21.3 C
Athens
Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου, 2024

Ισπανική… εκδίκηση (vids)

Η Ισπανία έκανε το δικό της πάρτι επί γαλλικού εδάφους και κατέκτησε το 2015, το τρίτο της τρόπαιο στις τέσσερις τελευταίες διοργανώσεις, αποδεικνύοντας ποιος είναι το αφεντικό στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Το Basketa.gr θυμάται...

Το λάθος έγινε κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας και των φιλικών αγώνων. Μετά από μία αναμέτρηση της Ισπανίας με τη Λιθουανία, ο Γκιντάρας Κράπικας, βοηθός του Γιόνας Καζλάουσκας στον πάγκο της «Λιέτουβα» αναρωτήθηκε δημόσια για ποιο λόγο αγωνίζεται ο Πάου Γκασόλ, αφού δεν μπορεί να πάρει τα πόδια του και χαλάει τον μύθο του. Ήταν η πρόκληση και το κίνητρο που χρειάζονταν οι «φούριας ρόχας», μετά την αποτυχία του Μουντομπάσκετ που διεξήχθη στη χώρα τους, μία χρονιά νωρίτερα. Ο ηγέτης των Σαν Αντόνιο Σπερς ολοκλήρωσε το τουρνουά ως πρώτος σκόρερ με τον ασύλληπτο μέσο όρο των 25,6 πόντων ανά παιχνίδι... Και για μία ακόμα φορά, τα πράγματα για τους Ίβηρες άρχισαν εξαιρετικά άσχημα.

Στον δεύτερο όμιλο που έλαβε χώρα στο Βερολίνο, οι Ισπανοί είδαν στην πρεμιέρα τους Σέρβους να τους νικούν καθαρά με 80-70. Η αντίδραση ήταν άμεση και η νίκη επί των Τούρκων με 104-77 έδειξε να τους βάζει στον σωστό δρόμο. Η πατρίδα του Σέρτζιο Σκαριόλο όμως φρόντισε να τον πληγώσει στη συνέχεια, καθώς σ’ ένα πολύ σπουδαίο παιχνίδι η Ιταλία νίκησε με 105-98. Η Ισλανδία δεν αντιστάθηκε κι έχασε εύκολα με 99-73, όμως για να πάρει την πρόκριση χρειαζόταν τη νίκη κόντρα στη γηπεδούχο Γερμανία. Ο Ντιρκ Νοβίτσκι δεν ήθελε να ήταν αυτό το τελευταίο του ματς με το εθνόσημο αλλά τελικά αυτό συνέβη. Με τεράστια δυσκολία η Ισπανία νίκησε 77-76 και πέρασε ως δεύτερη έχοντας πλεονέκτημα στην τριπλή ισοβαθμία με Τουρκία και Ιταλία.

Απέναντί της στη φάση των «16» η παρέα του Γκασόλ βρήκε την Πολωνία. Το τελικό 80-66 ήρθε πιο εύκολα απ’ ό,τι δείχνει και πλέον υπήρχε το μεγάλο ραντεβού με την Ελλάδα στα προημιτελικά. Εκεί έστω κι αν δεν ήταν καλύτερη, η Ισπανία βρήκε τον τρόπο να κερδίσει 73-71 και να προκριθεί. Στα ημιτελικά ήταν η ευκαιρία για την εκδίκηση από τη γηπεδούχο και διοργανώτρια Γαλλία που της είχε κάνει δύο διαδοχικά χουνέρια. Ο Γκασόλ το είχε πάρει προσωπικά κι οδήγησε τους «φούριας ρόχας» στη νίκη με 80-75 στην παράταση. Ο τελικός πλέον ήταν... παιχνιδάκι. Οι Λιθουανοί που είχαν κάνει το «μπαμ» αποκλείοντας τους Σέρβους δεν είχαν άλλες δυνάμεις και βρέθηκαν φιναλίστ αλλά όχι τροπαιούχοι για δεύτερη σερί φορά. Το τελικό 80-63 μαρτυράει την εικόνα ενός αγώνα που επί της ουσίας ήταν μονόπλευρος, ενώ η Ισπανία πήρε και μία άτυπη ρεβάνς για τον χαμένο τελικό από το συγκεκριμένο αντίπαλο το 2003 στη Στοκχόλμη.

Η πορεία της Ελλάδας

Εντυπωσιακό ήταν το ξεκίνημα της ομάδας του Φώτη Κατσικάρη στο Ευρωμπάσκετ. Στον όμιλο που έλαβε χώρα στο Ζάγκρεμπ η Εθνική τερμάτισε πρώτη και καλύτερη. Νίκησε τα Σκόπια με 85-65, ενώ ακολούθησε η σπουδαία επικράτηση επί της Κροατίας με 72-70, η άνετη νίκη επί της Γεωργίας με 79-68, το ροζ φύλλο αγώνα επί των Σλοβένων με 83-72 και η νίκη για το πρεστίζ σε βαθμολογικά αδιάφορο αγώνα με τους Ολλανδούς (68-65). Στα προημιτελικά το Βέλγιο του Ματ Λοτζέσκι παραδόθηκε χωρίς ιδιαίτερη αντίσταση. Ωστόσο ο προημιτελικός πλήγωσε ξανά την «επίσημη αγαπημένη». Αν και κυριάρχησε κόντρα στην Ισπανία, κάποια λάθη στο τέλος έμελλε να κρίνουν τον αγώνα υπέρ των μελλοντικών πρωταθλητών Ευρώπης. Ίσως πρόπερσι χάθηκε μία ευκαιρία για την κορυφή... Στο μοναδικό παιχνίδι που έδωσε για τις θέσεις 5-8, το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα νίκησε 97-90 τη Λετονία. Αυτό ήταν και το τελευταίο παιχνίδι με την Εθνική Ελλάδας για τους Νίκο Ζήση και Βασίλη Σπανούλη...

Θυμηθείτε το τουρνουά μέσα από τα παρακάτω βίντεο:



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ