19.9 C
Athens
Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

Θρίαμβος του Παναθηναϊκού στη Ρωσία

Ο Παναθηναϊκός κόντρα σε όλα τα προγνωστικά και παρά τις μεγάλες απουσίες νίκησε εκτός έδρας τη Χίμκι με 78-76 και μπήκε με το δεξί στη νέα Ευρωλίγκα.

Η ομάδα του Γιώργου Βόβορα θεωρούσαν όλοι ότι δεν θα καταφέρει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της πρεμιέρας, δίχως τους Πιερ Τζάκσον, Χάουαρντ Σαντ-Ρόος και Άαρον Ουάιτ, όμως κατάφερε να φτάσει σε μία πολύ μεγάλη νίκη και μάλιστα μέσα στη Ρωσία, ανατρέποντας τα προγνωστικά, καθώς οι γηπεδούχοι ήταν το μεγάλο φαβορί, έστω κι αν δεν έπαιζαν οι τραυματίες Σβεντ και Μονρό, αφού η Χίμκι είναι μία πολύ πιο ακριβή ομάδα.

Η πρώτη περίοδος ήταν εξαιρετική για τον Παναθηναϊκό ο οποίος ξεκίνησε έχοντας ως πόιντ γκαρντ τον Λευτέρη Μποχωρίδη, στο πλευρό του στην περιφέρεια ήταν ο Μάρκους Φόστερ, στις θέσεις των φόργουορντ οι Παπαπέτρου και Μήτογλου και σέντερ ο Όγκαστ. Οι παίκτες του Γιώργου Βόβορα ήταν πολύ συγκεντρωμένοι και μπόρεσαν από νωρίς να πάρουν προβάδισμα, έχοντας ως «όπλο» την καλή τους άμυνα. Με τρίποντο του Μήτογλου ξέφυγαν με διαφορά 13 πόντων στο 9' (11-24), όμως δέχτηκαν σερί 6-0 στα τελευταία 90'' και στο 10' το σκορ ήταν 17-24.

Οι γηπεδούχοι θα αντιδρούσαν κι αυτό ήταν κάτι που όλοι γνώριζαν πως θα συμβεί. Μέχρι το 15' η άμυνα των «πράσινων» δούλευε εξαιρετικά και είχαν προβάδισμα εννιά πόντων (20-29). Στη συνέχεια όμως η Χίμκι βρήκε ρυθμό στην επίθεσή της και όχι μόνο πλησίασε, αλλά πέρασε και μπροστά με 38-35, έχοντας ως μπροστάρη σε αυτό το χρονικό διάστημα τον Ντάιρις Μπέρτανς. Τέσσερις πόντοι του Παπαπέτρου κι ένα καλάθι του Καλαϊτζάκη όμως έβαλε μπροστά την ελληνική ομάδα στο ημίχρονο με 41-39 κι όλα ήταν ανοιχτά για το δεύτερο μέρος. 

Στο τρίτο δεκάλεπτο το «τριφύλλι» φάνηκε να βρίσκει λύσεις έξω από τη γραμμή του τριπόντου με τον Μήτογλου να συνδέεται δύο φορές από μακριά με το καλάθι των Ρώσων. Μάλιστα έδωσε προβάδισμα πέντε πόντων (46-51), όμως στη συνέχεια η ομάδα του Ρίμας Κουρτινάιτις με μπροστάρη έναν απροσδόκητο ήρωα, τον Ζάιτσεφ, έκανε ένα επιμέρους σκορ 11-1 και προσπέρασε 57-52. Στο 30' ο φωτεινός πίνακας της «Μιτίσι Αρένα» έγραφε 62-59, έπειτα από τρίποντο του Μποχωρίδη στην εκπνοή.

Καμία από τις δύο ομάδες δεν φαινόταν ικανή να ξεφύγει στην τελευταία περίοδο και όσο κυλούσε ο χρόνος τόσο μεγάλωνε η αγωνία, με την μπάλα να «ζυγίζει» πλέον αρκετά περισσότερο, καθώς συνεχώς εναλλάσσονταν μεταξύ τους στο προβάδισμα. Με τον Παπαπέτρου να βγαίνει μπροστά ο Παναθηναϊκός προηγήθηκε 76-73 και με σπουδαίες άμυνες, αλλά και δύο βολές του ψύχραιμου Φόστερ ξέφυγε με πέντε (78-73). Ωστόσο ο Μπέρτανς μ' ένα εξαιρετικά δύσκολο τρίποντο από τη γωνία στα 27,8'' για το τέλος, κράτησε ζωντανή τη Χίμκι. Ο Μποχωρίδης βιάστηκε και αστόχησε, όμως στο σουτ της ισοφάρισης που πήρε ξανά ο Μπέρτανς μπροστά στον Παπαπέτρου, η μπάλα δεν έφτασε καν στην μπασκέτα και η κόρνα της λήξης βρήκε τους πρωταθλητές Ελλάδας θριαμβευτές.

ΑΡΧΗΓΟΣ ΚΑΙ ΥΠΑΣΠΙΣΤΗΣ: Ο Ιωάννης Παπαπέτρου είναι δεδομένο ότι φέτος θα προσπαθήσει να βγει μπροστά και να ηγηθεί της προσπάθειας του Παναθηναϊκού. Το έκανε με μία αρχηγική εμφάνιση, καθώς τελείωσε τον αγώνα με 16 πόντους, 8 ριμπάουντ και 3 ασίστ, αλλά και κάποιες σπουδαίες άμυνες. Εκείνος που εξέπληξε ευχάριστα δεν ήταν άλλος από τον Λευτέρη Μποχωρίδη. Λόγω της απουσίας του Τζάκσον κλήθηκε να παίξει ως πόιντ γκαρντ και ήταν σπουδαίος με 10 πόντους, 3 ριμπάουντ, 2 ασίστ, πολλές καλές άμυνες, ενώ δεν κόστισαν τα τέσσερα λάθη του και η λανθασμένη απόφασή του στο φινάλε, όταν εκδήλωση επίθεση πιο γρήγορα απ' όσο έπρεπε. Για τη Χίμκι ο Ζάιτσεφ λίγο έλειψε να γίνει από το... πουθενά ήρωας με 11 πόντους, όμως δεν τα κατάφερε.

ΜΕ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΤΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ: Ο Παναθηναϊκός ήταν χειρότερος σχεδόν σε όλες τις στατιστικές κατηγορίες εκτός από μία που έμελλε να φανεί κρίσιμη. Τα ριμπάουντ που εδώ και χρόνια αποτελούν πρόβλημα, αποτέλεσαν ένα βασικό «βέλος» στη φαρέτρα των «πράσινων». Κυριάρχησαν με 42 έναντι 35 των γηπεδούχων, ενώ οι δύο ομάδες ήταν εξίσου άστοχες στα τρίποντα με 5/23.

Δείτε τα στατιστικά του αγώνα ΕΔΩ.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ