19.9 C
Athens
Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

Θρύλος, Τσάρος και Δυνάστης!

Ο ανεπανάληπτος Ολυμπιακός, ο εκπληκτικός Θρύλος του Γιάννη Σφαιρόπουλου, του Βασίλη Σπανούλη, όλων των εκπληκτικών παικτών που είναι ακόμα στην ομάδα, των αδελφών Αγγελόπουλων, το έκανε πάλι το θαύμα του. Με κατάθεση καρδιάς και μπασκετικού μεγαλείου, σόκξαρε την ΤΣΣΚΑ στον ημιτελικό του φάιναλ φορ και με το παλικαρίσιο 82-78 περιμένει αντίπαλο για να διεκδικήσει ένα ακόμα ευρωπαϊκό τρόπαιο! 

Η ΤΣΣΚΑ άρχισε το ματς με πλάνο... εξόντωσης του Σπανούλη και στην άμυνα που "χτυπούσε" με τον παίκτη του και στην επίθεση που έκλειναν μέχρι και τέσσερις πάνω του.
Ο αρχηγός μοίρασε το παιχνίδι στην αρχή, ο Ολυμπιακός προηγήθηκε με 9-7 στο 5'30'', όμως, η συνέχεια ήταν επιθετικά απογοητευθτική για τον Ολυμπιακό.
Με 3/16 σουτ στο δεκάλεπτο, 2/9 δίποντα και 1/7 τρίποντα, οι Ρώσοι έκλεισαν προηγούμενοι με 18-12 αφού προηγουμένως είχαν τρέξει σερί 11-0 και προηγηθεί με νταμπλ σκορ. Τα 12-6 ριμπάουντ του Ολυμπαικού πήγαιναν χαμένα και η μπάλα δεν έμπαινε ούτε όταν ο Σφαιρόπουλος ανακάτεψε την τράπουλα και έπαιξε με Σπανούλη, τρία φόργουορντ, τους δυο "Παπ" και τον Πρίντεζη και Μπιρτς.

Η δεύτερη περίοδος άρχισε με Μάντζαρη, Γκριν, Παπαπέτρου, Αγραβάνη και τον Καναδό, με σαφή οδηγία πλέον να γίνονται οι επιθέσεις από κοντά και με το αποτέλεσμα να είναι άμεσο, με το 20-17 στο 13' να μαρτυρά τον ρυθμό του Ολυμπιακού. Το πρόβλημα που εμφανίστηκε ήταν ότι η ΤΣΣΚΑ με τον Ογκουστιν μέσα απέκτησε ισορροπία στα ριμπάουντ.

Το πρώτο τρίποντο του Μάντζαρη μετά από τρεις αποτυχημένες προσπάθειες με... εμψύχωση να συνεχίζει αφού υπήρχε πλάνο, έφερε τον Ολυμπιακό σε απόσταση βολής, 22-20 στο 14'.

Το επόμενο τρίλεπτο είχε... πρόβλημα. Ο Ιτούδης έδωσε με τη δική του σειρά εντολή για διεμβολισμό, τέσσερα καλάθια εξ επαφής των Ρώσων έμειναν αναπάντητα και η ΤΣΣΚΑ βρέθηκε στο +10, 30-20 με τον Ντε Κολό να κρατάει τη μπαγκέτα και να γίνεται ο πρώτος διψήφιος παίκτης στον αγώνα. Ο Ολυμπιακός παρέμενε άστοχος και τα 5/17 δίποντα και 3/11 τρίποντα ήθελαν επειγόντως βελτίωση.

Το επόμενο κακό μαντάτο για τον Ολυμπιακό ήταν ότι ζεστάθηκε ο Τεόντοσιτς. Δύο δικά του τρίποντα έφεραν το +11, 36-25 στο 17'30'' και ανάγκασαν τον Σφαιρόπουλο να καλέσει τάιμ άουτ συνεχίζοντας να αναζητά λύσεις.

To 40-27 στο 19'10'' ήρθε με ένα ακόμα τρίποντο του Τεόντοσιτς που έφτανε τους 15 πόντους, όμως, δύο μαζεμένα του Ολυμπιακού με τον Μάντζαρη και τον Αγραβάνη ακριβώς στην εκπνοή του ημιχρόνου έφεραν το 40-33 της ανάπαυλας και ανέβασαν κάπως τα... ντεσιμπέλ στο γήπεδο.

Ο Κώστας Παπανικολάου έδωσε στο ξεκίνημα του δεύτερου μέρους το μακρινό σουτ που ήθελε ο Ολυμπιακός, με δύο δικά του τρίποντα οι "ερυθρόλευκοι" έφτασαν εκ νέου σε απόσαταση σουτ, 46-43 στο 23' έχοντας ουσιαστικά "ροκανίσει" 10/13 πόντους διαφοράς. Είχαν όμως να αντιμετωπίσουν τα τρία φάουλ του Μιλουτίνοφ, δύο σε μια φάση επίθεση  - άμυνα και την ΤΣΣΚΑ να χτυπάει αμέσως από κοντά για να εκμεταλλευτεί την αντανακλαστική του... προφύλαξη.

Με... βουβό τρόπο, ο Ολυμπιακός βρέθηκε και πάλι να κυνηγάει με 11 πόντους, 57-46 στο 26'30''. Δεν ήταν κάποιο ξέσπασμα της ΤΣΣΚΑ, παρά ένα νέο δικό του κακό επιθετικό διάστημα, με τους Ρώσους να κάνουν απλά τα απαραίτητα. Ηταν το διάστημα που ο Σπανούλης επιχείρησε τη δική του... είσοδο στο ματς, όμως δύο μαζεμένες αστοχίες τον έφεραν στον  πάγκο χωρίς πόντο εντός πεδιάς. Μεγάλο πρόβλημα...

Τα τρίποντα τουλάχιστον είχαν μετατραπεί σε μεγάλο όπλο για τον Ολυμπιακό μετά το απογοητευτικό ξεκίνημα σε αυτόν τον τομέα και με Μάντζαρη και Παπανικολάου και απολογισμό 9/20, στο 28' ο Ολυμπιακός πλησίαζε εκ νέου σε 60-54. Αγραβάνης και ξανά Μάντζαρης "πυροβόλησαν" εκ νέου και το 64-60 της περιόδου προμήνυε αν μη τι άλλο θρίλερ. Ο Ολυμπιακός φώναζε παρών, έβρισκε τον τρόπο του με 11/22 τρίποντα πλέον.

Στο 32'40'' ο Σπανούλης πετυχαίνει το πρώτο του καλάθι! Φέρνει τον Ολυμπιακό στον πόντο, 65-64. Οι οπαδοί του Ολυμπιακού τον εμψυχώνουν εν χορώ. Η ΤΣΣΚΑ έχει λύσεις και καθαρό μυαλό. Στο 34' έχει ξεφύγει με 69-64 με το 4-0 να είναι πολύτιομη ανάσα για τους Ρώσους στο πιο δύσκολο σημείο γι' αυτούς στον αγώνα.

Στο 35'30'' ο Ολυμπιακός ισοφάρισε σε 69-69 μετά το τρίπόντο του Γκριν, πρώτοι πόντοι του στο παιχνίδι και ένα καλάθι του Σπανούλη. Το ματς έχει πάρει φωτιά...

Το προσπέρασαμ που έψαχνε ο Ολυμπιακός ήρθε. Ηρθε με τρίποντο. Αυτά τα σπεσιαλιτέ του αρχηγού. Σπανούλης, στο 38'07'' και ο Ολυμπιακός μπροστά με 74-73

Σπανούλης για κάρφωμα του Μπιρτς και 73-76, Τεόντοσιτς σε... δικό του τρίποντο, και 76-76 στο 39'. Ο Ερικ Γκριν δεν ήθελε να λείψει από το πάρτι. Τρίποντο στα 41''. Μέσα. 76-79. Ο Ολυμπιακός στο +3.

Ο Τεόνοτιτς λογικός απδοέκτης της επίθεσης, όμως, το φάουλ πόυ του έγινε ήταν πριν σηκωθεςί για τρίποντο. Εχασε και μια βολή και 77-79 στα 39,7''. 

Αστοχο τρίποντο του Παπανικολάου, ο Τεόντοσιτς θέλησε να γίνει ήρωας, χάνει τρίποντο στα 11'' και ο Σπανούλης πάει σε βολές στα 6''. Μέσα με περιπέτεια η πρώτη, έξω η δεύτερη, 77-80 και στα 3'' ο Παπαπέτρου κάνει έγκαιρο φάουλ στον Χίγκινς. Μέσα η πρώτη, 78-80, έξω εσκεμμένα η δεύτερη και η μπάλα με λίγη περιπέτερια, έξω για τον Ολυμπιακό με 1,3''. Επαναφορά, αμέσως φάουλ στον Γκριν βολές 78-82 και τέλος!

ΗΡΩΕΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ, ΣΤΙΓΜΗΣ ΚΑΙ... ΑΦΑΝΕΙΑΣ: Ο Κώστας Παπανικολάου με τον Βαγγέλη Μάντζαρη κράτησαν τον Ολυμπιακό όρθιο σε διάρκεια στα πολύ δύσκολα 25 λεπτά. Ο Δημήτρης Αγραβάνης έκανε.. όργια στη βρώμικη δουλειά, όπως και ο Νίκολα Μιλουτίνοφ στην άμυνα. Ο Βασίλης Σπανούλης έφερε το προσπέρασμα, και ήταν σα να είπε "εδώ  τελειώσατε", ενώ και ο Ερικ Γκριν πέτυχε ένα καθοριστικό τρίποντο.

 

ΜΕ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΤΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ: Είναι πολλά τα επιμέρους στοιχεία της στατιστικής που μπορύν να συνθέσουν το παζλ του θριάμβου. Ομως το 40-32 του Ολυμπιακού στα ριμπάουντ... δικαιούται κάτι παραπάνω και κυρίως τα 18 επιθετικά, διπλάσια από των Ρώσων. Ετσι πήρε ξανά χαμένες μπάλες στα χέρια του ο Ολυμπιακός και έβρισκε λύσεις στα δύσκολα σημεία.

Δείτε τα στατιστικά του αγώνα ΕΔΩ.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ