25.8 C
Athens
Δευτέρα, 1 Ιουλίου, 2024

Η συγκυρία, η… Ισπανία και η ιεροσυλία

Εξι ομάδες, οι μισές του πρωταθλήματος των 12, να αγωνιούν για το πώς θα αποφύγουν τη μία θέση του υποβιβασμού και να ξέρουν ότι αν φτάσουν στις νίκες που θα τις σώσουν τότε μπορεί να είναι... στα πλέι οφ, είναι μια ωραία συγκυρία για το πρωτάθλημα.

Τέσσερις ομάδες για τις τρεις θέσεις που απομένουν για την πρώτη τετράδα, αφού ο Παναθηναϊκός έχει μια σημαντική απόσταση, είναι μία ακόμα ωραία συγκυρία για το πρωτάθλημα. Και μάλιστα μέσα σε αυτές το Λαύριο, ο Προμηθέας και το Περιστέρι που επιβεβαιώνουν μια διευρυμένη βάση.

Η Λάρισα να νικάει την ΑΕΚ και ο Προμηθέας τον Παναθηναϊκό μέσα στο ΟΑΚΑ, με τους δύο «ισχυρούς» μάλιστα να έχουν κάνει αντεπίθεση και να έχουν περάσει στο σκορ, είναι μία ακόμα ωραία συγκυρία για το πρωτάθλημα. Ακόμα κι αν είναι πράγματι συγκυρία, το αποτέλεσμα μετράει. Και μόνο που ο Προμηθέας στο -9 με ένα λεπτό και κάτι μέσα στο ΟΑΚΑ το πίστεψε και το κυνήγησε, δείχνει πράγματα. Ο οποίος Προμηθέας βέβαια, έχει ήδη ανοίξει μια άλλη κουβέντα, για το ότι ποτέ δεν είναι αργά να αλλάξεις τη μοίρα σου και κυρίως, για το ό,τι πληρώσεις παίρνεις. Ακόμα και μέσα στα μέσα της χρονιάς, ακόμα κι αν δεν είσαι κάποιο από τα μεγάλα ευρωπαϊκά ονόματα, μπορείς να κάνεις μεταγραφικές υπερβάσεις.

Τα πρωτογενή γεγονότα, οι εκπλήξεις και η αγωνία δηλαδή, στο μυαλό των απλών φιλάθλων είναι πολύ πιο «βαριά» από το να εξετάσουν αν αυτά συμβαίνουν γιατί οι αχτύπητοι δεν υπάρχουν πια, οι φιλόδοξοι έχουν καλύψει μέρος ενός χάσματος που μέχρι πριν 3-4 χρόνια έμοιαζε με άβυσσος και όλοι έχουν έρθει λίγο πιο κοντά. 

Το ότι κάθε πρώτη ματιά σε κάθε επόμενη αγωνιστική σε μπερδεύει για να βγάλεις το πιο σημαντικό ματς και το ποιο θα κρίνει κάτι, είναι επίσης μια ευχάριστη συγκυρία. Οπως και το ότι μέσα στο μεγάλο πακέτο μετριότατων ξένων παικτών που έρχονται πλέον στις ομάδες λόγω οικονομίας, βγαίνουν και μερικοί άξιοι αναφοράς και μελλοντικής προσοχής. Τα χρόνια που υπήρχε χρήμα και πήγαιναν όλοι σε δοκιμασμένες λύσεις ανήκουν στο παρελθόν, η αναζήτηση εκ των πραγμάτων γίνεται πλέον σε δύσκολα μονοπάτια, οι πιθανότητες ανάδειξης νέων πρωταγωνιστών έχει γίνει μεγαλύτερη.

Η φετινή Basket League έχει ξεπεράσει κατά πολύ τον χαμηλό πήχη των προσδοκιών αφού έχει ξεπεράσει την πρώτη της ποιότητας με την αύξηση του ανταγωνισμού. Είναι πολλών η προσδοκία ότι το ενδιαφέρον θα διατηρηθεί αμείωτο μέχρι τέλους σε όλα τα μέτωπα και θα κρατήσει τον κόσμο, όσο κόσμο έχει μείνει να ασχολείται ακόμα σοβαρά και κυρίως μπορεί να... ανακαλύπτει πού θα δει τα παιχνίδια, κοντά της.

Είναι ιεροσυλία να γίνει οποιαδήποτε σύγκριση με το ισπανικό πρωτάθλημα, αλλά υπάρχει μία που στέκει. Κι εκεί στο τέλος, συνήθως, 3-4 ομάδες είναι που φτάνουν να διεκδικούν το πρωτάθλημα. Ούτε τις ίδιες όμως, ούτε και την εξάπλωση της λίγκας και την καθιέρωσή της ως την κορυφαία της Ευρώπης χάλασε ποτέ το ότι στην κανονική περίοδο μετράνε από 6-7 ήττες η κάθε μία.

Ιεροσυλία είναι και κάτι ακόμα, που δεν έχει σχέση με τη Basket League, αλλά έχει σχέση με τη μεγάλη κοινότητα του μπάσκετ. Κάποιοι δεν δείχνουν να έχουν καταλάβει ότι υπάρχει πολύ μεγάλος αριθμός ανθρώπων που έχουν «τσιτώσει». Διότι αν το είχαν καταλάβει, δε θα επέτρεπαν να εκστομίζονται φράσεις όπως αυτές με τη μπάλα που μεταδίδει τον ιό. Την ώρα που όχι απλά παραμένουν ανοιχτοί τομείς τις ζωής που ο ιός... φωνάζει με το συνωστισμό, αλλά ακόμα και τα σπορ τα ίδια παίζουν επιλεκτικά. Ναι, οι επιστήμονες ξέρουν καλύτερα. Αλλά δεν απευθύνονται και σε χαζούς. Μία πολύ σοβαρή ιστορία όπως ο κορονοϊός και η προσπάθεια πρόληψής του, τείνει να καταντήσει το ανέκδοτο με τον τίτλο «κολλάει, δεν κολλάει». 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ