15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ιτούδης: «Κανείς δεν είναι πάνω από την ομάδα» (vid)

Ο Δημήτρης Ιτούδης μίλησε στην εκπομπή «Τζάμπολ» της ΕΡΤ για το «καυτό» θέμα που προέκυψε εκ νέου με τον Μάικ Τζέιμς, για την πορεία του στον πάγκο της ΤΣΣΚΑ καιτις δυσκολίες της σεζόν.

Για την κατάκτηση της Euroleague για δεύτερη φορά: «Όπως λέω στους αθλητές μου και στη ζωή, την ώρα του επαγγέλματος πρέπει να διαχειριζόμαστε τα συναισθήματά μας, την ιδιοσυγκρασία μας και να έχουμε τον έλεγχο του μυαλού μας, αλλά στην κατάκτηση του τροπαίου, ο καθένας μας έχει συναισθήματα και τα εκδηλώνει. Εγώ δεν κρύφτηκα ποτέ, έχω και αδυναμίες». 

Για το αν φέτος θα είναι πιο έντονα τα συναισθήματα: «Ξέρετε ποτέ ότι δεν μπορώ απαντώ σε υποθετικές ερωτήσεις. Για να μιλήσουμε όμως στην ουσία, στην ΤΣΣΚΑ κάναμε ένα restart πρόπερσι, μετά την κατάκτηση του τροπαίου στο Βερολίνο. Δεν είναι εύκολο όταν αλλάζεις τόσα κομμάτια. Εφόσον έχουμε πράγματα που μπορούμε να διαχειριστούμε καλώς, όταν όμως έρχονται τραυματισμοί, αυτό είναι το χειρότερο και το απεύχομαι. Ειδικά φέτος είχαμε πολλές αντιξοότητες λόγω κορονοϊού. Το μεγαλύτερο άγχος και η στεναχώρια είναι να βλέπεις τον γιατρό να σε παίρνει τηλέφωνο. Δυστυχώς φέτος είδα πολλές φορές τον γιατρό να με παίρνει τηλέφωνο ή να μου στέλνει μηνύματα».

Για τη δύσκολη χρονιά, με τους πολλούς τραυματισμούς: «Εγώ ήμουν ο πρώτος που ήμουν απών, λόγω κορωνοϊού δεν μπορούσα να ήμουν παρών στην έναρξη της προετοιμασίας, για αυτό το λόγο δεν ήμασταν ποτέ πλήρεις. Είχα άμεση επαφή με τους συνεργάτες μου τότε. Από όταν ξεκίνησαν τα επίσημα παιχνίδια, πάντα ήταν κάποιος συνεχώς έξω, είτε λόγω κορωνοϊού, είτε λόγω των αρκετών τραυματισμών».

Για την επιστροφή του Νίκολα Μιλουτίνοφ: «Έκανε μια επιτυχημένη επέμβαση στην Ελλάδα και συνεχίζει να εργάζεται με τους φυσιοθεραπευτές της ομάδας. Είναι σε ένα πολύ καλο δρόμο και ο ίδιος είναι πολύ προσηλωμένος, ώστε να ακολουθήσει το δρόμο της αποθεραπείας. Θα μπορούσε να επιστρέψει μέσα στο Μάϊο, ίσως αργότερα, δε βιαζόμαστε όμως γιατί δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής. Το κυριότερο είναι να επιστρέψει υγιής, να χτίσει ξανά τον μυϊκό ιστό του και τη φυσική του κατάσταση και να μείνει υγιής από εδώ και πέρα». 

Για την μακροχρόνια παρουσία του στον πάγκο της ΤΣΣΚΑ και αν φέτος είναι η δυσκολότερη χρονιά: «Η πρώτη χρονιά είναι ιδιαίτερη. Κάθε χρονιά όμως είναι μια διαδρομή. Το ξέρουμε όλοι πολύ καλά ότι η καθημερινότητά μας, η ρουτίνα μας είναι η καλύτερη προπόνση, το καλύτερο μίτινιγκ, ο καλύτερος διάλογος με τους αθλητές, η ομοιογένεια, η πειθαρχία και οι καθαροί στόχοι και οι διάκριτοι ρόλοι που καθορίζουν ένα σύνολο. Υπάρχουν διάφορα σκαμπανεβάσματα, τα οποία εσύ πρέπει να διαχειριστείς. Κάθε χρονιά είναι ένα κίνητρο για μένα. Για να γίνω καλύτερος. Αυτός είναι ο στόχος. Είμαι ευτυχής που είμαι υγιής και ικανός να διαβάζω σε τρεις γλώσσες και σε τέσσερις σύντομα, ώστε να διαβάζω, να ενημερώνομαι και να να εξελίσσομαι ως άνθρωπος».

Για την πίεση και αν αυτό αποτελεί τροφή, αλλά και τη στάση απέναντι στον Μάικ Τζέιμς: «Το βασικό για μια ομάδα κι ιδιαίτερα για την ΤΣΣΚΑ Μόσχα είναι ότι έχει σταθερή διοίκηση, αξίες και χορηγό. Εμείς είμαστε εδώ απλά για να κάνουμε όλοι μια προσπάθεια για να υπερασπιστούμε αυτά που ορίζει η ιστορία του συλλόγου. Ο καθένας κρίνεται από την πορεία και τις τοποθετήσεις του. Η καθημερινότητά μας είναι πολύ σημαντική. Όλοι μαζί ορίζουμε τι σημαίνει ομάδα. Δεν χρειάζεται να υπάρχουν εξαιρέσεις, όσον αφορά σε κάποιους αθλητές. Το σύνολο είναι αυτό που απορρίπτει κάποια κακώς κείμενα, το σύνολο σε απορρίπτει όταν παρεκκλίνεις. Στις δουλειές όλων, οι αναμνήσεις που ανακαλούμε είναι αυτές που βοηθήσαμε τον άλλον, που βοηθήσαμε ο ένας τον άλλον.

Γι αυτό, όταν λένε ιστορίες οι αθλητές ή οι στρατιώτες, θα ακούσετε να λένε οι μέρες που αισθάνονται γεμάτοι είναι αυτές που βοήθησαν έναν συνάνθρωπό τους, τον συμπαίκτη τους, οποιονδήποτε. Δεν κερδίζει μόνο το ταλέντο σε μια χρονιά, αλλά η κουλτούρα και το πόσο σταθερά έχεις χτίσει τις βάσεις σου. Κανείς δεν μπορεί να είναι πάνω από την ομάδα. Για να μην παρεξηγηθώ, αυτό έχει να κάνει με τις επιτυχίες».



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ