14.4 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Η Ρεάλ ψάχνει τον νέο της «καπετάνιο» (vids)

Ένας μεγάλος αντίπαλος περιμένει τον ΠΑΟ στο αποψινό παιχνίδι της Euroleague, αλλά και τον Ολυμπιακό μεθαύριο αφού η διπλή αγωνιστική εβδομάδα προσφέρει ευκαιρία... εγκατάστασης στην Ελλάδα. Η Real Madrid δεν ξεκίνησε καλά την σεζόν , καθώς υπέπεσε σε κάποιες ήττες κακές , όπως αυτή παράδειγμα εντός έδρας με την Valencia. Είχε και ένα κάπως δύσκολο πρόγραμμα. Παρόλα αυτά σήμερα έρχεται από ένα πολύ καλό σερί , καθώς στα τελευταία 17 παιχνίδια μετράει μόλις 1 ήττα και αυτή με και φάουλ του James , μέσα στην Μόσχα ! Έχασε όμως τον καπετάνιο της , ο οποίος έφυγε στο ΝΒΑ κάτι το οποίο σίγουρα θα τους επηρεάσει αρκετά στην συνέχεια. Το παιχνίδι σαφώς είναι πάνω από τον μέσο όρο δυσκολίας του επιπέδου της Euroleague και πολύ συνοπτικά θα προσπαθήσω να εξηγήσω τι ισχύει για την φετινή έκδοση της Real Madrid.

Είναι μια ομάδα που αγωνίζεται κάπως διαφορετικά από τις περισσότερες ομάδες της Euroleague , έχοντας στο “οπλοστάσιο” και καταστάσεις που δεν συνηθίζονται σε υψηλό ποσοστό , όπως πχ το βγάλσιμο από screen μακριά από την μπάλα η καταστάσεις που ο παίκτης που στήνει screen στην μπάλα αντί να κόψει στο καλάθι , μένει έξω από το τρίποντο και εκτελεί. Όλα αυτά βάζουν γρίφους στους αντίπαλους προπονητές που πρέπει να πάρουν δύσκολες τακτικές αποφάσεις.

 

Κάποια στατιστικά κλειδιά


Μερικά στατιστικά με ενδιαφέρον είναι τα εξής :


- 3η καλύτερη επίθεση ανά κατοχή .


Για την Real δεν ισχύει ο γνωστός αστικός μύθος για τις Ισπανικές ομάδες που τρέχουν. Σύμφωνα πάντα με το αξιόπιστο SYNERGY BASKETBALL είναι αρκετά χαμηλά σε επιθέσεις FAST BREAK ( πρώτα 4 δευτερόλεπτα ) . Γενικά θα τρέξουν επιλεκτικά και όταν χρειαστεί. Σε αυτό που είναι καλοί πάντως είναι στην “μέση” επίθεση , διαβάζουν πολύ καλά στα πρώτα δευτερόλεπτα της κατοχής. Επίσης πολλές φορές ο παίκτης που θα πάρει το rebound , ακόμη και εάν είναι ψηλός μπορεί να κατεβάσει την μπάλα γρήγορα απέναντι.


- 1η σε αριθμό τρίποντων αναλογικά με τα συνολικά σουτ.
Στηρίζονται πάρα πολύ στα σουτ 3π. Πέρα από τους “συνήθεις” ύποπτους , στα τελευταία παιχνίδια δοκιμάζουν πολλές φορές να βάλουν στην θέση σέντερ παίκτη που εκτελεί τρίποντα ( Thomkins ) , κάτι το οποίο βάζει δύσκολα στον αντίπαλο για το αν πρέπει να ακολουθήσει. Εδώ πρέπει να πούμε ότι οι αντίπαλοι του ΠΑΟ έχουν το 2ο καλύτερο ποσοστό σε σουτ 3π !


- Οι αντίπαλοι τους σουτάρουν τα 2α περισσότερα σουτ 2π με πολύ χαμηλά ποσοστά. Επίσης οδηγούν την επίθεση να πάει στον παίκτη που “τρέχει” το screen στην μπάλα , δηλαδή στον χειριστή.

Η άμυνα που παίζουν στα screen επάνω στην μπάλα , κρατώντας συνήθως τον ψηλό μέσα στην ρακέτα έχει σκοπό ακριβώς αυτό : να δώσει το πιο δύσκολο σουτ στον αντίπαλο , το σουτ 3π από ντρίμπλα και να περιορίσει τα σουτ θέσεις , που έχουν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Αν το συνδυάσουμε με το γεγονός ότι είναι η 2η ομάδα σε τάπες στην Euroleague , ουσιαστικά δίνει το σουτ 2π από μέση απόσταση , το χειρότερο αποδεδειγμένα στατιστικά σουτ.


Παιχνίδι με screen στην μπάλα

Όπως όλες οι ομάδες τρέχουν πολλά screen επάνω στην μπάλα. Όλοι σχεδόν οι περιφερειακοί τους μπορούν να είναι αποτελεσματικοί στο σουτ από ντρίμπλα. Αυτό πάνω κάτω είναι συνηθισμένο. Η διαφοροποίηση τους είναι ότι έχουν τον Tavares ο οποίος είναι επίσης ένας πολύ συχνός προορισμός της μπάλας μετά το screen.
Έχουν παιχνίδι που ο παίκτης που στήνει το screen μένει έξω από την γραμμή 3π , κάτι το οποίο βάζει πολλά διλήμματα στην άμυνα. Πολλές φορές παίζοντας 5 παίκτες ουσιαστικά έξω από το καλάθι αδειάζουν την ρακέτα και αναγκάζουν τον αντίπαλο σέντερ να κυνηγάει στο τρίποντο τον αντίπαλο του. Θα έχει ενδιαφέρον αν θα προσπαθήσουν να δημιουργήσουν προβλήματα έτσι στον Παπαγιάννη και ποια θα είναι η απάντηση του ΠΑΟ.

 

 


Εδώ πάντως πρέπει να πούμε ότι δεν έχουμε ξεκάθαρη εικόνα ακόμη πόσο θα τους επηρεάσει σε βάθος χρόνου η αποχώρηση του Campazzo , ο οποίος “έτρεχε” κατά μεγάλο ποσοστό όλο αυτό το παιχνίδι ( χειριστής ).


Παιχνίδι με screen μακριά από την μπάλα

Παραδοσιακά σε αυτό πολύ ψηλά επίσης. Κύριος εκφραστής ο Carroll , ένας παίκτης ο οποίος μπορεί να αλλάξει όλη την ροή ενός αγώνα πάντα. Είναι πολύ γνωστό όλο αυτό και είχα αναφερθεί και πέρσι για το πόσο σημαντικό είναι για την Real Madrid σε αυτό το κείμενο.


Επίθεση στο post

Έχοντας τον Tavares στην σύνθεση τους , θα περίμενε κανείς να είναι πρώτος αυτός σε κατοχές χαμηλά στο post. Παίρνει πολλές μπάλες αλλά δεν είναι ο μόνος. Ποντάρουν σε αρκετούς παίκτες στο post , σε όλα τα μεγέθη. Μπορούν να βάλουν εκεί τον Deck , τον Taylor αλλά πάρα πολλές φορές έχουν βάλει και τον Thomkins. Γενικά το παιχνίδι τους στο post είναι κάπως υποτιμημένο αλλά είναι πάρα μα πάρα πολύ αποτελεσματικό. Όπως φάνηκε στα τελευταία παιχνίδια ίσως είναι μια μόνιμη διαφοροποίηση που θα κάνουν στο τρόπο που αγωνίζονται , λόγο της απώλειας του Campazzo.

 

 


Κλειδί ξανά η άμυνα ( και η κακή επίθεση )


Ό,τι και να πούμε όταν παίζεις με μια από τις καλύτερες επιθέσεις στην λίγκα , ο δρόμος της νίκης είναι συγκεκριμένος. Ξεκινάει σαφώς από την άμυνα. Η ατομική θυσία για το γενικό καλό. Μια κατοχή που θα κάνεις ένα φάουλ χαμηλά για να γλιτώσεις 2 πόντους αλλά εσύ θα καθίσεις πάγκο με 2 φάουλ. Αυτές είναι οι φάσεις που δείχνουν τον δρόμο για την νίκη. Πέρα όμως από την άμυνα , για να ανακοπεί ο ρυθμός της Real , πρέπει οι επιθέσεις του ΠΑΟ να έχουν ισορροπία για να μην βρεθεί μετά από ένα λάθος η μια τάπα ( 2η η Real θυμίζω στην λίγκα ) να δέχεται εύκολα 2 πόντους. Τίποτα από όλα αυτά δεν είναι σημερινή ανακάλυψη , παρά μόνο μια ακόμη αναφορά στα βασικά τα οποία πολλές φορές παραγνωρίζουμε και ξεχνάμε.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ