20.6 C
Athens
Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024

Και οι δώδεκα ήταν υπέροχοι…

Το ελληνικό μπάσκετ γιορτάζει από χθες (23/7) το βράδυ την κατάκτηση ενός ακόμα χρυσού μεταλλίου και το Basketa.gr παρουσιάζει έναν προς έναν τους συντελεστές του θριάμβου της Εθνικής Νέων.

Όταν ξεκίνησαν την προετοιμασία τους για το τουρνουά, οι παίκτες του Ηλία Παπαθεοδώρου γνώριζαν ότι ήταν... υποχρεωμένοι να πρωταγωνιστήσουν. Η διοργάνωση θα λάμβανε χώρα στην Κρήτη, ενώ η ίδια φουρνιά είχε ήδη κατακτήσει δύο μετάλλια. Όλοι οι αντίπαλοι τους περίμεναν, όμως και όλοι γνώριζαν ότι εφόσον η Εθνική Νέων έκανε το παιχνίδι της, δεν υπήρχε κανείς για να την σταματήσει, στην πορεία της προς το τρόπαιο.

Την πρώτη μέρα του τουρνουά η Ελλάδα διέλυσε την Τσεχία με 88-47, ενώ ακολούθησε η άνετη επικράτηση επί της Σουηδίας με 79-44. Το τρίτο παιχνίδι της φάσης του ομίλου έκρυβε δυσκολίες, αλλά οι Γερμανοί λύγισαν από την «μπλε» ανωτερότητα και υπέκυψαν με 86-77.

Στη φάση των «16» το άγχος ήταν μεγάλο, αλλά η Ελλάδα έκαμψε την αντίσταση του Μαυροβουνίου με 56-49. Το πιο καθοριστικό παιχνίδι όμως ήταν ο προημιτελικός με τη Λιθουανία. Τα παιδιά του Παπαθεοδώρου επέστρεψαν από την «κόλαση» του -10 στο 30' και πήραν μία θριαμβευτική πρόκριση με 76-72. Το νερό είχε μπει στο αυλάκι. Οι Ισπανοί έμοιαζαν με... παιχνιδάκι στα ημιτελικά, καθώς το τελικό 77-56 τα λέει όλα.

Η ώρα του μεγάλου τελικού είχε φτάσει απέναντι στους επικίνδυνους Ισραηλινούς. Το «μουδιασμένο» ξεκίνησε ανησύχησε τους πάντες εκτός από τα μέλη της ομάδας. Όσο κυλούσε ο χρόνος οι διεθνείς ένιωθαν όλο και πιο άνετα και με «όπλο» τους την παθιασμένη άμυνα σήκωσαν την κούπα με το τελικό 65-56 να «σφραγίζει» τις προσπάθειές τους.

Ποιοι είναι όμως οι συντελεστές αυτού του θριάμβου; Πέρα από τη διοίκηση της ΕΟΚ που όπως αποδεικνύεται χειρίζεται πολύ σωστά τις τύχες του ελληνικού μπάσκετ, το προπονητικό επιτελείο αξίζει πολλά συγχαρητήρια. Ο Ηλίας Παπαθεοδώρου μαζί με τους Γιώργο Λιμνιάτη και Γιώργο Δοξάκη προετοίμασαν άριστα τους διεθνείς. Από κοντά πάντοτε και ο «μαχητής» Δημήτρης Καρβέλας ο οποίος μάλιστα σήκωσε το τρόπαιο παρέα με τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο. Εκτός όμως από αυτούς υπάρχει και όλο το επιτελείο των φροντιστών και των φυσιοθεραπευτών οι οποίοι έδωσαν τα πάντα ούτως ώστε να γίνει πιο εύκολη η ζωή των αθλητών. 

Όσο για τους παίκτες που έγραψαν τ' όνομά τους με χρυσά γράμματα στα βιβλία της ιστορίας, σας τους παραθέτουμε έναν προς έναν όπως αυτοί παρουσιάζονται στην επίσημη σελίδα της διοργάνωσης:

4. Μιχάλης Λούντζης

5. Ιάκωβος Μιλεντίγιεβιτς

6. Αντώνης Κόνιαρης

7. Δημήτρης Φλιώνης

8. Θοδωρής Καρράς

10. Διονύσης Σκουλίδας

12. Νίκος Δίπλαρος

13. Γιάννης Αγραβάνης

14. Βασίλης Χρηστίδης

15. Βασίλης Χαραλαμπόπουλος

17. Βασίλης Μουράτος

32. Διονύσης Τάταρης

Όλα τα παιδιά έβαλαν το λιθαράκι τους για την τεράστια αυτή επιτυχία. Κανείς παράλληλα δεν θα πρέπει να ξεχνάει τον Κώστα Αντετοκούνμπο ο οποίος ήταν ο μεγάλος άτυχος καθώς τραυματίστηκε σε φιλικό προετοιμασίας με την Ιταλία, λίγες ημέρες πριν το πρώτο τζάμπολ του τουρνουά. 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ