24.7 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Η FIBA ετοιμάζει και το BCL στην Ασία

Ο Ανδρέας Ζαγκλής, γενικός γραμματέας της FIBA, μίλησε στο sportcal στο περιθώριο της Global Sports Week και αποκάλυψε πως μετά το BCL Americas και την Basketball Africa League, στην οποία η Διεθνής Ομοσπονδία συνεργάζεται με το ΝΒΑ, σειρά θα πάρει και η Ασία. Η FIBA διερευνά την πιθανότητα να δημιουργήσει μία διευρυμένη διασυλλογική διοργάνωση, όμοια με αυτές που έχει στην Ευρώπη και τη Νότια Αμερική. Προς το παρόν ο Πρωταθλητής Ασίας αναδεικνύεται από τη διοργάνωση που ονομάζεται FIBA Asia Champions Cup που διεξάγεται σε μία πόλη με τη συμμετοχή οχτώ ομάδων.

Ο Ζαγκλής τόνισε: “Ξέρουμε ποιες είναι οι προκλήσεις που υπάρχουν και πρέπει να ξεπεράσουν σχετικά με το καλεντάρι και θα συνεχίσουμε με το υπάρχον φορμάτ, αλλά με πολύ υψηλότερο επίπεδο επικοινωνίας και περιεχομένου. Παράλληλα εξετάζουμε την πιθανότητα να έχουμε μία διευρυμένη έκδοση στο μέλλον, όμοια με το BCL Ευρώπης και Αμερικής”.

Στο FIBA Asia Champions Cup αγωνίζονται οι πρωταθλήτριες ομάδες της Κίνας, της Ιαπωνίας και της Κορέας, όπως επίσης και ομάδες που προκύπτουν από την Ανατολική και Δυτική Ζώνη της Ασίας. Τα τελευταία δύο τουρνουά έγιναν στην Ταϊλάνδη, και πρωταθλήτρια Ασίας, αναδείχθηκε η Αλβαρκ Τόκιο. Αναφέρεται στο κείμενο επίσης ότι οι διασυλλογικές διοργανώσεις αποτελούν προτεραιότητα πλέον για την Παγκόσμια Ομοσπονδία, υπενθυμίζει τη συμφωνία της FIBA με την Αμερικάνικη εταιρία GCBH LP και την δημιουργία της FIBAClub Co που έχει σκοπό να δώσει ώθηση στο BCL αρχικά, αλλά και στο Intercontinental Cup, ενώ γίνεται αναφορά στην πρώτη επαγγελματική Λίγκα που δημιούργησαν από κοινού η FIBA με το ΝΒΑ στην Αφρική. 

“Από τις πρώτες στιγμές που ανέλαβα το ρόλο μου γενικός γραμματέας της FIBA, τόνισα ότι οι διοργανώσεις συλλόγων και η σχηματοποίηση αυτών είναι ένας στρατηγικός στόχος για εμάς και αυτό επικυρώθηκε από το Κογκρέσο. Σε εμάς υπάρχουν κάποιες βασικές αρχές και μία από αυτές είναι ο σεβασμός στο αθλητικό κριτήριο και το αποτέλεσμα. Κάτι που σημαίνει ότι αυτές οι ομάδες που θα έχουν την ευκαιρία να παίξουν σε μία διεθνή διοργάνωση, θα την εξασφαλίζουν μέσα από το αγωνιστικό αποτέλεσμά τους στις εγχώριες Λίγκες. Κι αυτό είναι το πιο σημαντικό. Επίσης, είναι στόχος μας να έχουμε ένα πλούσιο δίκτυο διοργανώσεων, όπως για παράδειγμα το Intercontinental Cup. Το πρότζεκτ στην Αφρική, επίσης, προχωράει, και κατά τη διάρκεια του All Star Game θα υπάρξουν κάποια νεώτερα. Στην Ευρώπη το BCL μετά από τρία χρόνια υψηλού επιπέδου παρουσίας προσέλκυσε κάποιες επενδύσεις από την Αμερική, ενώ το BCL Americas μόλις άρχισε και βρισκόμαστε στη φάση των πλέι οφς. Ολο αυτό, πιστεύουμε ότι, δείχνει μία ευρύτερη στρατηγική σε κάθε Ηπειρο για τις διασυλλογικές διοργανώσεις κι ένα πολύ ξεκάθαρο σχέδιο δράσης”.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ