Η κλήρωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Κίνας πλησιάζει και αυτό, που ενδιαφέρει όλους τους συμμετέχοντας, είναι ότι κάθε ματς μπορεί να είναι κομβικό σε αυτή την διοργάνωση, με οποιαδήποτε τελική κατάταξη να παίζει ρόλο για τη συμμετοχή, είτε στους Ολυμπιακούς αγώνες είτε στα προολυμπιακά τουρνουά, με σεβασμό στην εκπροσώπηση όλων των ηπείρων.
Μετά από πολλά χρόνια, το 2017 ξεκίνησε και επίσημα μια νέα εποχή στο παγκόσμιο μπάσκετ, αναφορικά με το κομμάτι των εθνικών ομάδων. Όχι ότι σε επίπεδο συλλόγων δε γίνονται έντονες κινητοποιήσεις, αλλάζοντας τα δεδομένα, αλλά οι Εθνικές είναι που εκπροσωπούν έναν ολόκληρο λαό και αυτό φάνηκε ιδιαίτερα από την ανταπόκριση των φιλάθλων στα «παράθυρα» των προκριματικών αγώνων, από το πρώτο «παράθυρο» μέχρι αυτό το τελευταίο του Φεβρουαρίου, όπου σχηματίστηκαν οι 32 ομάδες του Παγκοσμίου Κυπέλλου, στις οποίες ανήκει και η Ελλάδα.
Αμέσως μετά, ανακοινώθηκε η παγκόσμια κατάταξη της FIBA, άρα και οι ομάδες του πρώτου γκρουπ δυναμικότητας, με την Εθνική μας να συγκαταλέγεται σε αυτές. Προς το παρόν, όμως, άλλες πληροφορίες πριν από την κλήρωση της 16ης Μαρτίου για τους ομίλους του Μουντομπάσκετ δεν υπάρχει, με την Παγκόσμια Ομοσπονδία να θέλει να αποφύγει όσο γίνεται περισσότερο την παρουσία ομάδων από την ίδια Ηπειρο στον ίδιο όμιλο.
Για το λόγο αυτόν, άλλωστε, δεν έχει γνωστοποιήσει ακόμη το σχηματισμό των υπόλοιπων γκρουπ δυναμικότητας, ώστε να μην υπάρξουν συνθήκες, όπως η παρουσία τριών ευρωπαϊκών ομάδων σε έναν όμιλο. Η κλήρωση των ομίλων θα γίνει με απόλυτο σεβασμό στο Ranking και σε γεωγραφικά δεδομένα. Τα γκρουπ δυναμικότητας θα ανανοινωθούν την προηγούμενη εβδομάδα της κλήρωσης, όπως μπορεί καθένας να δει στο σύστημα διεξαγωγής.
Όλα αυτά, βέβαια, γίνονται και για έναν ακόμη λόγο, πιο σημαντικό. Και έχει σχέση, φυσικά, με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 2020, όπου η FIBA επιθυμεί να πετύχει κάτι διαφορετικό, σε σύγκριση με τα προηγούμενα μπασκετικά τουρνουά στη διοργάνωση, επιθυμώντας να δει όλες τις ηπείρους να εκπροσωπούνται σε σημαντικό βαθμό. Κάπως έτσι, προχώρησε στην απόφαση να εκπροσωπηθούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες, μαζί με τη διοργανώτρια Ιαπωνία, οι δύο πρώτες ομάδες της τελικής κατάταξης του Παγκοσμίου Κυπέλλου από την Ευρώπη, οι δύο πρώτες της τελικής κατάταξης του Παγκοσμίου Κυπέλλου από την Αμερική, η πρώτη της τελικής κατάταξης του Παγκοσμίου Κυπέλλου από την Αφρική, η πρώτη της τελικής κατάταξης του Παγκοσμίου Κυπέλλου από την Ασία, η πρώτη της τελικής κατάταξης του Παγκοσμίου Κυπέλλου από την Ωκεανία.
Το τελευταίο σημαίνει, πως όποια κι αν είναι η τελική κατάταξη μιας ομάδας, αν είναι η πρώτη ή μέσα στις δύο πρώτες (για Ευρώπη και Αμερική) της ηπείρου της, τότε παίρνει τη θέση της απευθείας στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αν, για παράδειγμα, η πρώτη ομάδα της Αφρικής έχει καταταγεί στην 15η θέση, τότε θα είναι αυτή που θα ταξιδέψει στο Τόκιο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, έστω κι αν μπροστά της υπάρχουν ομάδες από άλλες ηπείρους που δε θα έχουν καταφέρει να κερδίσουν το δικαίωμα συμμετοχής στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Για το λόγο αυτό, άλλωστε, είναι πολύ σημαντικοί και οι αγώνες κατάταξης ακόμη και στις θέσεις 17-32.
Επίσης, αυτοί οι αγώνες κατάταξης γίνονται και για την ιεράρχηση προτεραιότητας εν όψει των προολυμπιακών τουρνουά, αφού πέραν των προαναφερθέντων οκτώ, που θα βρίσκονται στους Ολυμπιακούς Αγώνες, τέσσερις ακόμη θα χρειαστεί να συμπληρώσουν τη δωδεκάδα. Στα προολυμπιακά τουρνουά θα πάρουν μέρος 24 ομάδες. Οι πρώτες 16 ομάδες θα είναι αυτές που θα έχουν καταταγεί υψηλότερα στην τελική κατάταξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ανεξαρτήτως προέλευσης. Αν, για παράδειγμα, υπάρχουν 10 ομάδες από την Ευρώπη που έχουν καλύτερη κατάταξη από τις υπόλοιπες, τότε και οι 10 ευρωπαϊκές ομάδες θα είναι παρούσες στα Προολυμπιακά τουρνουά. Κάτι που σημαίνει, ότι οι αγώνες για την κατάταξη από τη 17η θέση μέχρι την 32η, αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία, καθώς θα προσφέρει, βάσει κατάταξης, το δικαίωμα σε κάποιες ομάδες να κλειδώσουν τη συμμετοχή τους σε ένα Προολυμπιακό Τουρνουά.
Για να διασφαλιστεί, επίσης, το γεγονός ότι όλες οι ήπειροι θα εκπροσωπηθούν στα προολυμπιακά τουρνουά και στις υπόλοιπες οκτώ ομάδες, που θα συμπληρώσουν τον «χάρτη», δύο ομάδες από κάθε ήπειρο θα πάρουν μέρος σε αυτά, δηλαδή δύο από την Ευρώπη, δύο από την Αμερική, δύο από την Ασία και δύο από την Αφρική. Η επιλογή των ομάδων αυτών δεν θα γίνει με την μορφή παροχής wild cards, καθώς θα ληφθούν υπόψιν αγωνιστικά κριτήρια, τα οποία θα αποφασιστούν εν καιρώ.
Για όλους αυτούς τους λόγους, λοιπόν, ας θυμόμαστε πως κάθε θέση στο Παγκόσμιο Κύπελλο, μπορεί να είναι καθοριστική...