19.5 C
Athens
Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου, 2024

Η Ρεάλ έχει βαρόμετρο που το λένε Σέρχιο Γιουλ

Μια επανάληψη της περσινής σειράς επιφύλαξε η συνέχεια για τον ΠΑΟ φέτος. Πέρσι το “μομέντουμ” βέβαια ήταν υπέρ του ΠΑΟ , καθώς με ένα εξαιρετικό τελείωμα της κανονικής διάρκειας , πέρασε στην 4η θέση και άφησε τους Ισπανούς για πρώτη φορά στην σεζόν εκτός τετράδας και πλεονεκτήματος. Φέτος και οι 2 μπαίνουν με καλή ψυχολογία , καθώς η Real κατάφερε και τερμάτισε στην πρώτη τριάδα της EUROLEAGUE , κάνοντας μια καλή regular season , ενώ ο ΠΑΟ κατάφερε και ανέτρεψε μια πολύ αρνητική κατάσταση και ενώ φαίνονταν ότι ίσως έμενε εκτός 8άδας , έγιναν κάποιες κινήσεις οι οποίες απέδωσαν και έτσι τερμάτισε σε θέση χειρότερη από τις προηγούμενες 2 χρονιές αλλά κάνοντας καλό τελείωμα.

Τι έκαναν φέτος

Εστιάζοντας λίγο στα αποτελέσματα τους βλέπουμε ότι έκαναν όλες τις νίκες που λέμε ότι πρέπει να κάνει μια ομάδα για να πάρει το πλεονέκτημα. Έχασαν εκτός την δυάδα FENER ( έξω ) και CSKA ( μέσα έξω ) , νίκησαν την EFES έξω σε ένα περίεργο παιχνίδι που φαίνονταν ότι θα το έχαναν και ξεχωρίζει η νίκη με πολύ τύχη μέσα στο ΟΑΚΑ επί του ΠΑΟ. Φέτος σε σχέση με πέρσι στα περισσότερα παιχνίδια είχαν όλο το ρόστερ τους , καθώς στην περσινή σεζόν είχαν εκτός τον ηγέτη τους , τον Sergio Llull. Με την φυγή του Doncic για το ΝΒΑ , επέλεξαν να μην πάρουν έναν αντικαταστάτη τέτοιου επιπέδου , αλλά να δώσουν την ευκαιρία στον Faccundo Campazzo να δείξει εάν μπορεί να αντέξει σε έναν μεγαλύτερο ρόλο. Πέρσι όσο έλειπε ο Llull , είχε παίξει αρκετά , όμως με την επιστροφή του αρχηγού στο FINAL FOUR δεν έπαιξε σχεδόν καθόλου. Στην φετινή παρουσία τους επίσης ξεχωρίζω και την καλύτερη παρουσία του Tavares , καθώς φέτος ήταν πολύ βελτιωμένος και βοήθησε πολύ σε καθοριστικά παιχνίδια μέχρι τώρα.

Στατιστική εικόνα και κλειδιά

Η Real φέτος ήταν στο μεγαλύτερο κομμάτι της χρονιάς μέσα στην 3άδα καλύτερης επιθετικής ομάδας στην EUROLEAGUE και σταθερά καλύτερη άμυνα. Ο ΠΑΟ έχει να επιδείξει την 6η καλύτερη άμυνα της λίγκας αλλά την 13η επίθεση , “βαρομετρικό” χαμηλό που βρίσκεται από την αρχή της χρονιάς. Με δεδομένο ότι η σειρά είναι με αβαντάζ της Real , πολύ απλά καταλαβαίνουμε ότι ο ΠΑΟ πρέπει να πάει στην Μαδρίτη και να βρει ένα τρόπο σαν 6η καλύτερη άμυνα της λίγκας να σταματήσει την 5η καλύτερη επίθεση. Σύμμαχος σε αυτό η όποια απουσία του Llull καθώς είναι καταγεγραμμένο ότι είναι ο πιο κομβικός παίκτης τους στις νίκες τους , με διπλάσιους δικούς του πόντους και assist.

Επίθεση Ρεάλ vs Αμυνα Παναθηναϊκού

Το πρόσφατο παιχνίδι μας βοηθάει πολύ να επιβεβαιώσουμε πολλές από τις στατιστικές ενδείξεις. Να δούμε μερικά για να πάρουμε μια εικόνα του φετινού αγωνιστικού στυλ της Real:

  • 2η σε τρίποντα ανά κατοχές και 7ο ποσοστό με 38%.
  • 1η σε κατοχές OFF SCREEN και 3η σε αποτελεσματικότητα σε OFF SCREEN
  • 1η σε PnRoll κατοχές με τον TAVARES να είναι πρώτος σε ποσοστό τελειώματα στην EUROLEAGUE.
  • 2η σε καλάθια από assist.
  • 3η καλύτερη ομάδα στο μισό γήπεδο και 4η σε αριθμό κατοχών μισού γηπέδου.
  • 15η σε αριθμό κατοχών στα τελευταία 4 δευτερόλεπτα.

Στατιστικό κλειδί

1. ΤΡΙΠΟΝΤΑ ΑΝΑ ΣΟΥΤ: Ο ΠΑΟ του Pascuale επέτρεπε στον αντίπαλο τα πρώτα 14 ματς να σουτάρει 3.1 τρίποντα κάθε 10 σουτ . Στα επόμενα παιχνίδια ο ΠΑΟ έκλεισε την άμυνα του και το ποσοστό είναι 4.1 σουτ 3π στα 10. Το τελευταίο ματς επιβεβαιώνει αυτήν την κατάσταση καθώς η Real στο ΟΑΚΑ σούταρε 36 τρίποντα από τα 65 σουτ , ποσοστό 55% !! Εδώ έχουμε λοιπόν τον ΠΑΟ που παίζει κλειστά και επιτρέπει αρκετά τρίποντα και μια ομάδα που θέλει να τα πάρει.
2. ΑΜΥΝΤΙΚΑ REBOUND: Αχίλλειος πτέρνα αμυντικά στα τελευταία παιχνίδια, πλην Baskonia. Η Real μάζεψε πολλά στην Αθήνα και σίγουρα θα είναι κομβικό σημείο.

Εκτελούν στην “μέση” κυρίως του χρονόμετρου των 24”. Είναι ομάδα που τα περισσότερα καλάθια τους έρχονται από συνεργασίες. Στηρίζεται πολύ στο τρίποντο καθώς έχει υψηλές προσπάθειες ανά κατοχές αλλά και πολύ καλά ποσοστά. Μεγαλύτερο κομμάτι από αυτά έρχεται σε επιθέσεις μισού γηπέδου. Χρησιμοποιεί περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο επιθέσεις OFF SCREEN , έχοντας παίκτες όπως ο Carroll η ο Fernandez ( αλλά και σχεδόν όλο το ρόστερ τους) που είναι πολύ αποτελεσματικοί σε αυτές. Στα Pick and Roll εάν εξαιρέσει κανείς τον Llull , οι υπόλοιποι δεν είναι τόσο αποτελεσματικοί στο να εκτελούν από dribble. Για αυτό άλλωστε ο Tavares αλλά και ο Ayon είναι από τους κορυφαίους ανά κατοχές στο πόσες φορές αυτοί παίρνουν την μπάλα και τελειώνουν τις φάσεις.

Κοιτώντας λοιπόν την ομάδα τους και όσο απουσιάζει ο Llull , πρέπει να τονίσω ότι μεγάλο κλειδί για αυτούς θα είναι ο Fabian Causer αλλά και ο Prepelic. Σε όσα παιχνίδια φέτος έσπασε το δίδυμο Campazzo-Llull και πήρε χρόνο ο Prepelic ( λόγο τραυματισμού του ενός η του άλλου) το επιθετικό αποτέλεσμα δεν ήταν υψηλό και ήρθαν μάλιστα και ήττες. Η απουσία του Llull είναι κάτι που όλοι τους βίωσαν και πέρσι και σίγουρα θεωρώ ότι δεν θα αποτελέσει ένα αγωνιστικό “σοκ” παρόλο που εννοείται ότι θα τους δημιουργήσει πρόβλημα , καθώς οι λύσεις τους στους δημιουργικούς χειριστές είναι λίγες.

Επίθεση Παναθηναϊκού vs Αμυνα Ρεάλ

- Είναι η καλύτερη άμυνα στην EUROLEAGUE.
- ΚΑΚΗ άμυνα TRANSITION EUROLEAGUE και ACB , επιτρέπουν τις περισσότερες βολές σε καταστάσεις επιστροφών.
- Αντίπαλοι τα χειρότερα ποσοστά στα σουτ.
- 1η στο να αναγκάζει τον αντίπαλο να παίρνει OFF DRIBBLE shots.
- Αντίπαλοι ελάχιστα επιθετικά REB ανά κατοχή.
- 3η σε BLOCKED shots.

Στατιστικό κλειδί

1. ΠΟΣΟΣΤΟ εκδήλωσης επίθεσης από τον χειριστή : Στο παιχνίδι της Αθήνας , η Real παρέσυρε τον ΠΑΟ να πάρει 33% των επιθέσεων με τον παίκτη που τρέχει το PnR , ποσοστό διπλάσιο από το κανονικό του ΠΑΟ. Το pull up είναι μια αδυναμία της ομάδας και σίγουρα η Real βάζοντας με την άμυνα της τον ΠΑΟ να πάρει πολλά σουτ σε καταστάσεις που είναι μη αποτελεσματικός φέτος , έβλαψε πολύ την επίθεση. 
2. ΕΠΙΘΕΤΙΚΑ REBOUND: Ο ΠΑΟ τελευταία ματς έχει εξαιρετικούς δείκτες , από την άλλη η Real είναι από τις καλύτερες ομάδες στο αμυντικό rebound.

Ο ΠΑΟ και πέρσι αλλά και φέτος , είχε σαν δυνατό σημείο το FAST BREAK. Πέρσι ειδικά στα παιχνίδια στην Αθήνα επέμενε με επιτυχία σε αυτό , όχι όμως τόσο πολύ στα εκτός έδρας. Ο coach Pitino όχι απλά συνέχισε σε αυτό το κομμάτι στην πεπατημένη αλλά πάτησε και άλλο το γκάζι , καθώς κατάλαβε ότι η παρουσία και τα χαρακτηριστικά του Καλάθη , αλλά και οι αδυναμίες στο υπάρχον ρόστερ , το επιβάλουν. Αναφέρω απλά ότι μέχρι να φύγει ο Pascuale ο ΠΑΟ εκδήλωνε 12% των επιθέσεων του στα πρώτα δευτερόλεπτα , ενώ στα υπόλοιπα 16 παιχνίδια έκανε 14% των επιθέσεων του με FAST BREAK. Ενδεικτικό επίσης είναι ότι είχε επιχειρήσει 14 τρίποντα στον αιφνιδιασμό (ευστόχησε μόλις σε 1 ) στα πρώτα 14 παιχνίδια , ενώ στα υπόλοιπα 16 εκτέλεσε 30 ( 8 εύστοχα ) . Το πως ξεκίνησε το πρόσφατο παιχνίδι στην Αθήνα είναι οδηγός νίκης όπως και το πως τελείωσε οδηγός ήττας.

Η Real έχει πρόβλημα στις επιστροφές και στην Ισπανία και στην EUROLEAGUE. Αν ο ΠΑΟ το κάνει σωστά αυτό τότε θα τεράστια οφέλη. Το να πας και να τρέξεις μέσα στην Real , μπορεί να αποβεί μοιραίο , αν δεν γίνει με τον αποτελεσματικό και σωστό τρόπο. Από εκεί και πέρα ο ΠΑΟ πολύ σωστά στα τελευταία παιχνίδια του είχε μια ραγδαία αύξηση στις LOW POST κατοχές. Ειδικά σε κομβικές νίκες όπως με την Armani. ίσως στο παιχνίδι με την Real στην Αθήνα δεν του βγήκε και έχασε λίγο το μυαλό του με το ξεκίνημα , αλλά είναι δεδομένο ότι θα προσπαθήσει να βάλει αρκετά την μπάλα ξανά κοντά στο καλάθι , με όλους τους πιθανούς παίκτες. Οι αντίπαλοι της Real στις ήττες της έπαιξαν διπλάσιες σχεδόν POST κατοχές από ότι στις νίκες της σε όλη την σεζόν στην EUROLEAGUE !! Ο ΠΑΟ είναι πολύ αποτελεσματικός σε αυτό στα τελευταία παιχνίδια άρα αυτό μαζί με το TRANSITION θα είναι τα σημεία που θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην επιθετική αποτελεσματικότητα του ΠΑΟ.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ