16.4 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

«Η Σανγκάη απέκτησε ξανά ζωή, ΗΠΑ και Ευρώπη δεν πήραν στα σοβαρά τον ιό»

Ο Ντονάτας Μοτιεγιούνας αποτελεί έναν από τους Ευρωπαίους και πρώην ΝΒΑερς οι οποίοι αγωνίζονται στο κινέζικο πρωτάθλημα και μίλησε για την κατάσταση που επικρατεί στην Κίνα, για όσα συνάντησε στη Λιθουανία αλλά και για την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στη χώρα της Ασίας.

Ο 29χρονος πάουερ φόργουορντ/σέντερ των Σανγκάη Σαρκς ήταν αποκαλυπτικός και δεν δίστασε να μπει σε λεπτομέρειες.

Αναλυτικά τα όσα είπε στη συνέντευξή του στο hoopshype.com:

Για την αντίδρασή του τον περασμένο Γενάρη όταν έμαθε ότι αναβάλλονται οι αγώνες στην Κίνα:

«Σοκαρίστηκα και παράλληλα ήμουν στεναχωρημένος για την υγεία των ανθρώπων στην Κίνα. Όλα τα Μέσα ενημέρωσης εξηγούσαν πόσο σοβαρός είναι ο ιός και ότι είναι επιθετικός χωρίς να υπάρχει θεραπεία, έτσι προσπάθησαν να τον περιορίσουν. Την ίδια στιγμή όμως υπήρχε η αλλαγή χρονιάς στη χώρα (σ.σ. οι Κινέζοι γιόρτασαν την Πρωτοχρονιά στις 25/1) και πολλοί άνθρωποι είχαν ταξιδέψει και ήταν δύσκολο να περιοριστούν. Παρ' όλα αυτά η κινέζικη κυβέρνηση ανέλαβε δράση και βλέπουμε τώρα τα αποτελέσματα καθώς η Κίνα είναι από τις πρώτες χώρες που περιόρισαν τον ιό».

Για την επιστροφή του στη Λιθουανία και την κατάσταση εκεί:

«Όταν υπήρξε η έξαρση του κορωνοϊού εγώ ήμουν διακοπές καθώς είχαμε ρεπό μίας εβδομάδας για την αλλαγή του χρόνου. Περίμενα μέρα με τη μέρα για να δω αν θα με αφήσουν να γυρίσω στο σπίτι μου. Ώρα με την ώρα η κατάσταση γινόταν πιο σοβαρή και η ομάδα μου έδωσε την άδεια να φύγω μέχρι να ηρεμήσουν τα πράγματα. Ήταν τρομακτικό αυτό που συνάντησα στα αεροδρόμια. Δεν θα πω ψέματα, φοβήθηκα. Έβλεπες τους ανθρώπους να αποφεύγουν ο ένας τον άλλον και δεν κυκλοφορούσε κόσμος στη Σανγκάη. Ήταν σαν μια πόλη φάντασμα. Δεν έχω ξαναδεί μία μεγάλη πόλη να είναι τόσο νεκρή. Δεν έβλεπες ανθρώπους ούτε και αυτοκίνητα. Ολόκληρο το ταξίδι της επιστροφής ήταν έντονο. Ήμουν συνεχώς στεναχωρημένος και προσπαθούσα να σιγουρευτώ ότι θα έχω πλυμένα χέρια και δεν θα αγγίζω τίποτα. Ήμουν ίσως λίγο παρανοϊκός. Όταν γύρισα στην πατρίδα μου αρκετοί το αντιμετώπιζαν ως αστείο. Εγώ και ο προπονητής μου τους λέγαμε ότι αυτός ο ιός καλύτερα να μην έρθει στη χώρα μας γιατί το αστείο θα τελειώσει μια και καλή. Δύο μήνες μετά η Κυβέρνηση της Λιθουανίας έχει κλείσει τα σύνορα προσπαθώντας να σταματήσει την έξαρση. Οι ΗΠΑ δεν το πήραν στα σοβαρά όπως και η Ευρώπη. Άρχισαν να ασχολούνται αφού είχε συμβεί. Τώρα το μόνο πράγμα που μπορούν να κάνουν είναι να προσπαθήσουν να το περιορίσουν και να σταματήσουν τη μετάδοσή του».

Για την επιστροφή του στην Κίνα και την καραντίνα:

«Επέστρεψα στις 16 Μαρτίου και είμαι σε καραντίνα για δύο εβδομάδες. Αρκετοί μου έλεγαν να προσέξω να είμαι ασφαλής ερχόμενος στην Κίνα. Ωστόσο η ομάδα μου με είχε ενημερώσει ότι η κατάσταση εδώ είναι πραγματικά καλή. Κι απ' όσα είδα κι εγώ η Σανγκάη έχει αποκτήσει και πάλι ζωή. Βλέπεις αυτοκίνητα και ανθρώπους να περπατούν. Φυσικά φορούν μάσκες για να είναι σίγουροι ότι δεν θα τους διαδώσει κάποιος τον ιό. Αλλά βλέπεις ότι τα πράγματα βελτιώνονται επειδή οι άνθρωποι επιστρέφουν στις δουλειές τους. Κάθε μέρα όλο και περισσότεροι πάνε για δουλειά. Είμαι πολύ χαρούμενος για τη Σανγκάη και για ολόκληρη την Κίνα. Είναι κοντά να νικήσουν αυτόν τον ιό».

Για το αν γνωρίζει Αμερικανούς παίκτες που φοβούνται να γυρίσουν στη χώρα:

«Υπάρχουν πολλοί παίκτες που είναι φοβισμένοι. Σε αυτή την περίοδο όμως νομίζω ότι είναι σαφώς μεγαλύτερος ο κίνδυνος στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ παρά οπουδήποτε αλλού. Κοιτώντας τους αριθμούς η Ευρώπη προηγείται σε κρούσματα και θανάτους σε ολόκληρο τον πλανήτη. Στην αρχή πίστεψα ότι φεύγοντας από την Κίνα για την Ευρώπη θα βοηθούσε να ξεφύγω από τη νόσο. Σήμερα θεωρώ ότι ισχύει το ανάποδο. Όπως είπα, η ομάδα μου με κράτησε ενήμερο όλο τον καιρό και ό,τι άκουγα από εκείνους, τα βλέπω τώρα μπροστά μου. Δεν μου είπαν ψέματα. Η κατάσταση εδώ είναι καλύτερα από οπουδήποτε αλλού στον κόσμο και είμαι χαρούμενος που με κάλεσαν πίσω. Μία μέρα μετά τη φυγή μου από τη Λιθουανία έκλεισαν τα σύνορα. Οπότε αν δεν με είχε φωνάξει η ομάδα μου να επιστρέψω, θα είχα αποκλειστεί στην πατρίδα μου χωρίς να προπονούμαι και χωρίς τίποτα. Η κατάσταση εδώ πηγαίνει προς το καλύτερο και ελπίζω ότι θα συνεχίσει έτσι».

Για το πως διατηρείται σε φόρμα ενώ είναι σε καραντίνα:

«Έχω τον προσωπικό μου γυμναστή ο οποίος έχει φτιάξει το πρόγραμμα με την παραμικρή λεπτομέρεια. Η ομάδα μου παρέχει τον απαραίτητο εξοπλισμό ενώ κάνω ποδήλατο και βάρη. Δουλεύω με το γυμναστή μου εντός του διαμερίσματός μου και προσπαθώ για το καλύτερο. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Είμαστε χαρούμενοι που υπάρχει αρκετός χώρος αλλά και ο εξοπλισμός για να δουλέψουμε. Όταν θα περάσουν οι 14 μέρες θα ενσωματωθώ στην ομάδα και θα είμαι σε μία αξιοπρεπή φόρμα. Αυτός είναι ο στόχος».

Για το αν είναι κι άλλα μέλη της ομάδας του σε αυτοπεριορισμό:

«Το πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι ότι υπάρχουν πολλά κρούσματα που εισέρχονται στην Κίνα. Πολλοί άνθρωποι που βρίσκονταν εκτός χώρας και επιστρέφουν είναι άρρωστοι. Απ' ό,τι άκουσα στο εσωτερικό της Κίνας δεν υπάρχουν πλέον κρούσματα. Η κινέζικη Κυβέρνηση φοβάται αυτήν την περίοδο ότι όσοι έρθουν είναι επικίνδυνο να προκαλέσουν δεύτερη διάδοση του ιού και είναι πολύ αυστηροί με τους περιορισμούς στους ανθρώπους που γυρνούν στη χώρα από άλλες χώρες».

Για τη φήμη ότι οι ομάδες θα διακόψουν τα συμβόλαια όσων ξένων παικτών δεν επιστρέψουν στην Κίνα:

«Ξέρω ότι κάποιοι παίκτες είχαν συμβόλαιο για δύο μήνες άρα αυτό έληξε κι έφυγαν από τις ομάδες τους. Δεν έχω ακούσει ότι θα τιμωρήσουν τους παίκτες που δεν θα γυρίσουν. Προσωπικά ήμουν πιστός στην ομάδα μου. Υπήρξε ενδιαφέρον για εμένα αλλά ο μάνατζέρ μου είπε σε όσους ρώτησαν ότι έχω συμβόλαιο με τους Σανγκάη Σαρκς. Η ομάδα μου έχει φερθεί απόλυτα επαγγελματικά και ήθελα να τους το ανταποδώσω. Θεωρώ ότι έδειξα την εκτίμησή μου και την υποστήριξή μου τόσο στον σύλλογο όσο και σε ολόκληρη την Κίνα σε αυτήν τη δύσκολη περίοδο».

Για τη συνέχεια του κινέζικου πρωταθλήματος:

«Το πλάνο αυτή τη στιγμή είναι να ξεκινήσει ξανά στις 15/4 (σ.σ. έχει μετατεθεί η επανέναρξη του CBA για τις αρχές Μαΐου). Θα χωριστούν οι ομάδες σε δύο γκρουπ των δέκα και το ένα θα παίξει στην Ντονγκουάν και το άλλο στην Κινγκντάο. Θα παίξουμε σε μία πόλη χωρίς να ταξιδέψουμε για να είναι ασφαλείς οι παίκτες. Θα τελειώσουμε τη σεζόν. Δεν έχω ακούσει κάτι άλλο αυτή τη στιγμή για την εξέλιξη της σεζόν αλλά αυτό είναι το πλάνο. Είμαι χαρούμενος που η λίγκα ψάχνει λύσεις για να επεκτείνει την αγωνιστική περίοδο και να την ολοκληρώσει με σωστό τρόπο».

Για το αν είχαν εμφανιστεί κρούσματα στο CBA όπως συνέβη στις ΗΠΑ που διακόπηκε το ΝΒΑ:

«Όχι δεν ξέρω κάτι τέτοιο. Το σημαντικό είναι ότι στην πόλη που ξεκίνησε η εξάπλωση του κορωνοϊού δεν υπάρχει ομάδα μπάσκετ. Και το μεγάλο κύμα κρουσμάτων συνέβη όταν ήμαστε σε διακοπές για την Πρωτοχρονιά. Έτσι δεν ήταν στις πόλεις με τις ομάδες τους οι παίκτες. Συνήθως μένουν με τις οικογένειές τους στις γιορτές. Δεν άκουσα το όνομα κάποιου παίκτη να ήταν μεταξύ των κρουσμάτων, ελπίζω ότι δεν ήταν κανείς, αλλά ποτέ δεν ξέρεις μέχρι να το μάθεις. Είναι τρελό αυτό που συμβαίνει στο ΝΒΑ. Γνωρίζω ότι πολλοί άνθρωποι ήταν κατά της διακοπής της σεζόν, αλλά ήταν μία θαυμάσια απόφαση από τον Άνταμ Σίλβερ. Η κατάσταση ήταν πολύ έντονη και το κατάλαβε σωστά ότι δεν υπήρχε άλλη επιλογή. Είμαι χαρούμενος που έπραξε γρήγορα. Αυτή η νόσος είναι πολύ εύκολο να διαδοθεί. Ο Ρούντι Γκομπέρ δεν είχε κανένα σύμπτωμα αλλά ήταν φορέας οπότε θα μπορούσε να τη διαδώσει σε όλους τους αντιπάλους του. Έκανε πολύ καλά το ΝΒΑ που διέκοψε τους αγώνες και προσπαθεί να εξετάσει όλους τους παίκτες. Όποιος είναι άρρωστος μπαίνει σε απομόνωση και όσοι δεν είναι μένουν αλλού από εκείνους οι οποίοι είναι άρρωστοι. Αυτό είναι το μέγιστο που μπορεί να γίνει. Να κρατάς τους υγιείς ανθρώπους ασφαλείς και να προσπαθείς να κάνεις τους άρρωστους να αναρρώσουν».



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ