21.1 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Και να που ξανασυναντιόμαστε…

Το πρώτο Σούπερ Καπ έρχεται και η ΑΕΚ βρίσκει μπροστά της τον Προμηθέα, σε μια συνάντηση με... παρελθόν και μια ακόμη κούπα στη μέση.

Ήταν 7 Ιουνίου του 2019. Η ΑΕΚ περνούσε μια δύσκολη χρονιά, καθώς οι απαιτήσεις είχαν ανέβει πάρα πολύ ψηλά, με τον Ντράγκαν Σάκοτα να παραδίδει στον Λούκα Μπάνκι τη «βαριά» κληρονομιά από την κατάκτηση του BCL και του Κυπέλλου Ελλάδας. Ήταν δύσκολο, επομένως, να ανταποκριθεί η ομάδα, που βήμα με το βήμα και… όχι απότομα, έχει αποφασίσει να ανέβει τα σκαλιά της δόξας.

Για τον Προμηθέα, όμως, εκείνη η μέρα είναι η πιο ιστορική του έως σήμερα. Θριαμβεύει στην παράταση με 85-84 και, μέσα σε πολύ λίγα χρόνια, από τα τοπικά πρωταθλήματα κι έχοντας το 2013 ανέβει… λόγω αδυναμίας της Νίκης Προαστείου στη Γ’ Εθνική, καταφέρνει να βρεθεί στους τελικούς, όπου θα αντιμετώπιζε τον Παναθηναϊκό του Ρικ Πιτίνο. Το ακόμη καλύτερο για αυτή την υπέροχη ομάδα είναι, ότι δεν πρόκειται για μια τυχαία επιτυχία. Είναι κάτι, που επετεύχθη με πρόγραμμα και, μάλιστα, σε αυτό βρίσκονται κατά δήλωση του Βαγγέλη Λιόλιου συμμετοχή στην Ευρωλίγκα και πρωτάθλημα στην Ελλάδα.

Είναι λογικό, λοιπόν, να μιλάμε για παρελθόν ανάμεσα στις δύο ομάδες. Οι Αχαιοί, άλλωστε, προκάλεσαν ένα μεγάλο «σοκ» τότε στην Ένωση, που όφειλε να κάνει τις αλλαγές της, με αποτέλεσμα σήμερα, με τον Ηλία Παπαθεοδώρου στο τιμόνι κι ένα Κύπελλο ακόμη στη συλλογή της, να πιστεύει πως έρχεται η ώρα για κάτι μεγάλο. Κι αυτό μπορεί να ξεκινά από το Super Cup…

Τίτλους θέλει, τώρα τους θέλει

Η ΑΕΚ, όπως εξηγούσαμε μετά το φιλικό με τον Παναθηναϊκό στο Basketa.gr, έχει δημιουργήσει μια ομάδα, που δε θα έχει με αυτή τη σύνθεσή της πολλές ευκαιρίες για τίτλους. Για το λόγο αυτό, λοιπόν, ίσως και να είναι αυτή με τη μεγαλύτερη πίεση σε αυτή την χρονιά, αφού έχει την ευκαιρία της τώρα, που έχει μαζέψει στις τάξεις τόσους ποιοτικούς μεν, με λίγο καιρό ακόμη για μπάσκετ μπροστά τους δε.

Ο Ταϊρίς Ράις ως τελευταία απόκτηση μαζί με τους Νίκο Ζήση, Κιθ Λάνγκφορντ, Ματ Λοτζέσκι, Γιόνας Ματσιούλις, Μάρκους Σλότερ και Δημήτρη Μαυροειδή δε θα έχουν πολλές ακόμη ευκαιρίες για κούπες. Η ένωσή τους, βέβαια, μπορεί να είναι και αυτή που θα τις φέρει.

Αυτό δε σημαίνει, βέβαια, ότι δεν υπάρχει πλάνο για το μέλλον. Ο Ρογκαβόπουλος, ο Μωραΐτης και ο Γόντικας είναι παίκτες, στους οποίους ο σύλλογος ποντάρει, ενώ ο Γκίκας, ο Χρυσικόπουλος, ακόμη και οι Κατσίβελης και Γιάνκοβιτς που διαθέτουν παραστάσεις, έχουν αρκετά χρόνια μπροστά τους, για να κρατήσουν στην κορυφή την ομάδα, όπως και ο Μορέιρα, αν διατηρηθεί ως σταθερά σαν ξένος.

Σε κάθε περίπτωση, η ΑΕΚ έχει δημιουργήσει ένα τέτοιο ρόστερ, που θα ήθελε να περάσει στο επόμενο βήμα. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει από ένα Σούπερ Καπ για αρχή και να υπάρξει συνέχεια…

Το ρόστερ της ΑΕΚ με νούμερα:

2.Γιανίκ Μορέιρα

4.Ταϊρίς Ράις

5.Κιθ Λάνγκφορντ

8.Γιόνας Ματσιούλις

11.Βλάντο Γιάνκοβιτς

12.Δημήτρης Κατσίβελης

15.Λίνος Χρυσικόπουλος

16.Νίκος Ζήσης

19.Κωστής Γόντικας

20.Νίκος Γκίκας

21.Δημήτρης Μωραΐτης

22.Δημήτρης Μαυροειδής

24.Ματ Λοτζέσκι

27.Νίκος Ρογκαβόπουλος

44.Μάρκους Σλότερ

Δεσμώτης… για ένα Σούπερ Καπ

Ο Προμηθέας Πατρών έχει αποδείξει πως είναι μια ομάδα που… δεν κολλάει σε κανέναν, ούτε και αποτελεί ένα τυχαίο πρότζεκτ του ελληνικού μπάσκετ. Απεναντίας, έχει καταφέρει χάρη σε ακριβώς αυτό το χαρακτηριστικό να κερδίσει το σεβασμό, όντας ίσως ό,τι πιο αξιοσημείωτο έχουμε να επιδείξουμε από άποψη καινοτομίας τα τελευταία χρόνια.

Το ζήτημα για αυτόν, βέβαια, είναι το πώς θα περάσει στο επόμενο επίπεδο. Από αυτό της δημουργίας εξαιρετικών εντυπώσεων, δηλαδή, σε εκείνο της διεκδίκησης τίτλων. Η απόπειρα με τον Παναθηναϊκό θα ήταν μάλλον άδικο, μπροστά σε τέτοια διαφορά δυναμικότητας, να μετρήσει, αλλά ο τελικός στα «Δύο Αοράκια» με την ΑΕΚ είναι η πρώτη φορά, που όντως είχε ένα μεγάλο τεστ να αντιμετωπίσει για την κατάκτηση μιας κούπας, έστω κι αν πάλι δεν ήταν το φαβορί.

Και σε αυτή την περίπτωση δεν είναι, αλλά το μονό παιχνίδι δημιουργεί σε όλους την προσδοκία. Έχοντας στηρίξει ένα σταθερό κορμό σε Έλληνες, όπως ο Λούντζης και ο Αγραβάνης και βάζοντας δίπλα τους αξίες σαν του Γιαννόπουλου, του Χριστοδούλου, ποιοτικούς ξένους όπως ο Τζέιμς, ο Φαγιέ, ο Αγκμπελέζε, ο Γκάρετ και ο Μίλερ, καθώς και παίκτες… για το αύριο, όπως ο Μαντζούκας χαρακτηριστικά, το μείγμα του Μάκη Γιατρά μπορεί και πάλι να αποδειχθεί πρωτοποριακό, αρκεί να δοκιμάσει με καλύτερη προοπτική την υπέρβαση.

Το ρόστερ του Προμηθέα με νούμερα:

1.Ντάνι Αγκμπελέζε

4.Μιχάλης Λούντζης

- Ντελρόι Τζέιμς (δεν είναι γνωστό)

7.Δημήτρης Αγραβάνης

10.Ντιάντε Γκάρετ

11.Μο Φαγιέ

13.Ανδρέας Χριστοδούλου

15.Περικλής Κουρουπάκης

19.Λεωνίδας Κολιός

20.Ζέχιβε Φλόιντ

31.Χάρης Γιαννόπουλος

44.Ίαν Μίλερ

72.Λευτέρης Μαντζούκας

77.Νάσος Μπαζίνας

- Άγγελος Λάγιος

- Νίκος Βασιλείου

- Γιώργος Τανούλης



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ