16.3 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Η Ρωσία των δύο σταρ και της πλούσιας τακτικής

Συγχαρητήρια στην ΕΘΝΙΚΗ μας ομάδα για την πρόκριση με εμφατικό τρόπο στους 8 του θεσμού . Με βάση την καλή άμυνα έκανε το 100% που απαιτούνταν για την πρόκριση και έδειξε ότι η έχει μεγάλες δυνατότητες να προχωρήσει στην διοργάνωση . Επόμενος αντίπαλος η Ρωσία που φέτος δείχνει να έχει μια καλύτερη δυναμική από προηγούμενες χρονιές . Είναι μια ομάδα που δείχνει ότι δεν είναι μονόπλευρη τακτικά και έχει αρκετά σημεία που πρέπει να γνωρίζει κανείς για να είναι τακτικά έτοιμος .

Εκτός από το παιχνίδι στο post ( Mozgov , Kurbanov σαν forward ) , έχουν υψηλό βαθμό επικινδυνότητας και στο Pick and Roll και επίσης μπορεί σε στιγμές του αγώνα να πάνε και σε χαμηλά σχήματα με 2 τεσσάρια και κανένα από τους center ( Mozgov , Ivlev ) . Άρα μιλάμε για ένα παιχνίδι που τακτικά στην διάρκεια ίσως χρειαστεί περισσότερες προσαρμογές από ότι το προηγούμενο παιχνίδι .

 

1) ΑΜΥΝΑ Pick and Roll : Αρχίζοντας λοιπόν από την αμυντική μας λειτουργία έχουμε να αντιμετωπίσουμε ξανά έναν πολύ καλό ψηλό “τύπου” Valanciunas τον Mozgov . Έχει την ικανότητα να τελειώσει και στο post αλλά και να πάρει την μπάλα από Pick and Roll και να ολοκληρώσει δυνατά με καλάθι . Όλα καλά μέχρι εδώ αλλά οι Ρώσοι έχουν ένα στοιχείο που δεν είχαν οι Λιθουανοί , τον καλό χειριστή Shved ο οποίος είναι μια μεγάλη απειλή και ο ίδιος για το καλάθι … για την ακρίβεια είναι βέβαιο ότι θα πάρει τις περισσότερες προσπάθειες είτε είναι αποτελεσματικός είτε δεν είναι . Αυτός λοιπόν μαζί με τον Khvostov που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υποτιμηθεί η εκτελεστική του ικανότητα βγαίνοντας από το σκριν στην μπάλα ( αλλά είναι πιο πολύ δημιουργός ) είναι τα κυρίως προβλήματα στο Pick and Roll τα οποία αν λύσουμεανεβάζουμε κατακόρυφα τις πιθανότητες πρόκρισης στους 4 !

Εδώ να τονίσω ότι είναι η πιο αποτελεσματική ομάδα στο τελείωμα του παίκτη που στήνει το σκριν στην μπάλα και η 3η σε αναλογικό αριθμό που ψάχνουν αυτήν την πάσα . Σε αυτό βοηθάει ότι έχουν και το Pick and Pop παιχνίδι , με απειλή στο τρίποντο τους ( Vorontsevich , Zubkov ) . Άρα το δίλημμα της άμυνας μας λοιπόν είναι πάω επιθετικά στον Shved , ρισκάρω με τον παίκτη που κόβει( η κάνει Pop ) η αν κλείσω πολύ ανοίγω τα σουτ σε παικτές ικανούς να ευστοχήσουν . Εδώ να πούμε ότι στο σκοράρισμά βάζουν όλοι ένα “χεράκι” καθώς και οι υπόλοιποι παίκτες στο ρόστερ έχουν τις δικές τους ικανότητεςσαν spot shooters . Στο προηγούμενο παιχνίδι αφήσαμε τον Kalnietis να πάρει τα σουτ και κλείσαμε τους άλλους πράγμα που αποδείχτηκε πολύ έξυπνο και αποτελεσματικό για την ομάδα μας .

 

2) TRANSITION και ΥΠΟΜΟΝΗ στο μισό γήπεδο : Στο παιχνίδι με την Λιθουανία ο Σλούκας ήταν εξαιρετικός εκτελεστής . Η άμυνα της Λιθουανίας κρατούσε τον ψηλό μέσα στο καλάθι και έτσι 80% των πόντων του ήρθε βγαίνοντας από το screen στην μπάλα και σουτάροντας από dribble . Οι Ρώσοι είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα του επιτεθούν πιο δυνατά η μπορεί ακόμη να πάνε και με το χαμηλό σχήμα τους ( 10 λεπτά σε κάθε παιχνίδι περίπου ) σε αλλαγές . Το ίδιο σε πολλές φάσεις δεν αποκλείεται να γίνει και στον Καλάθη καθώς το έκαναν και σε παίκτες όπως ο Jovic η ο Thomas που θεωρητικά οι περισσότερες ομάδες θα πήγαιναν κάτω από τα screen στην μπάλα . Πολλές ομάδες πήγαιναν ανάποδα από την γωνία που έστηνε ο ψηλός το σκριν στην μπάλα , μια τακτική που δούλεψε αρκετά καλά , καθώς ο αντίπαλος ψηλός είναι εκτός θέσης να αμυνθεί την ρακέτα .

Είναι βέβαιο ότιθα χρειαστεί να έχουμε καλή κυκλοφορία της μπάλας μετά τα pick and roll και να επιτεθούμε σε 2ο η 3ο χρόνο την άμυνα τους και πολλές φορές σωστή close out επίθεση , βρίσκοντας την καλύτερη δυνατή επιλογή . Έχουν δεχτεί από τα περισσότερα καλάθια στην διοργάνωση με τον παίκτη που κόβει μετά το σκριν στην μπάλα και αυτό θα πρέπει να το ψάξουμε αλλά με σιγουριά . Θα πρέπει να "θυσιάσουμε ένα καλό σουτ για το τέλειο" πράγμα που δεν έχουν πρόβλημα να κάνουνοι παίκτες μας καθώς διακρίνονται για το υψηλό μπασκετικό IQ .

3)ΒΟΛΕΣ και ΛΑΘΟΣ: Είναι λοιπόν μια ομάδα που δείχνει μεγάλη διάθεση να αμυνθεί καλά . Παρόλο που αρκετοί παίκτες τους δεν έχουν την άμυνα σαν πρώτο δυνατό χαρακτηριστικό τους , παλεύουν πολύ πίσω και θέλουν να κρατήσουν χαμηλά το σκορ . Αυτό είναι ένα στοιχείο που ο coach Bazarevich επιθυμεί και απαιτεί και στις ομάδες που δουλεύει . Θα βγούνε δυνατά στα pick and roll αρκετές φορές ακόμη και σε παίκτες που θεωρητικά δεν είναι αποτελεσματικοί στο σουτ από dribble , θα χρησιμοποιούν τα χέρια πολύ και θα κάνουν ότι μπορούν να αλλοιώσουν το επιθετικό πλάνο . Αυτός είναι και ο λόγος που οι αντίπαλοι τους έχουν υψηλό ποσοστό ανά κατοχή λαθών ( και οι ίδιοι έχουν το ίδιο πρόβλημα στην επίθεση βέβαια ) . Ίσως η επιθετικότητα τους σε συνδυασμό με την όχι τόσο καλή ικανότητα τους στην άμυνα να είναι ο λόγος που οι αντίπαλοι τους εκτελούν τις περισσότερες βολές στο EUROBASKET 2017 ανα κατοχή μετά την Ελλάδα ! Άρα παίζουν 2 ομάδες που αμυντικά παραχωρούν πολλές βολές ενώ η Ρωσία εκτελεί αναλογικά τις περισσότερες στο EUROBASKET . Να θυμίσουμε ότι τα φάουλ και οι βολές ήταν ένα από τα προβλήματά μας στην πρώτη φάση .

Επίσης μέχρι σήμερα εμείς δεν πήγαμε αρκετά στην βολή κάτι που είναι ένα στοιχείο που το ψάχνουμε γενικά . Είναι σημαντικό λοιπόν όπως με την Λιθουανία να γίνει μια σωστή χρήση των φάουλ και να μην τους δίνουμε εύκολους πόντους . Αυτά είναι μερικά από τα σημεία κλειδιά του πολύ κρίσιμου αγώνα . Είναι δεδομένο ότι βελτιώνοντας την αμυντική μας λειτουργία στα τελευταία 2 παιχνίδια αλλάξαμε εντελώς την εικόνα μας σε όλη την διοργάνωση . Αυτό λοιπόν είναι το κλειδί και σε αυτό το παιχνίδι καθώς το ταλέντο μας στην επίθεση είναι δεδομένο.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ