19.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

“Κάποιοι παίζουν πιάνο, κάποιοι το μετακινούν!”

Ένας από τους μεγαλύτερους σκόρερ που έχει δει το παγκόσμιο μπάσκετ αποσύρθηκε σαν σήμερα, το 2003, ο Οσκάρ Σμιντ!

Ο Βραζιλιάνος σουτέρ άφησε τα παρκέ μετά από 26 συναπτά χρόνια παρουσίας του σ' αυτά, στα 45 του χρόνια, καταφέρνοντας να μαγέψει με τα ρεσιτάλ του τόσο με την Εθνική Ομάδα της χώρας του, όσο και σε συλλογικό επίπεδο.

Ο Σμιντ σε αυτό το κάτι παραπάνω από τέταρτο του αιώνα στο οποίο έπαιξε μπάσκετ σημείωσε 49.703 πόντους! Για να κάνετε τη σύγκριση, αν ο αριθμός αυτός δεν σας λέει και πολλά, ο Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ, έχει σημειώσει 38.387 στα 2ο χρόνια που αγωνίστηκε στο ΝΒΑ, κάνοντάς τον τον πρώτο σκόρερ της διοργάνωσης.

Ο Σμιντ, όπως εύκολα καταλαβαίνετε, ήταν ο παίκτης που δύσκολα θα έδινε την μπάλα από το αριστερό στο δεξί και αντίστροφα. Μάλιστα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1992 είχε δεχθεί την ερώτηση "γιατί σουτάρει τόσο πολύ, με τους συμπαίκτες του να του κάνουν συνεχώς σκριν". Η απάντηση ήταν αποστομωτική: "Κάποιοι άνθρωποι παίζουν το πιάνο, ενώ κάποιοι άλλοι μετακινούν το πιάνο".

Το παρατσούκλι "Mão Santa (Holy Hand, Άγιο Χέρι) που του έχουν προσάψει στη Βραζιλία λέει από μόνο του πολλά για το ποιος ήταν και τι μπορούσε να κάνει στο παρκέ. Έχει θέση ανάμεσα στους 50 κορυφαίους των πρώτων 100 χρόνων ζωής του μπάσκετ και είναι πρώτος σκόρερ των Ολυμπιακών Αγώνων.

Έχει αγωνιστεί στην Παλμέιρας, στη Σίριο, την Καζέρτα, την Πάβια, την Βαγιαδολίδ, την Κορίνθιανς, την Μπαρουέρι, την ΜακΚένζι και την Φλαμένγκο και έχει κατακτήσει ένα Διηπειρωτικό Κύπελλο (1979). Ήταν από τους παίκτες που είχαν την ευκαιρία να αγωνιστούν στο ΝΒΑ .Έγινε ντραφτ από τους Νετς το 1984, είχε προτάσεις και άλλες χρονιές, αλλά αυτός πάντα προτιμούσε να παίξει για την Εθνική Βραζιλίας με την οποία έχει κατακτήσει και χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Κύπελο του 1978.

Ένα από τα παιχνίδια που θα θυμόμαστε πάντα εδώ στην Ελλάδα ήταν ο τελικός του Κυπέλλου Κυπελλούχων το 1989. Ρεάλ Μαδρίτης - Καζέρτα και Ντράζεν Πέτροβιτς εναντίον Οσκάρ Σμιντ! Η Ρεάλ νίκησε  117-103 στην παράταση με τον κανονικό αγώνα να έχει λήξει 102-102. Μπροστά σε 12.000 φιλάθλους όμως στο ΣΕΦ Πέτροβιτς και Σμιντ είχαν δώσει τη δική τους παράσταση σημειώνοντας οι δυο τους 106 πόντους: 62 ο Κροάτης, 44 ο Βραζιλιάνος...

Φυσικά, υπάρχουν και οι αγώνες απέναντι στην Εθνική Ελλάδας. Όπως αυτός το 1986 με τη Βραζιλία να επικρατεί 115-95. Ο Σμιντ είχε σημειώσει 40 πόντους με 8/10 τρίποντα! Απέναντί του, ο Νίκος Γκάλης, με 32 πόντους με πέντε τρίποντα.

O Οσκάρ βίωσε δύσκολες στιγμές όταν διαγνώστηκε πως έχει όγκο στον εγκέφαλο. Υποβλήθηκε σε επέμβαση το 2013, κρατώντας μάλιστα μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας όλη αυτή την περιπέτεια, η οποία έγινε γνωστή μόνο όταν απουσίασε από μια εκδήλωση για την Εθνική Ομάδα μπάσκετ. Το πρόβλημα υγείας βρίσκεται σε ύφεση από τότε και μάλιστα το 2016 ήταν ανάμεσα στους οικοδεσπότες των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο.

 

 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ