20.6 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ιωάννα Τραγουστή: «Το μπάσκετ είναι τρόπος ζωής»

Είναι μόλις 19 ετών κα έχει ήδη αλλάξει τέσσερις ομάδες στην καριέρα της. Η εκ Πάτρας ύψους 1.77μ. φόργουορντ Ιωάννα Τραγουστή για την οποία ο λόγος, έχει αγωνιστεί σε Έσπερο ΑΟΠΑ, Γλαύκο Πατρών, ΠΑΣ Γιάννινα και από φέτος είναι κάτοικος Βύρωνα, αφού το καλοκαίρι έδωσε τα χέρια με τον Αθηναϊκό, με τη φανέλα του οποίου θα αγωνίζεται πλέον, στο πρωτάθλημα της Α2 Γυναικών.


Μια νέα καριέρα λοιπόν, για τη 19χρονη φόργουορντ, η οποία αφήνει άριστες εντυπώσεις και στον Αθηναϊκό, αλλά και στις προηγούμενες ομάδες που αγωνίστηκε. Η Ιωάννα μιλάει στο basket.gr για τα νέα σελίδα που ανοίγεται στην καριέρα της, το μέλλον και τους στόχους της και το μπάσκετ που είναι η μεγάλη της αγάπη. Προέρχεται από μπασκετική οικογένεια, είναι ταυτισμένη με το μπάσκετ στα γήπεδα του οποίου μπήκε στα πεντέμισι χρόνια της και έκτοτε δεν ξαναβγήκε.


-Μια νέα καριέρα ξεκινάει για εσένα στον Αθηναϊκό; Ποιοι οι στόχοι και οι προσδοκίες σου;
«Εννοείται πως ξεκινάει μια νέα καριέρα στον Αθηναϊκό. Κάθε αρχή και δύσκολη, αλλά είμαι σίγουρη πως με την βοήθεια του τεχνικού τιμ και με το πολύ καλό και ομαδικό κλίμα που υπάρχει στην ομάδα, θα καταφέρουμε να φτάσουμε τους στόχους που μας έχουν ζητηθεί. Ο προσωπικός μου στόχος είναι να γίνομαι καλύτερη ημέρα με την ημέρα, να υπάρχει μια συνεχή εξέλιξη από εμένα όσο και από τις συμπαίκτριες μου, ώστε να μπορούμε όλες, να βοηθάμε την κάθε μια ξεχωριστά».


-Είναι πάντως εντυπωσιακό πως σε τόσο μικρή ηλικία, είσαι μόλις 19 ετών, έχεις αλλάξει αρκετές ομάδες. Πως συνέβη αυτό;
«Δεν γνωρίζω κάποιον όπου θα του δοθεί η δυνατότητα να παίξει σε μια καλύτερη ομάδα από την προηγούμενη και να αρνηθεί. Στο επίπεδο όπου είμαι αυτή την στιγμή είμαι αρκετά ευχαριστημένη από τον εαυτό μου, επέλεξα μια κατηγορία για φέτος που θα με βοηθήσει να βρω πιο εύκολα τα πατήματα μου και ευελπιστώ στο άμεσο μέλλον να κάνω το ένα βήμα παραπάνω. Κάποια στιγμή στην καριέρα πρέπει να μπαίνει ένα «στοπ» σε κάποιο κεφάλαιο και να ανοίγει κάποιο άλλο, σαφώς και καλύτερο, για αυτό βρίσκομαι στην ομάδα του Αθηναϊκού αυτή τη στιγμή, με στόχο με βοηθήσω τη ομάδα πρώτα και στη συνέχεια τον εαυτό μου, να βελτιώνομε συνέχεια όπως είπα και να γίνομαι καλύτερη».

Πρότυπα ο Κόμπι Μπράιντ και η Νταϊάνα Τοράσι

Ολοι οι αθλητές και ειδικά αυτοί που βρίσκονται σε νεαρή ηλικία και στην αρχή της καριέρας τους έχουν πρότυπα και θέλουν να τους μοιάσουν. Η Ιωάννα, βέβαια, βάζει ψηλά το πήχη, καθώς όπως αναφέρει, το ένα της πρότυπο είναι ο Κόμπι Μπράιαντ και το άλλο η διάσημη παίκτρια των ΗΠΑ Νταϊάνα Τοράσι.


-Ποιοι παίκτες ή παίκτριες του μπάσκετ αποτελούν τα πρότυπά σου; Σε ποιους θα ήθελες να μοιάσεις;
«Πρότυπα για μένα τόσο ως μπασκετμπολίστες όσο και ως αθλητές αποτελούν   ο Κόμπι Μπράιαντ και η Νταϊάνα Τοράσι. Και οι δυο είχαν και έχουν σαν νοοτροπία την πολύ σκληρή δουλειά και την αφοσίωση, με αποτέλεσμα να έχουν πετύχει τους στόχους τους βήμα, βήμα και να βρεθούν στην κορυφή αυτού του αθλήματος».


Παρά το νεαρό της ηλικίας της η Ιωάννα δείχνει ώριμη. Το μπάσκετ είναι η ζωή της όπως η ίδια λέει και το θεωρεί αναπόσπαστο κομμάτι του εαυτού της, αλλά πέραν αυτού έχει και άλλα ενδιαφέροντα, όπως οι σπουδές της, αφού σπουδάζει μάρκετινγκ και επικοινωνία στο οικονομικό πανεπιστήμιο Αθηνών.


-Πως ξεκίνησες να παίζεις μπάσκετ και γιατί το επέλεξες;
«Το μπάσκετ μου άρεσε σαν άθλημα από πολύ μικρή ηλικία, παρακολουθούσα αρκετά με τους γονείς μου, μιας και έπαιζαν και οι δυο παλαιότερα , μέχρι που έφτασα πεντέμισι χρονών και μου πρότεινε ο πατέρας μου   να πάω να κάνω προπόνηση με μια ομάδα στην Πάτρα. Δεν χρειάστηκε πολύς καιρός για να καταλάβω ότι θα αποτελούσε αναπόσπαστο κομμάτι από τη ζωή μου».


-Τι σημαίνει το μπάσκετ για εσένα;
«Το μπάσκετ για εμένα σημαίνει ξεκάθαρα τρόπος ζωής.Δεν μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου χωρίς μια μπάλα του μπάσκετ στα χέρια μου,να μην σουτάρω,να μην τρέχω, να μην πασάρω. Άλλωστε,για εμένα το παρκέ δεν είναι μόνο ο χώρος όπου προπονούμαι, αλλά το μόνο μέρος όπου μπαίνω και ξεχνώ όσα μου προκαλούν άγχος και πίεση. Αυτό το κομμάτι μπήκε στη ζωή μου απο πολύ μικρή ηλικία, είναι και θα εξακολουθεί να είναι ένα από τα πιο σημαντικά και ενδιαφέροντα πράγματα όπου κάνω στην ζωή μου».


-Ποια τα ενδιαφέροντά σου πέραν του μπάσκετ και τις άλλους στόχους έχεις;
«Πέρα από το μπάσκετ, καθώς η ζωή δεν είναι μόνο ένα άθλημα , μου αρέσει να περνώ αρκετό χρόνο κάνοντας πράγματα που με γεμίζουν με την οικογένεια μου και τους φίλους μου . Νιώθω πλήρης σαν άνθρωπος όταν έχω δίπλα μου άτομα που με αγαπάνε και με στηρίζουν στις αποφάσεις μου και στην προσπάθεια μου να πετύχω τους στόχους μου. Πέρα από το μπάσκετ ως κύρια επιδίωξη έχω να ολοκληρώσω τις σπουδές μου ως φοιτήτρια και έπειτα να εξασφαλίσω ένα όσο το δυνατόν καλύτερο για εμένα μέλλον».



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ