20.6 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Η up tempo Κίμκι στηρίζεται… στην άμυνα! (vids)

Ξεκίνησαν την φετινή χρονιά με εξαιρετικά αποτελέσματα . Αν πει κανένας ότι είχαν τα πρώτα 4 από τα 6 παιχνίδια εντός έδρας με βατές ομάδες , η εκτός έδρας νίκη με Real δείχνει ότι φέτος αυτή η ομάδα έχει τα φόντα να πρωταγωνιστήσει , καθώς είναι στημένη σωστά και έξυπνα . Ας δούμε όσο πιο απλά γίνεται ποιος είναι ο αντίπαλος του Παναθηναϊκού την 6η αγωνιστική .

Στατιστική εικόνα

 

Είναι μια up-tempo ομάδα ξεκάθαρα και δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά με βασικό χειριστή , ηγέτη και σκόρερ τον Shved , ο οποίος εκτελεί πολλές φορές νωρίς . Είναι πρώτη ομάδα σε κατοχές σε πρωτεύον αιφνιδιασμό στην επίθεση αλλά δέχεται και πάρα πολλούς πόντους στον αιφνιδιασμό αμυντικά ( Ο Ολυμπιακός το διάβασε πολύ καλά στην Αθήνα ) . Βλέποντας τα στατιστικά διακρίνουμε ότι τα περισσότερα παιχνίδια τους τα κέρδισαν με βάση την άμυνα . Είχαν και κάποια παιχνίδια που επιθετικά έπιασαν απόδοση αλλά η μεγαλύτερη τους νίκη μέχρι τώρα μέσα στην Μαδρίτη ήρθε με βάση την άμυνα  ( θα το εξηγήσω πως ) . Το επιθετικό τους ποσοστό ανά κατοχή είναι μέτριο , αυτήν την στιγμή , αλλά πέρα από αυτό είναι και ξεκάθαρο από την εικόνα . Τελειώνοντας έμφαση ακόμη ότι είναι ψηλά στα κλεψίματα και ότι οι αντίπαλοι τους έχουν υψηλό ποσοστό επιθετικών rebounds .

 

Επίθεση

Ο Shved ( 32,1 λεπτά  , μετά τον MICOV τα ποιο πολλά μέσο όρο λεπτά ανά παιχνίδι ) ξεκάθαρα είναι ο βασικός χειριστής και ο παίκτης που καθορίζει τα πάντα σε αυτήν την ομάδα ( θετικά και αρνητικά ). Το ποσοστό  κατοχών που χρησιμοποιεί αυτός τον κατατάσσουν στην κορυφή της στατιστικής της Euroleague , αλλά βέβαια για την ώρα χωρίς τεράστια αποτελεσματικότητα.

Μετά από αυτόν θα βάλω τους Markovic , Jenkins οι οποίοι  είναι πολύ επικίνδυνοι εάν υποτιμηθούν , αλλά και τον πιο εκτελεστικό Anderson . Το βασικό θέμα βέβαια για όλους αυτούς τους περιφερειακούς είναι να βρουν χρόνο και χώρο να μπούνε σε ρυθμό κάτι που μέχρι τώρα λόγο της παρουσίας του Shved δεν είναι εύκολο .  Όπως είπα και πριν είναι ψηλά στα κλεψίματα , άρα από εκεί υπάρχει ένα σημαντικό κομμάτι πόντων .

Στο 5 ενάντιων 5 λοιπόν αν και οι προαναφερθείς χειριστές μπορούν να εκτελέσουν από το Pick and Roll μέχρι σήμερα που μιλάμε δεν μπορούμε να πούμε ότι αυτό γίνεται σε τόσο υψηλό βαθμό . Είναι και η φιλοσοφία του coach που του αρέσει να υπάρχει passing game και γενικά οι ομάδες του πάντα έχουν ψηλό δείκτη σε καλάθια από assist , δηλαδή μέσα από ομαδική δουλειά . Μετά λοιπόν το παιχνίδι transition ( και από λάθη ) , και τον τομέα  Shved ένα τελευταίο στοιχείο είναι ότι παίζοντας με undersized ομάδα και με 5άρια ακόμη με ικανότητα στο σουτ έχουν αρκετές καταστάσεις pick and pop για τρίποντο αλλά και mid range … μαζί με την Barcelona είναι ψηλά σε αριθμό κατοχών του παίκτη που στήνει το screen . 

Ο Thomas ειδικά πέρσι στην Κίνα έβαλε το τρίποντο στο παιχνίδι του αρκετά οπότε σίγουρα δεν μπορείς εύκολα να τον αμελήσεις και σε προβληματίζει πως θα αμυνθείς . Post game δεν υπάρχει σε μεγάλο βαθμό και αυτό είναι και στατιστικά ξεκάθαρο , καθώς πηγαίνουν ελάχιστα την μπάλα χαμηλά ( 2ες λιγότερες κατοχές EUROLEAGUE ) . Εδώ να πούμε ότι η απουσίες Honeycutt και Gill είναι πολύ σημαντικές για την ομάδα του coach Μπαρτζώκα . Σίγουρα επιθετικά ιδιαίτερα θα βοηθήσουν μόλις επιστρέψούν . Στα παιχνίδια με REAL ( εκτός EUROLEAGUE ) και CSKA ( VTB) και BASKONIA πάντως αυτά ήταν τα κυρίαρχα στοιχεία . Σίγουρα 5 παιχνίδια είναι ένα δείγμα αλλά ακόμη είναι νωρίς , θα δούμε και στην συνέχεια πως θα κινηθούν οι ομάδες .

Αμυνα

Λίγα λόγια και για την άμυνα που είναι σημείο αναφοράς μέχρι τώρα , καθώς είχαν γενικά πολύ καλές επιδόσεις . Είναι ξεκάθαρο ότι με τους Thomas , Robinson , Gill ( τραυματίας ) αλλά και τον Zubkov ως ένα βαθμό η άμυνα έχει παθλητικότητα  σαν πρώτο στοιχείο και με τον παραγκωνισμό των Todorovic .  Ο λόγος είναι απλός και γνωστός , η φιλοσοφία που υπάρχει είναι κυρίως άμυνα με αλλαγές ( και παγίδα στο post όταν ο αντίπαλος πάει να χτυπήσει το mismatch )  , συνεπώς το πλάνο εξυπηρετείται καλύτερα με αθλητικούς παίκτες .

Βέβαια αυτό έχει και τα μειονεκτήματα του καθώς όπως φάνηκε στον Περαιά ο Ολυμπιακός τους χτύπησε μέσα στο καλάθι πολύ και με τον Miloutinov απευθείας με τους Robinson , Thomas αλλά διάβασε και τις αλλαγές πολύ έξυπνα ( έξυπνο γύρισμα μπάλας ) , κάτι που έκανε και η CSKA , εκμεταλλευόμενη και κάποιες άλλες λεπτομέρειες του πως χρησιμοποιεί την άμυνα αυτή η Khimki , τις οποίες δεν είναι απλό να αναφέρω .

Είναι δεδομένο ότι και ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να έχει υπομονή άρα σε αυτόν τον τομέα , δηλαδή ενάντιων αλλαγών στα Pick and Roll  . Επίσης είχαν τεράστιο πρόβλημα στο αμυντικό rebound , καθώς είναι λογικό με τις αλλαγές να έχουν κοντούς παίκτες να πρέπει να παλέψουν με ψηλότερους αντιπάλους . Να αναφέρω ότι η Real και η CSKA είχαν 40% ανανέωση από επιθετικά rebounds . Συνοψίζοντας επιγραμματικά το αμυντικό transition και το αμυντικό rebound έδειξαν να είναι σε πρώτη φάση τα αμυντικά θέματα που προβληματίζουν το επιτελείο της Khimki .

Αυτά κυρίως θα είναι τα στοιχεία που θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του αγώνα εννοείται φυσικά με αρκετά άλλα . Όλα τα παιχνίδια πραγματικά είναι πολύ δύσκολα και κάθε νίκη στην διοργάνωση είναι πολύ σημαντική .

 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ