22.7 C
Athens
Σάββατο, 2 Νοεμβρίου, 2024

Ιστορικό χαμηλό κλεψιμάτων για τον Παναθηναϊκό

Η χθεσινή ήττα από τη Ρεάλ όσο κι αν μπορεί να χαρακτηριστεί εντός προγράμματος ή ακόμη και νομοτελειακή, ανέδειξε μία σειρά επιδόσεων που έχουν ενδιαφέρον. Άλλες γιατί αποτελούν αρνητικά ρεκόρ περιόδου κι άλλες γιατί επιβεβαίωσαν διαπιστωμένες αδυναμίες του Παναθηναϊκού.

 

Είναι ένα μέρος των αδυναμιών που εμφάνισε ο Παναθηναϊκός και που δεν του επέτρεψαν επί της ουσίας να διεκδικήσει τη νίκη στη Μαδρίτη, όμως παράλληλα είναι ίσως και ενδεικτικό της αδυναμίας του να αμυνθεί σε μία κατ' εξοχήν «up tempo» ομάδα όπως η Ρεάλ. Οι «πράσινοι» περιορίστηκαν σε ένα μόνο κλέψιμο στα 40 λεπτά του χθεσινού ματς, επίδοση που συνιστά γι' αυτούς ιστορικό χαμηλό στη διοργάνωση.

 


Με το κλέψιμο που έκανε ο Ντεσόν Τόμας αποφεύχθηκε η μηδενική επίδοση και ισοφαρίστηκε το αρνητικό ρεκόρ ιστορίας για τον Παναθηναϊκό, αφού από ένα κλέψιμο είχε σε τρεις ακόμη φορές στο παρελθόν. Τον Ιανουάριο του 2013 κόντρα στην Άλμπα, τον Φεβρουάριο του 2014 απέναντι στη Μάλαγα και σε ματς με την Μπαρτσελόνα τον Δεκέμβριο του 2014.

 


Αδυνατώντας να βάλει πίεση στην μπάλα, ο Παναθηναϊκός δεν κατάφερε να εξωθήσει τη Ρεάλ σε λάθη αφού οι Μαδριλένοι έκαναν μόλις πέντε. Ήταν τα λιγότερα από κάθε άλλον αντίπαλο των “πράσινων” στις 26 αγωνιστικές καθώς η προηγούμενη μικρότερη επίδοση ήταν αυτή του Ερυθρού Αστέρα στο τελευταίο εκτός έδρας ματς τους, με οχτώ λάθη.

 


Η επίδοση του ενός κλεψίματος σε συνδυασμό με εκείνη των τεσσάρων μόλις επιθετικών ριμπάουντ, δείχνει ένα έλλειμμα ενέργειας που κόστισε στην ομάδα του Ρικ Πιτίνο. Τα τέσσερα επιθετικά ριμπάουντ παρεμπιπτόντως, συνιστούν ισοφάριση του αρνητικού ρεκόρ περιόδου γι' αυτήν, αφού τόσα είχε και στο ματς του Μονάχου με την Μπάγερν.

 


Το 50% στα δίποντα (17/34) δεν μπορεί να θεωρηθεί κακό ποσοστό, πολύ περισσότερο σε ένα εκτός έδρας παιχνίδι και βέβαια κόντρα στη Ρεάλ. Ωστόσο για τον φετινό Παναθηναϊκό που είναι πολύ αποτελεσματικός από μέση και κοντινή απόσταση, αποτελεί ισοφάριση της χειρότερης επίδοσης του αφού με 50% εκτέλεσε και στο Βελιγράδι στο προηγούμενο εκτός έδρας παιχνίδι του με τον Ερυθρό Αστέρα (23/46).

 


Χαώδης διαφορά στα... ψιλά της στατιστικής

 


Είναι οι κατηγορίες που δεν εμφανίζονται στην πρώτη σελίδα της στατιστικής αλλά κρύβουν πολύ συχνά όλη την εικόνα ενός αγώνα. Ο Παναθηναϊκός χθες έχασε κατά κράτος τη «μάχη» στα «ψιλά» των αριθμών, στις θεωρητικά δευτερεύουσες κατηγορίες.

 


*Τα μόλις πέντε λάθη της Ρεάλ δεν επέτρεψαν στον Παναθηναϊκό να βρει σκορ από αυτό το κομμάτι. Είχε μόλις δύο πόντους ενώ οι Ισπανοί πήραν 14 από τα δικά του λάθη. Οι δύο πόντοι είναι με διαφορά η χειρότερη επίδοση του «τριφυλλιού» αφού η προηγούμενη ήταν εκείνη των εννιά που είχε κόντρα και πάλι στη Ρεάλ στο ΟΑΚΑ και με τον Ερυθρό Αστέρα στο Βελιγράδι. Αρνητικό ρεκόρ είναι και το επιμέρους -12 σε πόντους από τα λάθη αφού το προηγούμενο ήταν το -10 που είχε στα εκτός έδρας ματς με Βαλένθια (11-21) και Ερυθρό Αστέρα (9-19).

 


*Με τέσσερα επιθετικά ριμπάουντ δεν θα μπορούσε να έχει απαιτήσεις για ουσιαστική βοήθεια στο σκορ από δεύτερες επιθέσεις. Είχε τέσσερις πόντους ισοφαρίζοντας την αντίστοιχη, αρνητική επίδοση του στη σεζόν αφού την ίδια είχε σημειώσει εντός έδρας με τη Βαλένθια και εκτός έδρας με την Μπάγερν. Στον αντίποδα όμως ο Παναθηναϊκός δεν κράτησε τη Ρεάλ από το καλάθι του, αφού οι Μαδριλένοι πήραν 20 πόντους από επιθετικά ριμπάουντ. Αυτό το επιμέρους -16 σε σκορ από δεύτερες επιθέσεις αποτελεί επίσης αρνητικό ρεκόρ περιόδου καθώς το προηγούμενο ήταν το -11 τους εντός έδρας αγώνα με τη Βιλερμπάν (13-24) και του εκτός έδρας ματς με τη Βαλένθια (9-20).

 

 

*Μπροστά στα προηγούμενα, οι δύο μόλις πόντοι από αιφνιδιασμό που αποτελούν αρνητικό ρεκόρ περιόδου (είχε τρεις στη Βαρκελώνη) σε ένα ματς με, έτσι κι αλλιώς, ελάχιστο σκορ στο transition (τέσσερις είχε η Ρεάλ) μοιάζουν με... πταίσμα.

 

 


Τον «πληγώνει» η τέταρτη περίοδος

 


Η κατάρρευση της τελευταίας περιόδου δεν αποτελεί πλέον είδηση και βέβαια δεν μπορεί να θεωρηθεί συμπτωματική πια, στα εκτός έδρας ματς του Παναθηναϊκού. Το χθεσινό 13-23 οδήγησε σε ένα ακόμη διψήφιο, αρνητικό επιμέρους σκορ τέταρτης περιόδου. Ήταν το έκτο στα 12 παιχνίδια μακριά από το ΟΑΚΑ αφού είχε κάνει -14 με τη Βιλερμπάν, -13 με τη Χίμκι, -10 με τη Ζαλγκίρις, -13 με τη Μακάμπι και -16 με τον Ερυθρό Αστέρα.

 


Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι ο συνολικός συντελεστής πόντων της τέταρτης περιόδου στα εκτός έδρας παιχνίδια, έχει φτάσει πια στο -61 για τον Παναθηναϊκό. Σε αυτό το διάστημα έχει σημειώσει 229 και έχει δεχτεί 290 πόντους. Είχε μόνο σε τρία ματς θετικό επιμέρους σκορ περιόδου, με τη Ζενίτ (24-19), με τη Μιλάνο (30-23) και τη Βαλένθια (23-14) ενω σε άλλα δύο υπήρξε ισόπαλο σκορ (22-22 με την Μπάγερν και 20-20 με την ΤΣΣΚΑ).

 


Σε ατομικό επίπεδο...

 


*Ο Ίαν Βουγιούκας έγινε 9ος σε συμμετοχές στην Ευρωλίγκα με τον Παναθηναϊκό. Έφτασε τις 116 και ξεπέρασε τον Φραγκίσκο Αλβέρτη που είχε 115 αλλά από το 2001 ως το 2009, χωρίς να υπολογίζονται τα ματς του Κυπέλλου Πρωταθλητριών.

 


*Παράλληλα ο έμπειρος σέντερ που διανύει την 5η σεζόν του σε δύο θητείες με τον Παναθηναϊκό, με τους επτά πόντους που είχε στο ματς της Μαδρίτης έγινε ο 22ος στην ιστορία των “πράσινων” στην Ευρωλίγκα που ξεπέρασε τους 500.

 


*Ακόμη χθες με τα τέσσερα ριμπάουντ που είχε, ο Ντεσόν Τόμας ανέβηκε στην 9η θέση της σχετικής λίστας του Παναθηναϊκού. Έφτασε τα 236 και ξεπέρασε τον Γιόνας Ματσιούλις που είχε 232 στη διετία 2012-14.

 

Photo Credits: Eurokinissi



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ