17.2 C
Athens
Κυριακή, 12 Μαΐου, 2024

Κέντρικ Πέρι: Από τα «ερυθρόλευκα» μέχρι τα «πράσινα» (pics+vids)

Παίκτης του Παναθηναϊκού (πρέπει να) θεωρείται πλέον ο Κέντρικ Πέρι, αφού απομένει μόνο το τυπικό της ανακοίνωσής του από το «τριφύλλι». Το Basketa.gr κάνει μια αναδρομή στην μπασκετική διαδρομή του νέο αποκτήματος των «πρασίνων». 

Τα πρώτα βήματα

Γεννημένος λίγο πριν τα Χριστούγεννα του 1992 (23 Δεκεμβρίου) στη Φλόριντα, γιος της Ντέμπορα και του Όμπρεϊ Πέρι, ο Κέντρικ ξεκίνησε την ενασχόλησή του με την πορτοκαλί θεά στο Edgewater High School του Ορλάντο. Τα χρώματα της φανέλας των «Fighting Eagles» όπως είναι ευρέως γνωστοί, ήταν τα κόκκινα και τα λευκά. 

Για την ιστορία, να αναφέρουμε ότι από τους πλέον διάσημους απόφοιτους του εν λόγω σχολείου είναι ο Χάουι Ντόρου, μέλος του γνωστού boy band, Backstreet Boys. 

Ο Πέρι συνέχισε να φοράει «ερυθρόλευκα» και στο Κολλέγιο, φοιτώντας στο Youngstown State από το 2010 μέχρι και το 2014.

Την πρώτη του σεζόν εκεί ξεκίνησε με 9.0 πόντους, 3.6 ριμπάουντ, 4.1 ασίστ και 1.3 κλεψίματα κατά μέσο όρο σε 23 παιχνίδια, εκ των οποίων ξεκίνησε ως βασικός στα 16. Χρόνο με τον χρόνο γινόταν όλο και καλύτερος με αποτέλεσμα να φτάσει να πετυχαίνει 21.3 πόντους, 4.1 ριμπάουντ, 4.4 ασίστ και 2.4 κλεψίματα σε 32 αναμετρήσεις (σε όλα πενταδάτος) παίζοντας κατά μέσο όρο για 36.5 λεπτά. 

Παράλληλα με το μπάσκετ, ο Πέρι ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο ποινικό δίκαιο. 

Από την Αμερική στην Αυστραλία και πάλι πίσω

Παρά την ελπιδοφόρα κολλεγιακή του πορεία, ο Πέρι δεν ευτύχησε να ακούσει το όνομά του στο draft του 2014 από τα χείλη του Άνταμ Σίλβερ, ο οποίος είχε αναλάβει λίγους μήνες νωρίτερα καθήκοντα Κομισάριου στο NBA, διαδεχόμενος τον αείμνηστο Ντέιβιντ Στερν. 

Σε αυτό το σημείο να σημειώσουμε ότι στην πρώτη θέση εκείνου του draft είχε βρεθεί ο Άντριου Ουίγκινς, 3ος ήταν ο Τζοέλ Εμπίντ, 13ος ο Ζακ Λαβίν και μόλις 41ος (!) ο φετινός MVP της λίγκας, Νίκολα Γιόκιτς. 

Κλείνουμε την παρένθεση και επιστρέφουμε στον Πέρι, ο οποίος πήρε το αεροπλάνο και έφτασε μέχρι την Αυστραλία για να αγωνιστεί για πρώτη φορά επαγγελματικά με τη φανέλα των Sydney Kings. Η παρουσία του εκεί επισκιάστηκε λίγο ή πολύ από έναν παλιό μας γνώριμο. Ο λόγος για τον άλλοτε παίκτη του Ολυμπιακού, τον Τζος Τσίλντρες, που βρέθηκε στην ομάδα του Σίδνεϊ από το 2014 έως και το 2016. 

Το Μάρτιο του 2015, αφού είχε ολοκληρωθεί η σεζόν στην NBL, o Πέρι επέστρεψε στις ΗΠΑ και υπέγραψε με τους Iowa Energy, τη θυγατρική των Μινεσότα Τίμπεργουλβς στην G-League.

Γηραιά Ήπειρος

Με την έλευσή του στην Ευρώπη, ο Πέρι έχει περάσει κατά σειρά από τις Μέγκα Μπέμαξ, Νίζνι Νόβγκοροντ, Σολνόκι, Μετροπολιτάν, Κάπρος Σοκόλι, Κορμέντ και Τσεντεβίτα. 

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, ο Πέρι δεν έχει μετρήσει τις δυνάμεις του στο υψηλότερο επίπεδο, ωστόσο, η χαμηλότερη ποιότητα αυτών των πρωταθλημάτων του επέτρεπε να έχει πολύ χρόνο, να παίρνει αρκετές αποφάσεις και να ελέγχει πολλές μπάλες, οι οποίες κατέληγαν είτε σε πάσα, είτε σε προσωπική φάση, κατά βάση διείσδυση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έχει αξιοπρεπές σουτ. Ακόμα, η σωματοδομή του τον βοηθά να είναι γρήγορος και εκρηκτικός, τρέχοντας πολύ καλά στο transition. 

Η τελευταία σεζόν του στη Σλοβενία με την Τσεντεβίτα ήταν σίγουρα η πιο αξιόλογη της μέχρι τώρα καριέρας του. Σε 16 αγώνες του EuroCup, o βραχύσωμος (1.83μ) κόμπο γκαρντ μέτρησε κατά μέσο όρο 16.1 πόντους (σουτάρωντας με 58% στο δίποντο, 36% στο τρίποντο και με 74% στις βολές), 6.1 ασίστ, 3.1 ριμπάουντ και 1.4 κλεψίματα ανά 28 λεπτά δράσης.

Στα θετικά στοιχεία πρέπει να σημειώσουμε ότι ο Πέρι υποπίπτει σπάνια σε λάθη. Ενδεικτικά σε 16 παιχνίδια στη στη δεύτερη τη τάξει διοργάνωση της EuroLeague ο Αμερικανός έκανε συνολικά μόλις 19 λάθη! 

Ερχόμενος στον Παναθηναϊκό, στα 29 του πλέον χρόνια, βουτάει στα βαθιά, αφού αφενός οι απαιτήσεις ενός συλλόγου του μεγέθους του «τριφυλλιού» είναι σίγουρα υψηλές, αφετέρου το επίπεδο της EuroLeague είναι πολύ πιο ανταγωνιστικό σε σχέση με τις λίγκες που έχει συμμετάσχει μέχρι σήμερα. 

Καθοριστικός παράγοντας για την επίδοσή του θα είναι ο χρόνος συμμετοχής που θα έχει. Η λογική επιτάσσει ότι θα αποκτηθεί ένας ακόμα (πόιντ) γκαρντ μπροστά από τον Πέρι. Ως εκ τούτου αυτός θα κληθεί να προσαρμοστεί σε λιγότερα αγωνιστικά λεπτά από όσα έπαιρνε τα τελευταία χρόνια, χωρίς ωστόσο, να χάσει την επιδραστικότητα και την αποτελεσματικότητά του. Στο παρκέ θα φανεί τι τελικά μέλλει γενέσθαι.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ