο τελικό και ο Παναθηναϊκός - με απόφαση του προέδρου του Παύλου Γιαννακόπουλου - να μην κατεβαίνει στον τέταρτο τελικό στο ΣΕΦ διαμαρτυρόμενος για τη διαιτησία (που από τότε μέχρι σήμερα συνεχίζει να απασχολεί έντονα και τις δύο ομάδες).

Ο Ολυμπιακός επίσης έχει πάρει πρωτάθλημα που για να το καταφέρει έπρεπε να νικήσει πάση θυσία τον αντίπαλό του στο ΟΑΚΑ αλλά αυτό επειδή είχε χάσει το δικό του πλεονέκτημα έδρας από τον πρώτο αγώνα στους τελικούς του 2016. Τότε που οι Ερυθρόλευκοι νίκησαν δύο φορές στο Μαρούσι με τα buzzer beater του Βασίλη Σπανούλη σε μια σειρά τελικών που είχε εξελιχθεί σε...Σπανουλιάδα με τον αρχηγό των Πειραιωτών να κρίνει ουσιαστικά τρεις συνεχόμενους τελικούς σε ΟΑΚΑ-ΣΕΦ-ΟΑΚΑ.

Αλλωστε μέχρι το 2014, το ΟΑΚΑ αποτελούσε...άβατο για τον Ολυμπιακό στους τελικούς της Α1 (είχε πάρει "διπλά" εκεί σε κανονική περίοδο, ημιτελική φάση πλέι οφ και Ευρωλίγκα) με τον Παναθηναϊκό να μετράει ένα ασύλληπτο σερί - σε τελικούς - που είχε φτάσει στο 38-0 (!) επί Ολυμπιακού, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ και Αμαρουσίου, πριν το σπάσει ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα στον 3ο τελικό το 2014 χωρίς όμως να μπορέσει να το εξαργυρώσει με πρωτάθλημα αφού οι Πράσινοι απάντησαν με μπρέικ στο μπρέικ και πήραν τον τίτλο στην έδρα τους στον 5ο τελικό.

Με το σκορ των δύο αποψινών αντιπάλων πάντως στο ΟΑΚΑ να είναι 4-4 σε τελικούς την τελευταία τετραετία, σε αντίθεση με το 26-0 την προηγούμενη εικοσαετία !

Αρκετά όμως με τα στατιστικά και τις παραδόσεις, καθώς απόψε ο Τσάβι Πασκουάλ και ο Γιάννης Σφαιρόπουλος θα προσπαθήσουν - όπως προαναφέραμε - να οδηγήσουν τις ομάδες τους στη νίκη και στο κέρδος των πρώτων...αποδείξεων.

Ο Παναθηναϊκός θέλει να αποδείξει ότι δικαίως είναι το φαβορί, όχι μόνο λόγω του πλεονεκτήματος της έδρας, αλλά επειδή εδώ και 2-2.5 μήνες παίζει σε υψηλές ταχύτητες, ιδιαίτερα στο γήπεδό του, με εξαίρεση μόνο τον δεύτερο αγώνα των πλέι οφ με τη Ρεάλ Μαδρίτης. Από την άλλη πλευρά ο Ολυμπιακός θέλει να αποδείξει ότι δεν ήταν τυχαία η πορεία του και οι εμφανίσεις στην Ευρώπη μέχρι και το νικηφόρο παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό (2 Μαρτίου) στο ΟΑΚΑ για την Ευρωλίγκα.  Από εκεί και πέρα οι αποψινοί φιλοξενούμενοι ήταν σαν να έκλεισαν...το διακόπτη και η απόδοσή του είχε σταθερά πτωτική πορεία, σαφώς επηρεασμένη και από την έλλειψη χημείας από τους συνεχόμενους τραυματισμούς που ήταν δύσκολο να καλύψουν μέχρι το τέλος. Από τη στιγμή μάλιστα που δεν πήραν τη βοήθεια κυρίως από τους ξένους παίκτες, οι περισσότεροι εκ των οποίων (οι Αμερικάνοι) αποδείχθηκαν λανθασμένες επιλογές, που δεν μπορούσαν να κάνουν τη διαφορά.

Σε δύο παίκτες - που συνεχίζουν να παίζουν σε τρελούς ρυθμούς - θα πέσουν απόψε λογικά περισσότερο οι προβολείς. Πρόκειται για τον Νικ Καλάθη που είναι με...σπασμένα φρένα και τον Βασίλη Σπανούλη πως κάποιες στιγμές πάει να καταρρίψει τη λογική και το γεγονός ότι το μπάσκετ είναι ομαδικό άθλημα.  Συνεπώς και η αμυντική λειτουργία πάνω σε αυτούς τους δύο στάρ και ηγέτες των ομάδων θα αποτελέσουν το βασικό στόχο των αντιπάλων προπονητών. Μάλιστα περισσότερο ίσως και από το σκοράρισμα τόσο ο κόουτς Πασκουάλ, όσο και ο κόουτς Σφαιρόπουλος θέλουν να τους χαλάσουν τη δημιουργία. 

Από εκεί και πέρα ένα μεγάλο supporting cast εξαιρετικών παικτών θα πλαισιώσει αυτούς τους δύο σε κάθε ομάδα.  Στον Παναθηναϊκό κομβικός θα είναι ο ρόλος του Τζέιμς Γκίστ (από τότε που είχε κάνει αυτή τη χρυσή ανταλλαγή ο Παναθηναϊκός του Αργύρη Πεδουλάκη το 2012, σε ένα από τα κορυφαία trade στην ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ, ανταλλάσσοντας τον Αντι Πάνκο) που έχει αποδειχθεί "κλειδί" τόσο στην άμυνα - ιδιαίτερα τις βοήθειες στο Σπανούλη - αλλά και κάτω από τα καλάθια. Ο Σίνγκλετον μπορεί να μην έχει κάνει ιδανική χρονιά αλλά εδώ είναι τα παιχνίδια που θέλουν γερά νεύρα και κότσια με τον Αμερικανό να έχει αποδείξει ότι τα διαθέτει.  Ο Ρίβερς - εάν είναι 100% έτοιμος  - έχει γράψει τη δική του σύντομη ιστορία ως "δήμιος" του Ολυμπιακού σε βαθμό που δεν το είχε καταφέρει κανένας άλλος ξένος παίκτης με τέτοια συχνότητα και τόσους πόντους. Ο Αντετοκούνμπο δίνει απίστευτη ενέργεια στην άμυνα και θα έχει και αυτός το δικό του ρόλο, χωρίς να ξεχνάμε τους υπόλοιπους Ελληνες (Παππά και Βουγιούκα ιδιαίτερα) για τις ειδικές αποστολές. 

Στην άλλη πλευρά ο υπαρχηγός Γιώργος Πρίντεζης αποτέλεσε "σκιά" του καλού του εαυτού εδώ και δύο μήνες από μια κακή ιατρική εκτίμηση και πλέον έχει αρχίσει - αφού πήρε τον απαραίτητο χρόνο να ξεκουραστεί - να ανεβάζει στροφές και συνήθως στα καλά του παίζει καταλυτικό ρόλο στο παιχνίδι της ομάδας του.  Παπανικολάου και Παπαπέτρου ξέρουν ότι θα πρέπει να υπερβάλλουν εαυτόν στην άμυνα (κυρίως) αλλά και στην επίθεση με τον δεύτερο αναγκαστικά να ανεβαίνει και θέσεις (καθώς Τιλί και Αγραβάνης είναι στα πίτς μέχρι το τέλος της χρονιάς).

Ενας ακόμα παίκτης που έχει πολύ κακή χρονιά, ο Βαγγέλης Μάντζαρης έχει την εμπειρία να διαχειριστεί τέτοια παιχνίδια και αν το πρόσημο είναι θετικό θα προσφέρει σημαντική βοήθεια. Μετά έρχονται οι ξένοι με ΜακΛίν να πρέπει να δώσει μεγάλες μάχες κάτω από τα καλάθια, αλλά να μην θυμίζει ούτε καν ως...υποψία Χάινς, Ντάνστον ή Χάντερ.  Ο Μπράουν δεν έχει δώσει τίποτε μέχρι στιγμής και εδώ είναι μια από τις τελευταίες ευκαιρίες του έστω δίνοντας κάποιες ανάσες στον Σπανούλη, ενώ ο Ρόμπερτς αν δεν "κρυφτεί" πάλι και θυμηθεί το τελευταίο του παιχνίδι στο ΟΑΚΑ για την Ευρωλίγκα, θα μπορεί να λογιστεί ως κανονικός ξένος.

Ο Παναθηναϊκός θα προσπαθήσει από την αρχή να τρέξει, και ο Ολυμπιακός να τον σταματήσει, ενώ ριμπάουντ και λάθη θα παίξουν το δικό τους ρόλο.

Η συνέχεια επί της οθόνης του...παρκέ.   



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ