15.7 C
Athens
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Κάρι και WNBA: Η σημαντική αναγνώριση για τον διαφορετικό αγώνα τους

Σε ένα χρόνο δύσκολο εξαιτίας της πανδημίας, το μπάσκετ έκανε ένα βήμα μπροστά (πολύ μπροστά) από τα άλλα αθλήματα στη μάχη για κοινωνική ισότητα και δικαιοσύνη, δηλώνοντας κάθετα αντίθετο σε κάθε είδους ρατσισμό. Το καλό ήταν πως δεν έμεινε στη θεωρία και στις δηλώσεις... καναπέ, αλλά προχώρησε σε πράξεις. Γι' αυτό και το βραβείο Jackie Robinson Sports Award πήγε φέτος σε διπλά μπασκετικά χέρια: Στον Στεφ Κάρι και στο WNBA.

O Στεφ Κάρι έκανε πάρα πολλά εκτός παρκέ φέτος. Βρέθηκε σε πορείες, έκανε δηλώσεις, μίλησε ανοιχτά, έδωσε πολλά χρήματα σε οργανώσεις κατά του ρατσισμού, αλλά και για να συγκεντρωθούν χρήματα για ανθρώπους που εξαιτίας της πανδημίας δεν είχαν ούτε για το φαγητό της ημέρας. Και σαν να μην έφταναν αυτά, έκανε και συνέντευξη στον Δρ. Άντονι Φάουτσι, τον άνθρωπο που πολιτικά ήταν υπεύθυνος για να ενημερώνει και να προτείνει μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας, περνώντας τις θέσεις της επιστήμης, την ώρα που η κυβέρνηση των ΗΠΑ ακολουθούσε άλλο δρόμο. Δυστυχώς αυτός ο τελευταίος είχε τη δύναμη να μιλήσει και προτείνει, αλλά οι αποφάσεις ήταν στα χέρια του Ντόναλντ Τραμπ και των συνεργατών του, που πολλές φορές αμφισβήτησε την επιστήμη δημοσίως τον τελευταίο χρόνο.

"Αυτό το βραβείο είναι μια απίστευτη τιμή", τόνισε ο Κάρι μιλώντας στο Associated Press. "Ήταν λίγο έκπληξη για μένα, γιατί όταν κάνεις πράγματα για την κοινότητά σου και μιλάς για όσα πιστεύεις, είναι μια συνολική προσπάθεια. Δεν είμαι μόνο εγώ, αλλά όλοι όσοι βρίσκονται κοντά μου και γύρω μου υπεύθυνοι για την αλλαγή που πρέπει να γίνει. Δεν το κάνεις για την αναγνώριση. Είναι περισσότερο για την ίδια τη δουλειά που κάνεις, είναι περισσότερο μια μεγάλη ευκαιρία να συνεχίσεις να μιλάς για αυτά που είναι σημαντικά και να τιμήσουμε την κληρονομιά του Τζάκι Ρόμπινσον και όλα όσα εκπροσωπούσε για την αλλαγή που κατάφερε ο ίδιος να φέρει και να σπάσει φράγματα. Είναι μια αφορμή να συνεχίσει η συζήτηση πάνω σε αυτά τα θέματα. Οπότε εκτιμώ την αναγνώριση, την τιμή και αν δώσει ακόμη μεγαλύτερη έμπνευση και ενέργεια να συνεχίσουμε να αλλάζουμε τα πράγματα προς το καλύτερο για την κοινότητα των Αφροαμερικάνων σε όλη τη χώρα, τότε είμαι εδώ".

Μεγάλη τιμή και διάκριση είναι το βραβείο αυτό και για το WNBA. Είναι η πρώτη φορά που δίνεται συνολικά σε έναν οργανισμό και όχι σε ένα πρόσωπο. Το μεγαλύτερο πρωτάθλημα μπάσκετ γυναικών των ΗΠΑ, το μοναδικό επαγγελματικό στη χώρα, ήταν το πρώτο που βγήκε μπροστά, πριν και από το ΝΒΑ, στη μάχη για την ισότητα με ιδιαίτερα δυνατή φωνή. Έκανε συλλογικά και ως οργανισμός ενέργειες από την πρώτη μέρα και δεν έχει σταματήσει ακόμη. Μάλιστα στην προκήρυξη του επόμενου πρωταθλήματος υπάρχει και η πρόβλεψη για ανάλογες δράσεις. Υπήρξαν αθλήτριες που προτίμησαν να χάσουν τα χρήματα μιας σεζόν, προκειμένου να συνεχίσουν να προσφέρουν. Τo WNBA συνέχισε τη δράση του και εκτός αγωνιστικής περιόδου.

Η κομισάριος του WNBA, Κάθι Ένγκελμπερτ, δήλωσε περήφανη για τις παίκτριες της λίγκας και πρόσθεσε: "Είναι μια αναγνώριση που τους αξίζει για τη συνεχόμενη προσπάθεια, για τη διαρκή αναφορά σε θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης και ισότητας. Οι δικές του πλατφόρμες είναι μεγαλύτερες από το μπάσκετ και είναι εκπληκτικά πρότυπα για την επόμενη γενιά αθλητών και ηγετών. Το συμβούλιο κοινωνικής δικαιοσύνης του WNBA συνεχίζει τη σημαντική δουλειά και μπορείτε να είστε σίγουροι ότι αυτές οι αθλήτριες θα κάνουν πολύ περισσότερα και στο μέλλον".

Οι αθλήτριες του WNBA να υπενθυμίσουμε πως δεν δίστασαν να στραφούν ακόμη κατά της γερουσιαστού της Τζόρτζια, Κέλι Λεφλέρ, ιδιοκτήτρια της ομάδας Ατλάντα Ντρικ, για τα αρνητικά της σχόλια στην προσπάθεια για κοινωνική δικαιοσύνη των παικτριών. Μάλιστα κάποιες τύπωσαν και μπλουζάκια που έλεγαν "Vote Warnock", τον αντίπαλο της Λεφλέρ, ο οποίος τελικά και τη νίκησε στις πρόσφατες εκλογές, για να γίνει ο πρώτος Αφροαμερικάνος γερουσιαστής της Τζόρτζια! H ομάδα άλλαξε χέρια επισήμως στις 26 Φεβρουαρίου και ο ΛεΜπρόν Τζέιμς ήταν ένας από αυτούς που βοήθησαν να γίνει η μεταβίβαση μέσως της στήριξής του στη Ρενέ Μοντγκόμερι, η οποία είναι μία από τους νέους επενδυτές.

Ο Κάρι είχε τη δική του καλή κουβέντα να πει για τα... κορίτσια της λίγκας: "Η αναγνώριση προς το WNBA είναι κάτι το οποίο το αξίζει και με το παραπάνω για όλα αυτά για τα οποία πήρε θέση και το πως χρησιμοποίησαν την πλατφόρμα του με γενναίο τρόπο, το πως μίλησαν για την αλλαγή σε κάθε ευκαιρία. Είναι αυτές που αλλάζουν το παιχνίδι και είναι πρότυπο στο πως χρησιμοποιούν συλλογικά τη φωνή τους και την επιρροή τους εκτός γηπέδου. Οπότε τους αξίζει ένα χειροκρότημα για όσα έκαναν και συνεχίζουν αν κάνουν".

Ο προπονητής του Στεφ Κάρι στους Ουόριορς, ο Στιβ Κερ, είχε τη δική του φωνή και την έχει εδώ και πολλά χρόνια, χωρίς να διστάζει να εκφράσει αυτό που πιστεύει για την κοινωνική δικαιοσύνη όχι τον τελευταίο χρόνο, αλλά εδώ και δεκαετίες. Αναφέρθηκε και αυτός στο WNBA, όταν ρωτήθηκε σχετικά: "Αγαπώ αυτό που έκαναν οι αθλήτριες. Πήραν τα ηνία με δημιουργικότητα και ενότητα σε πολλά σημαντικά θέματα, πολιτικά και κοινωνικά. Έκαναν τη φωνή τους να ακουστεί και το έκαναν με δημιουργικότητα και δύναμη".

*Ο Τζάκι Ρόμπινσον ήταν αθλητής μπέιζμπολ των Dodgers και ήταν ο πρώτος αφροαμερικάνος που αγωνίστηκε και πήρε θέση για την ισότητα σε έναν χώρο στον οποίο υπήρχαν μόνο λευκοί. Στη λίστα με όσους έχουν πάρει το βραβείο στο παρελθόν συναντάμε πολλά γνωστά ονόματα από το μπάσκετ όπως του ΛεΜπρόν Τζέιμς, του Μάικλ Τζόρνταν, του Ακίμ Ολάζουγιον, των Harlem Globetrotters, αλλά και του... δικού μας Γιώργου Παπανδέρου (το 2001 μαζί με τον Τζόρνταν).

 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ