21.1 C
Athens
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Θέλει Κίνα η ενθουσιώδης Ιταλία (pics)

Από το 2006 έχει να αγωνιστεί σε Παγκόσμιο Κύπελλο η Ιταλία, που στοχεύει στην πρόκρισή της στην Κίνα το 2019, έχοντας ξεκινήσει ιδανικά στα προκριματικά με τέσσερις νίκες σε ισάριθμες αναμετρήσεις της.

Η «σκουάντρα ατζούρα» βρίσκεται μέχρι στιγμής στην κορυφή του Δ’ Ομίλου κι έχει ήδη εξασφαλίσει την πρόκρισή της στην επόμενη φάση, με τον προπονητή της Ρομέο Σακέτι να μη κρύβει πως ο στόχος τους φθάνει πολύ πιο μακριά, μέχρι την ασιατική χώρα δηλαδή. Μέσω της FIBA έκανε τον έως τώρα απολογισμό του και διατήρησε χαμηλούς τους τόνους, αφού για να έρθει η πολυπόθητη πρόκριση χρειάζεται πολύ δουλειά ακόμα: «Είναι μόλις τέσσερα παιχνίδια, δεν είναι ολόκληρη σεζόν. Ναι, είμαστε χαρούμενοι, αλλά παράλληλα γνωρίζουμε πως χρειαζόμαστε κι άλλες νίκες για να περάσουμε στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2019, στην Κίνα. Έχουμε άλλα δύο παιχνίδια για την πρώτη φάση και μετά θα συνεχίσουμε στη δεύτερη, στο πλαίσιο της οποίας θα παίξουμε σίγουρα με τη Λιθουανία και, με βάση τα έως τώρα αποτελέσματα, την Πολωνία και την Ουγγαρία. Δεν θα είναι εύκολο το έργο μας, αλλά είναι πολύ σημαντικό πως ξεκινήσαμε καλά στη διοργάνωση, με καλή ψυχολογία και νέους παίκτες που ανταποκρίνονται».

Η ανανέωση στο ρόστερ του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος ήταν επιβεβλημένη και, όπως αποδείχθηκε, απόλυτα επιτυχημένη. Ο 64χρονος τεχνικός στάθηκε στην εξαιρετική «χημεία» που έχουν οι παίκτες του, αλλά και στην έλλειψη πίεσης από την πλευρά του ως προς τον τρόπο παιχνιδιού τους: «Το πρώτο πράγμα που είπα στους παίκτες μου ήταν πως τους επέλεξα γιατί θα ήθελα να δώσουν όλο τους το "είναι" για την Εθνική Ιταλίας. "Δεν θέλω να αλλάξετε το στιλ που αγωνίζεστε, εάν το ήθελα θα διάλεγα άλλους παίκτες", τους είπα στην πρώτη συνάντησή μας. Θέλω οι παίκτες μου να δίνουν πάντα τον καλύτερο εαυτό τους, θέλω να δίνουν το καλύτερο που μπορούν. Θα πρέπει να παίζουν σκληρά, γιατί υπάρχουν κι άλλοι σπουδαίοι παίκτες από πίσω τους, που μπορεί στο μέλλον να πάρουν τη θέση τους. Για αυτό πρέπει να παίζουν πάντα όπως μπορούν, επικεντρώνοντας στα καλά στοιχεία τους. Υπήρξα κι εγώ διεθνής παίκτης και ξέρω τι σημαίνει να φοράς τη φανέλα με το εθνόσημο, πόσο σημαντικό είναι. Έχουμε εξαιρετική "χημεία" ως ομάδα, κάτι που είναι εξίσου σημαντικό. Παίζουν όλοι για τη νίκη, αυτό μετράει μόνο».

Δύο εντός έδρας αγώνες έχει δώσει μέχρι στιγμής το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, κόντρα σε Ρουμανία και Ολλανδία, και μπορεί το όνομα των αντιπάλων να μην ήταν… μεγάλο, δυναμική όμως ήταν η προσέλευση του κόσμου τους: «Δώσαμε τους δύο εντός έδρας αγώνες μας στο Τορίνο και το Τρεβίζο. Η "απάντηση" των φιλάθλων ήταν φανταστική. Είναι πολύ σημαντικό το πλεονέκτημα που σου δίνει η έδρα. Είναι σημαντικό για τους παίκτες και την απόδοσή τους, αλλά και τη σύνδεσή τους με τους φιλάθλους. Οι παίκτες δουλεύουν πολύ καλύτερα. Τον Ιούνιο θα αγωνιστούμε με την Κροατία στην Τεργέστη και πιστεύω πως και πάλι το γήπεδο θα είναι γεμάτο. Τα προκριματικά είναι πολύ καλά για το μπάσκετ, επειδή όπου κι αν παίζει η Εθνική το κλίμα γίνεται ενθουσιώδες».

Ο Ρομέο Σακέτι αποσύρθηκε από την ενεργό δράση το 1992 και τέσσερα χρόνια αργότερα ξεκίνησε την προπονητική καριέρα του. Είναι μέλος του ιταλικού Hall of Fame, «ασημένιος» Ολυμπιονίκης στη Μόσχα το 1980, πρωταθλητής Ευρώπης το 1983 στη Γαλλία κι έχει κι ένα χάλκινο μετάλλιο από το Ευρωμπάσκετ 1985 στη Γερμανία. Ως τεχνικός έχει, επίσης, ένα πρωτάθλημα Ιταλίας (2015), ένα Σούπερ Καπ (2014), δύο Κύπελλα (2014 και 2015) και το 2012 αναδείχθηκε κορυφαίος προπονητής της λίγκας, όντας στη Σάσαρι. Τώρα, σε διασυλλογικό επίπεδο, βρίσκεται στην Κρεμόνα.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ