23.2 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Η φανέλα με το Νο 9! (pics & vids)

Η φανέλα με το Νο 9 θα κοσμεί για πάντα την οροφή του At & T Center, δίπλα σε αυτές των Τζινόμπιλι και Ντάνκαν, θυμίζοντας σε όλους όσα προσέφερε ο Γάλλος στην ομάδα των Σπερς και την πόλη του Σαν Αντόνιο. Στην τελετή της άρσης της φανέλας του, παρευρέθησαν όλοι οι παλιοί του συνοδοιπόροι, όπως φυσικά και ο Γκρεγκ Πόποβιτς, που όπως είχε δηλώσει τον θεωρεί γιό του! Η συγκίνηση ήταν μεγάλη και οι φίλοι των Σπερς, έζησαν αξέχαστες στιγμές που θα τους συνοδεύουν για πάντα. Το basketagr, επιχειρεί μία αναδρομή στο βίο και τα έργα του μεγάλου Τόνι Πάρκερ.

https://www.youtube.com/watch?v=ouKG9Z8-L5g

Έρωτας με τη... δεύτερη ματιά

Ο Τόνι Πάρκερ είδε για πρώτη φορά το φως του ήλιου στις 17 Μαΐου του 1982 στη Μπριζ του Βελγίου. Το μπάσκετ βρισκόταν στο DNA του, πριν καν γεννηθεί, αφού ο πατέρας του ζούσε για αυτό. Ωστόσο, καθώς μεγάλωνε έδειχνε μεγαλύτερο ενδιαφέρον για το ποδόσφαιρο, μέχρι να συναντήσει τον… Θεό! Ο «ΤεΠε» είδε τον Μάικλ Τζόρνταν να… γητεύει την πορτοκαλί… θεά και αποφάσισε να τον ακολουθήσει.

Ο πατέρας του αποφάσισε να τον στηρίξει στην απόφαση αυτή και ταξίδεψαν οικογενειακώς στο Παρίσι, όπου τον έγραψε στο INSEP. Το σχολείο αυτό  λειτουργούσε σε αμερικανικά πρότυπα και προωθούσε ταλέντα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Ο Πάρκερ έδειξε να έχει το άστρο από τις πρώτες κιόλας εμφανίσεις του, αφού ξεχώριζε για τα τεχνικά του χαρακτηριστικά, αλλά και την τρομερή του ταχύτητα.

Το 2000 θα είναι το τουρνουά του Nike Hoop Summit, που θα κάνει το μεγάλο ξεπέταγμα. Εκεί πολλά κολλέγια θα τον προσεγγίσουν, αλλά εκείνος θα κλείσει τα αυτιά του στις… σειρήνες και θα παραμείνει στην Γαλλία. Την επόμενη χρονιά η ζωή του θα αλλάξει μία για πάντα. Οι Σαν Αντόνιο Σπερς θα τον επιλέξουν στο Νο 28 του draft και μία καριέρα γεμάτη τίτλους και επιτυχίες θα ανοιχτεί μπροστά του.

Τα... βασιλικά χρόνια στο Σαν Αντόνιο!

Στο Σαν Αντόνιο ο «TP» έγινε… βασιλιάς και δημιούργησε μαζί με τους Τζινόμπιλι, Ντάνκαν και Ντιαό την πιο «θρυλική» ομάδα των Σπιρουνιών. Υπό τις οδηγίες του Γκρεγκ Πόποβιτς θα υπογράψει  φαρδιά πλατιά την σημαντικότερη εποχή της ομάδας, κατακτώντας  4 πρωταθλήματα.

Η πρώτη ήταν το 2003, όντας μόλις 21 ετών. Ο Πάρκερ κάνει τρομερά πράγματα στην κανονική περίοδο και τελειώνει με 15.5 πόντους και 5.3 ασίστ κατά μέσο όρο, αλλά ο κόουτς Ποπ τον άφησε σε δεύτερο ρόλο στα playoffs.

Δύο χρόνια αργότερα, το 2005, θα φτάσει και πάλι στην κορυφή. Στην κανονική διάρκεια θα έχει 16.6 πόντους και 6.1 ασίστ, όντας από τους κορυφαίους των Σπερς. Ωστόσο, στα playoffs δε θα είναι το ίδιο αποτελεσματικός, με τους Ντάνκαν και Μανού να παίρνουν τους πρωταγωνιστικούς ρόλους για να έρθει το 2ο δαχτυλίδι.

Το 2007 όμως ήταν το… δικό του πρωτάθλημα. Το Σαν Αντόνιο θα σκορπίσει το το εμπόδιο Κλίβελαντ με 4-0 με τον «ΤεΠέ» να έχει 24.5 πόντους μέσο όρο και 57.1% στα τρίποντα. Όπως ήταν φυσικό πήρε το βραβείο του MVP των τελικών και έγινε ο πρώτος Ευρωπαίος που κατέκτησε το βραβείο του πολυτιμότερου σε τελικούς ΝΒΑ.

Για να έρθει το 4ο δαχτυλίδι πέρασαν  7 χρόνια. Ο Πάρκερ, ήταν πλέον στα 32 του και με τους «διόσκουρους» Τζινόμπιλι και Ντάνκαν επίσης σε προχωρημένη ηλικία η αμφισβήτηση είχε έρθει στο τραπέζι. Ωστόσο ο νεαρός τότε Καουάι Λέοναρντ, πήρε την ομάδα στην πλάτη του και έριξε ξανά στο καναβάτσο τον ΛεΜπρον Τζέιμς, ο οποίος προσπαθούσε να φέρει τους Μαϊάμι Χιτ στην κορυφή για 3η σερί χρονιά.

Δύο χρόνια αργότερα ο Τιμ Ντάνκαν θα αποχωρήσει και πλέον τίποτα δε θα είναι το ίδιο για τους Σπερς, αλλά και τον Γάλλο πόιντ γκαρντ. Εκείνος θα ανανεώσει το συμβόλαιό του το 2017 και θα παίξει έως το καλοκαίρι του 2018, όταν και ο Μανού Τζινόμπιλι θα αποφασίσει θα κρεμάσει τα παπούτσια του. Η επόμενη χρονιά θα τον βρει στους Σάρλοτ Χόρνετς, όπου και έκλεισε την καριέρα του.

Η καταξίωση με τους Τρικολόρ

Παράλληλα με τους Σπερς την δική του μεγάλη ιστορία έγραψε και με τη φανέλα της Εθνικής του ομάδας. Ο Γάλλος σούπερ σταρ πραγματοποίησε το ντεμπούτο του το 1997 στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα U16 και το 2000 ήρθε η πρώτη μεγάλη επιτυχία οδηγώντας την Εθνική U20 στην κορυφή της Ευρώπης με 14.4 πόντους μέσο όρο και κερδίζοντας το βραβείο MVP.

Το 2001 θα παίξει το πρώτο του Ευρωμπάσκετ με την Γαλλία. Το 2005 θα δει τον «Βάλ’ το αγόρι μου, Δημήτρη  Διαμαντίδη» να του στερεί τον τελικό ημιτελικό. Θα αγωνιστεί και σε όλα τα επόμενα τουρνουά χωρίς να καταφέρνει κάποια επιτυχία παρότι ο ίδιος ήταν εκπληκτικός, όπως το 2007 που είχε σχεδόν 20 πόντους μέσο όρο. Το 2013, ήρθε το πλήρωμα του χρόνου με τον Πάρκερ να παίρνει το πολυπόθητο χρυσό και μαζί το βραβείο MVP, με 19 πόντους μέσο όρο.

Ο Τόνι Πάρκερ έχει βάλει το όνομα του δίπλα σε θρύλους του μπάσκετ όπως ο Νίκος Γκάλης λόγω των εντυπωσιακών επιδόσεων του στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, ωστόσο δεν έπαιξε ποτέ σε Παγκόσμιο. Σε Ολυμπιακούς Αγώνες πήρε μέρος δύο φορές. Μία το 2012 και μία το 2016. Το τουρνουά στο Ρίο της Βραζιλίας ήταν και το κύκνειο άσμα του με την Εθνική, καθώς το καλοκαίρι του 2016 ανακοίνωσε πως αποσύρεται.

 

Τα νούμερα που... λένε την αλήθεια

Αγωνίστηκε σε 1.254 παιχνίδια regular season, έχοντας 15.5 πόντους, 5.6 ασίστ και 2.7 ριμπάουντ σε 30.5 λεπτά κατά μέσο όρο και 32.4% στα τρίποντα.

Στην post season ήταν ακόμα καλύτερος. Συνολικά έπαιξε σε 226 αναμετρήσεις, έχοντας 17.9 πόντους και 5.1 ασίστ ανά παιχνίδι!

Η συνέχεια του στο μπάσκετ, λέγεται Βιλερμπάν

Ο Πάρκερ αντιλήφθηκε, όπως είπε ο ίδιος, οτι δεν μπορεί να διεκδικεί πλέον πρωταθλήματα και αυτός ήταν ο βασικός λόγος που δεν ήθελε να συνεχίσει. Πέραν τούτου ήρθε η ώρα να αφιερώσει χρόνο στους γιους του και την... "κόρη"του, Βιλερμπάν. Το 2009, αγόρασε το 20% των μετοχών της ομάδας, και από το 2014 έχει το πλειοψηφικό πακέτο. Το όραμά του θέλει την γαλλική ομάδα ανάμεσα στις καλλυτερες της EuroLeague και θα κάνει τα πάντα για να το πετύχει.

 

 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ