18.5 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Θορν: “Κι εγώ στο νούμερο 1 τον Ολάζουον θα διάλεγα”!

Η ιστορία γράφτηκε και δεν ξεγράφεται. Το 1984 οι Σικάγο Μπουλς επέλεξαν στο νούμερο 3 του ντραφτ τον Μάικλ Τζόρνταν. Και μέσα στα επόμενα 14 χρόνια οι μεν Μπουλς κατέκτησαν έξι πρωταθλήματα ΝΒΑ, ο δε Τζόρνταν αναδείχθηκε, φορώντας τη φανέλα τους, ως ο κορυφαίος μπασκετμπολίστας όλων των εποχών στον πλανήτη Γη.

Η ιστορία, όμως, θα μπορούσε να είχε γραφτεί εντελώς διαφορετικά. Αρκούσε μόνον οι Μπουλς να είχαν κάνει μία νίκη λιγότερη από τους Πέισερς τη σεζόν 1983-84. Και στη συνέχεια να κέρδιζαν το στρίψιμο του νομίσματος.

Με βάση τους κανονισμούς εκείνης της εποχής, οι ομάδες που έπαιρναν την τελευταία θέση στην κατάταξη της Ανατολικής και της Δυτικής περιφέρειας επέλεγαν στα δύο πρώτα νούμερα του ντραφτ. Και το ποια θα επέλεγε πρώτη κρινόταν από το στρίψιμο του νομίσματος. Το 1984 τελευταίοι στη Δύση ήταν οι Χιούστον Ρόκετς και στην Ανατολή οι Ιντιάνα Πέισερς με μόλις μία νίκη διαφορά από τους Μπουλς. Οι Πέισερς, όμως, είχαν δώσει σε προηγούμενη συμφωνία τους το draft pick τους για τον πρώτο γύρο στους Πόρτλαντ Μπλέιζερς.

Έτσι στο στρίψιμο του νομίσματος μετείχαν οι Ρόκετς και οι Μπλέιζερς. Νίκησαν οι Ρόκετς, που επέλεξαν στο νούμερο 1 του Χακίμ Ολάζουον, τον θαυματουργό σέντερ από το πανεπιστήμιο του Χιούστον, ενώ η ομάδα του Πόρτλαντ, παρότι ήταν διαθέσιμος ο Τζόρνταν, προτίμησαν στο νούμερ0 2 τον σέντερ Σαμ Μπούι κάνοντας μια από τις μεγαλύτερες γκάφες στην ιστορία του αμερικανικού αθλητισμού (η δικαιολογία τους, βέβαια, ότι διέθεταν ήδη στη θέση "2" τον Κλάιντ Ντρέξλερ έχει βάση, όμως όπως και να έχει το πράγμα... δεν αφήνεις τον Τζόρνταν για τον Μπούι, ο οποίος δεν έκανε ποτέ καριέρα στο ΝΒΑ, χτυπημένος και από σοβαρούς τραυματισμούς). Οι Μπουλς διάλεγαν στο νούμερο 3 και φυσικά δεν θα μπορούσαν να μην επιλέξουν τον Μάικλ Τζόρνταν.

Τι θα γινόταν, όμως, αν εκείνη τη χρονιά οι Μπουλς είχαν κάνει μία νίκη λιγότερη από τους Πέισερς, τερμάτιζαν στην τελευταία θέση της Ανατολής και κέρδιζαν στο στρίψιμο του νομίσματος τους Ρόκετς αποκτώντας το δικαίωμα να επιλέξουν στο νούμερο 1 του ντραφτ; Ο τζένεραλ μάνατζερ της ομάδας του Σικάγο τότε, Ροντ Θορν, αποκάλυψε για πρώτη φορά τις σκέψεις που έκανε εκείνη την εποχή, μιλώντας στο πολυσυζητημένο ντοκιμαντέρ "The Last Dance" του ESPN:

"Οποιαδήποτε ομάδα το 1984 θα επέλεγε στο νούμερο 1 τον Ολάζουον. Κι εγώ αν διάλεγα στο νούμερο 1, τον Ολάζουν θα επέλεγα"!

Η ειλικρίνεια του Θορν είναι αφοπλιστική, αλλά και ενδεικτική της διαφοράς νοοτροπίας που υπήρχε εκείνη την εποχή σε σχέση με σήμερα. Τότε οι σέντερ έπαιζαν πολύ βασικό ρόλο στο παιχνίδι όλων των ομάδων του ΝΒΑ. Κι επειδή οι καλοί σέντερ ήταν σπάνιο είδος και εξ αυτού του λόγου περιζήτητοι, είναι προφανές πως με την εμφάνισή του ο Χακίμ Ολάζουον είχε επισκιάσει οποιονδήποτε άλλον παίκτη του ντραφτ. Ακόμα και τον Μάικλ Τζόρνταν.

Πώς θα σας φαινόταν λοιπόν αν σήμερα μιλούσαμε για τους Χιούστον Ρόκετς του Μάικλ Τζόρνταν και τους Σικάγο Μπουλς του Χακίμ Ολάζουον; Θα είχαν την ίδια εξέλιξη οι παίκτες; Θα είχαν τα ίδια αποτελέσματα οι ομάδες τους;

Αυτά τα ερωτήματα θα μείνουν αναπάντητα. Κι όμως, για μία ήττα παραπάνω των Μπουλς ή για μία νίκη παραπάνω των Πέισερς όλα σήμερα θα μπορούσε να είναι πολύ διαφορετικά...



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ