16.4 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Η συνωμοσία κατά του Τζόρνταν!

Το ντοκιμαντέρ του ESPN "The Last Dance" με θέμα τη λαμπρή καριέρα του Μάικλ Τζόρνταν μονοπωλεί την μπασκετική επικαιρότητα παγκοσμίως όχι μόνο επειδή... δεν υπάρχει άλλη επικαιρότητα, αλλά και γιατί σκιαγραφεί με πολύ χαρακτηριστικό τρόπο την προσωπικότητα του κορυφαίου μπασκετμπολίστα όλων των εποχών και αποκαλύπτει πράγματα που ακόμα και σήμερα, 20-30 χρόνια μετά, δεν ήταν ευρέως γνωστά.

Δεν λέει όμως τα πάντα ή τουλάχιστον δεν καλύπτει επαρκώς όλα τα θέματα που θίγει. Όπως για παράδειγμα, την κόντρα του Τζόρνταν με τον Αϊζάια Τόμας. Στο "Last Dance" αφήνεται να εννοηθεί ότι ο λόγος που ο Τόμας "κόπηκε" από τη Dream Team του 1992 ήταν αυτή ακριβώς η κόντρα του με τον Τζόρνταν, όμως ο M.J. ακούγεται να λέει ότι δεν συζήτησε ποτέ αυτό το θέμα με τους υπεύθυνους της ομάδας, δεν ζήτησε ποτέ κάτι τέτοιο και ότι εν πάση περιπτώσει δεν ήταν ο μόνος που δεν συμπαθούσε τον τότε πόιντ γκαρντ των Πίστονς. 

Παρ' όλα αυτά, ο δημοσιογράφος του Sports Illustrated Τζακ ΜακΚάλουμ σε βιβλίο που εξέδωσε το 2012 με τίτλο Dream Team αναφέρει τα γεγονότα λίγο διαφορετικά. Υποστηρίζει ότι, σε αντίθεση με ό,τι λέγεται στο "Last Dance", στο πρώτο τηλεφώνημα που έκανε ο Ροντ Θορν στον Τζόρνταν, ο τελευταίος είπε ξεκάθαρα: "Ροντ, δεν θέλω να παίξω αν στην ομάδα θα βρεθεί και ο Αϊζάια Τόμας".

Ο Τζόρνταν δεν το επιβεβαίωσε αυτό όταν εκδόθηκε το βιβλίο, όμως ο ΜακΚάλουμ έγραψε ότι το είχε επιβεβαιώσει το καλοκαίρι του 2011. Είχε δηλώσει, μάλιστα, ότι "είπε στον Ροντ πως δεν θα ήθελα να παίξω μαζί με τον Αϊζάια Τόμας στην ομάδα". Σύμφωνα με τον ΜακΚάλουμ, ο Τζόρνταν είχε μεταφέρει το ίδιο μήνυμα και στον προπονητή της Dream Team, Τσακ Ντέιλι, που ήταν τότε και προπονητής του Τόμας στους Πίστονς.

Συνωμοσία κατά του Τζόρνταν!

Στο "Last Dance" μαθαίνουμε ότι η κόντρα μεταξύ Τζόρνταν και Τόμας ξέσπασε εξαιτίας της σκληρής αντιμετώπισης της οποίας τύγχανε ο M.J. από τους Πίστονς τότε και κυρίως επειδή μετά τη νίκη των Μπουλς στους τελικούς της Ανατολής το 1991, οι ηττημένοι Πίστονς και ο Τόμας φυσικά, αποχώρησαν άρον άρον από το παρκέ και δεν έδωσαν τα χέρια τους στους νικητές.

Όμως με σημερινό του δημοσίευμα το cbssports.com αναφέρει πως η κόντρα αυτή χρονολογείται από πιο παλιά. Από τη rookie season του Τζόρνταν στο ΝΒΑ και την παρθενική του εμφάνιση σε all star game το 1985 στην Ιντιανάπολις.

Παρότι είχε ήδη αρχίσει να δείχνει περί τίνος επρόκειτο πρωταγωνιστώντας ως ρούκι με τους Μπουλς, η πρώτη all star εμφάνιση του Μάικλ Τζόρνταν ήταν πολύ μέτρια, καθώς τελείωσε τον αγώνα σκοράροντας μόλις 7 πόντους με 2/9 σουτ και έχοντας πάρει τις λιγότερες προσπάθειες από κάθε άλλον βασικό παίκτη της ομάδας της Ανατολής. Ο ίδιος δήλωσε αμέσως μετά πως ήταν διστακτικός επειδή δεν ήθελε να νομίσει κανείς πως, αν και ρούκι, ήθελε να κλέψει αυτός την παράσταση.

Όμως λίγο αργότερα κυκλοφόρησε ευρέως η φήμη ότι οι συμπαίκτες του στην ομάδα της Ανατολής σκοπίμως δεν του έδιναν την μπάλα, επειδή ήθελαν να του δώσουν ένα μάθημα. Δεν τους άρεσε καθόλου που την προηγούμενη μέρα ο Τζόρνταν είχε πρωταγωνιστήσει στον διαγωνισμό καρφωμάτων φορώντας, αντί για τη στολή των Μπουλς, ρούχα της ΝΙΚΕ και μια χρυσή αλυσίδα στο λαιμό. Αυτοί που ειπώθηκε ότι υποκίνησαν τη συνωμοσία εναντίον του ήταν ο συμπαίκτης του στην Ανατολή Αϊζάια Τόμας και οι αντίπαλοί του στη Δύση, Μάτζικ Τζόνσον και Τζορτζ Γκέρβιν!

Αυτή τη φήμη επιβεβαίωσε μερικά χρόνια αργότερα στο βιβλίο του Ρόλαντ Λέιζενμπι "Michael Jordan: The Life" ο Σόνι Βακάρο. Ο άνθρωπος που πήγε τον Μάικλ Τζόρνταν στη ΝΙΚΕ: "Αυτό το περιστατικό έκανε έξαλλο τον Τζόρνταν και του έβαλε φωτιά. Γι' αυτό είδαμε αυτόν τον άνθρωπο να μετατρέπεται σε "δολοφόνο" εντός των γηπέδων. Ήθελε να τους κερδίσει όλους. Ποτέ δεν ξέχασε εκείνη τη μέρα. Σήμερα χαμογελάει και ανταλλάσσει φιλιά με όλους, αλλά δεν έχει ξεχάσει. Αυτή ήταν η πρώτη μαχαιριά που έφαγε δημοσίως ο Μάικλ Τζόρνταν".

Στη διάρκεια όλων αυτών των χρόνων που μεσολάβησαν από τότε υπήρξαν αρκετοί αυτοί που θέλησαν να υποβαθμίσουν τη σημασία αυτής της θεωρίας συνωμοσίας. Δεν υπάρχει αμφιβολία όμως, ότι ο Τζόρνταν ένιωσε τότε πως ο Τόμας αποτέλεσε μέρος μιας προσπάθειας που έγινε για να τον ντροπιάσουν. Και δεν το ξέχασε ποτέ αυτό. Απλώς η μετέπειτα αντιπαλότητα μεταξύ Μπουλς και Πίστονς έκανε ακόμα χειρότερη τη σχέση τους.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ