21.7 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Η τρέλα του Μαρτίου (vids)

Από σήμερα Τετάρτη 15/3 και για τις επόμενες 20 μέρες οι ΗΠΑ και οι μερακλήδες του μπάσκετ ανά τον κόσμο θα ζουν μια τρέλα. Την τρέλα του Μαρτίου! Το τελικό τουρνουά του πανεπιστημιακού πρωταθλήματος (NCAA) αρχίζει και θα καθηλώσει όλους τους φίλους του μέχρι το τριήμερο 1-3 Απριλίου, οπότε θα διεξαχθεί στο Φίνιξ της Αριζόνα το φάιναλ φορ και θα αναδειχθεί ο πρωταθλητής. Στο διάστημα αυτό όλα μπορεί να γίνουν. Ο τελευταίος μπορεί να κερδίσει τον πρώτο. Εξ ου και η τρέλα του Μαρτίου. March Madness...

Δείτε παρακάτω μερικές από τις καλύτερες στιγμές των τελικών τουρνουά από το 2010 ως το 2017, για να καταλάβετε γιατί μιλάμε για τρέλα...

Στο τελικό τουρνουά παίρνουν μέρος 68 ομάδες. Οι πρωταθλήτριες των 32 περιφερειών της Division I του NCAA προκρίθηκαν αυτοδίκαια. Οι υπόλοιπες 36 ομάδες έλαβαν ειδική πρόσκληση από την Επιτροπή Επιλογής (Selection Committee), η οποία κάθε χρόνο κάνει αυτή τη δουλειά. Παρακολουθεί τους αγώνες, βάζει στην κρησάρα αποτελέσματα, βαθμό δυσκολίας των αγώνων (κάθε ομάδα καταρτίζει το δικό της πρόγραμμα αγώνων, πριν αρχίσουν οι αγώνες των περιφερειών, διότι δεν είναι δυνατό να παίξουν όλοι με όλους), δυναμικότητα των ομάδων και διανέμει τις προσκλήσεις λίγα 24ωρα πριν αρχίσει το τελικό τουρνουά.

Κρίσιμο ρόλο στις αποφάσεις της Selection Committee παίζει η κατάταξη των ομάδων σε παναμερικανικό επίπεδο μέσω των δύο βασικών rankings, που ενημερώνονται ανά εβδομάδα σε όλη τη διάρκεια της σεζόν. Το ένα είναι αυτό του Associated Press και το άλλο αυτό της USA Today, που συνεργάζεται με μια επιτροπή προπονητών. Αυτά είναι ένα είδος βαθμολογίας που δίνεται με βάση τα κριτήρια που αναφέρθηκαν παραπάνω (αποτελέσματα, βαθμός δυσκολίας αγώνων, δυναμικότητα των ομάδων) και αναδεικνύει ουσιαστικά τις καλύτερες ομάδες σε όλη την Αμερική. Οι ομάδες που ολοκληρώνουν τη σεζόν μέσα στο Top-25 ή λίγο πιο κάτω από αυτό, είναι βέβαιο ότι θα πάρουν πρόσκληση για το τελικό τουρνουά.

Πρέπει να σημειωθεί και τούτο: Η Selection Committee δεν επιλέγει μόνο τις ομάδες, τις κατατάσσει κιόλας με βάση τη δυναμικότητά τους. Δεν είναι όλες οι πρωταθλήτριες των περιφερειών ίδιες. Ούτε και οι υπόλοιπες 36 ομάδες με την ειδική πρόσκληση είναι ίδιες. Έχουν μια κατάταξη. Οι τέσσερις τελευταίες πρωταθλήτριες περιφερειών και οι τέσσερις τελευταίες ομάδες με ειδική πρόσκληση θα παίξουν ένα μίνι τουρνουά, από το οποίο θα προκύψουν οι τέσσερις ομάδες, που θα συμπληρώσουν τις 64 του κυρίως τελικού τουρνουά.

Αυτό το μίνι τουρνουά αρχίζει σήμερα και τα ζευγάρια είναι τα εξής: Κάνσας Στέιτ - Ουέικ Φόρεστ (ο Ντίνος Μήτογλου, λοιπόν, θα διεκδικήσει με το Ουέικ Φόρεστ την παρουσία του στο τελικό τουρνουά σε αυτό το παιχνίδι), Μάουντ Σεντ Μέρις-Νιου Ορλίνς, Πρόβιντενς-USC, Νορθ Καρολάινα Σέντραλ-UC Ντέιβις. Το κυρίως τελικό τουρνουά θα αρχίσει την Πέμπτη 16/3.

Οι αγώνες είναι νοκ άουτ, γι' αυτό και κάθε χρόνος γίνεται χαμός. Οι εκπλήξεις είναι στην ημερήσια διάταξη, μάλιστα στην Αμερική έχουν δώσει και όνομα στις ομάδες, που νικούν αν και είναι αουτσάιντερ. Τις λένε... Σταχτοπούτες (Cinderella). Το πρώτο Σαββατοκύριακο γίνεται η φάση των "64", το επόμενο η φάση των "32", μετά η φάση των "16" (Sweet Sixteen), στη συνέχεια η φάση των "8" (Elite Eight) και στο τέλος το φάιναλ φορ.

Δείτε παρακάτω ένα Top-25 με τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στο κολεγιακό πρωτάθλημα:

Οι 64 ομάδες είναι χωρισμένες σε τέσσερις περιφέρειες και καθώς προχωρούν, διασταυρώνονται μόνο με ομάδες της ίδιας περιφέρειας. Οι περιφέρειες αυτές είναι: Ανατολή, Δύση, Μεσοδυτική, Νότος. Οι νικήτριες των περιφερειών αποτελούν τις τέσσερις φιναλίστ του φάιναλ φορ. Τα ζευγάρια σε κάθε περιφέρεια προκύπτουν βάσει της κατάταξης των ομάδων, που έχει κάνει η Selection Committee. Το νο 1 παίζει με το νο 16, το νο 2 με το νο 15 κ.ο.κ.

Τα τέσσερα νο 1 φέτος και άρα τα θεωρητικά φαβορί για να φτάσουν ως το φάιναλ φορ είναι: Στην Ανατολή το Βιλανόβα (ήταν νο 1 και στα δύο rankings στο τέλος της σεζόν, ενώ είναι και κάτοχος του τίτλου από πέρυσι, άρα πάει για ένα σπάνιο στα χρονικά του κολεγιακού πρωταθλήματος back to back), στη Δύση το Γκόνζαγκα (νο 2 στα rankings), στη Μεσοδυτική το Κάνσας (νο 3 στα rankings) και στο Νότο το Νορθ Καρολάινα (νο 6 και νο 8 στα δύο rankings). 

Από εκεί και πέρα, βέβαια, υπάρχουν πολλές καλές ομάδες, που μπορούν να φτάσουν ως την κατάκτηση του τίτλου. Ανάμεσά τους είναι και το Όρεγκον του Τάιλερ Ντόρσεϊ, που έκανε μια εξαιρετική σεζόν, βρέθηκε στο νο 9 των rankings και ξεκινά από το νο 3 της Μεσοδυτικής Περιφέρειας αντιμετωπίζοντας στον πρώτο αγώνα του το νο 14, Αϊόνα.

Παρακολουθήστε τα στιγμιότυπα από τους δύο τελευταίους τελικούς του NCAA:

Κι επειδή το NCAA μπορεί να μην είναι ΝΒΑ, αλλά προσφέρει θέαμα, ιδού τα καλύτερα καρφώματα της χρονιάς:



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ