21.1 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Η VTB League μιλά ελληνικά

Έναν διαφορετικό τρόπο βρήκε η VTB League για να παρουσιάσει την ιστορία της, τους ξένους που έχουν περάσει από το πρωτάθλημα, αλλά και τις σχέσεις που υπάρχουν με άλλες χώρες της Ευρώπης και όχι μόνο. Έτσι, σήμερα, μιλά ελληνικά και παρουσιάζει τους παίκτες που έχουν αγωνιστεί στην VTB, επιλέγει τους πέντε καλύτερους παίκτες στην ιστορία της Ελλάδας και ξεχωρίζει για την παρουσία του στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας τον Θοδωρή Παπαλουκά.

Όπως αναφέρει 14 Έλληνες παίκτες έχουν αγωνιστεί στην VTB: Βουγιούκας, Γλυνιαδάκης, Ζήσης, Καϊμακόγλου, Καλάθης Νικς και Πατ, Κασελάκης, Κατσίβελης, Μαυροκεφαλίδης, Μάντζαρης, Παπαλουκάς, Παπαδόπουλος, Σαρικόπουλος και Ταπούτος. Αναφέρει πως ο πιο διάσημος Έλληνας παίκτης είναι ο Θοδωρής Παπαλουκάς, τον οποίο ονομάζει "θρυλικό γκαρντ" και υπενθυμίζει τη θητεία του στην ΤΣΣΚΑ και τους τίτλους που κατέκτησε. Το ίδιο κάνει με τον Νικ Καλάθη, υπενθυμίζοντας πως συνολικά τέσσερις Έλληνες παίκτες έχουν αγωνιστεί στην Αστάνα (Πατ Καλάθης, Κασελάκης, Γλυνιαδάκης, Κατσίβελης). Στην Ούνικς έχουν αγωνιστεί οι Ζήσης, Βουγιούκας, Καϊμακόγλου (βρίσκεται ακόμη στη ρώσικη ομάδα), Μάντζαρης.

Τη δική τους θέση έχουν οι Έλληνες προπονητές με τους Δημήτρη Ιτούδη (ΤΣΣΚΑ Μόσχας, 2014-), Δημήτρη Πρίφτη (Ούνικς Καζάν, 2017-), Γιώργο Μπαρτζώκα (Λοκομοτίβ Κούμπαν 2015-15, Χίμκι 2017-19), Ηλία Παπαθεοδώρου (Αστάνα 2016-17), Ηλία Ζούρο (Ζαλγκίρις 2011), Αργύρη Πεδουλάκη (Ούνικς Καζάν 2014), Κώστα Φλεβαράκη (Αστάνα 2017-18), Φώτη Κατσικάρη (Λοκομοτιβ Κούμπαν 2016). Ιτούδης, Πρίφτης και Μπαρτζώκας είναι στη λίστα με τους πέντε προπονητές με τις περισσότερες νίκες στην ιστορία της λίγκας, έχοντας τουλάχιστον 50 αγώνες.

Στην αναφορά για το ελληνικό πρωτάθλημα αναφέρεται πως είναι ένα από τα παλιότερα πρωταθλήματα με 77 ομάδες να έχουν πάρει μέρος στην μεγαλύτερη κατηγορία, με μόλις εννέα από αυτές να φτάνουν στον τίτλο, παραθέτοντας τους αριθμούς: Παναθηναϊκός 38, Ολυμπιακός 12, Άρης 10.

Αναφορά γίνετια επίσης στους όρους συμμετοχής (γήπεδο 2000, 800.000 ευρώ προϋπολογισμός, έξι Έλληνες) και στις ατομικές διακρίσεις που δίνονται κάθε χρόνο.

Η σκυτάλη δίνεται στη ΝΙΚΕ και στον Γιάννη Αντετοκούνμπο με το καλάθι που στήθηκε για χάρη του στον Όλυμπο.

Η Εθνική Ομάδα βρίσκει κι αυτή τη θέση της στο αφιέρωμα με τα μετάλλια που έχει κατακτήσει. Ανάμεσά τους το χρυσό του 1987 με την Ελλάδα να επικρατεί 103-101 της Σοβιετικής Ένωσης, υπενθυμίζοντας τα κατορθώματα και του Νίκου Γκάλη. Το 1989 και το ασημένιο στο Ζάγκρεμπ, το χρυσό του Βελιγραδίου του 2005, αλλά και η ιστορική νίκη επί των ΗΠΑ στους ημιτελικούς του Παγκομίου Κυπέλλου 2006 μνημονεύονται επίσης, υπενθυμίζοντας πως το τελευταίο ελληνικό μετάλλιο ήταν το χάλκινο του 2009 στην Πολωνία.

Όταν το αφιέρωμα φτάνει στους κορυφαίους Έλληνες παίκτες η επιλογή τους είναι ξεκάθαρη: Νίκος Γκάλης, Γιάννης Αντετοκούνμπο, Βασίλης Σπανούλης, Δημήτρης Διαμαντίδης και Θοδωρής Παπαλουκάς.

 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ