21.2 C
Athens
Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024

Η πρώτη τους φορά…

 Ο πρώην προπονητής της Έφες Αναντολού, Οκτάι Μαχμουτί κι ο πρώην παίκτης της Φενέρμπατσε και νυν φόργουορντ της Μπαχτσεσεχίρ του Στέφανου Δέδα, Εμίρ Πρέλτζιτς, μιλούν στο Basketa.gr για τον πρώτο τουρκικό «εμφύλιο» στην ιστορία των Φάιναλ Φορ της Ευρωλίγκα.

 

Το απόγευμα της Παρασκευής η Τουρκία θα γίνει μέλος μίας πολύ ελίτ κατηγορίας του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Θα μπει στη λίστα με τις χώρες που έχουν εκπροσωπηθεί με δύο ομάδες στο Φάιναλ Φορ την ίδια σεζόν. Εκεί όπου ήδη βρίσκονται η Ελλάδα, η Ισπανία, η Ρωσία και η Ιταλία.

Κι αυτό διότι στον πρώτο ημιτελικό της Βιτόρια η, πρωταθλήτρια Ευρώπης του 2017 και περυσινή φιναλίστ του θεσμού, Φενέρμπαχτσε, θα τεθεί αντιμέτωπη της συμπολίτισσας της Εφές Αναντολού.Οι δύο σύλλογοι της Κωνσταντινούπολης θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους στο παρκέ της Φερνάντο Μπουέσα Αρένα κι ο νικητής θα έχει την ευκαιρία να διεκδικήσει το τρόπαιο της φετινής Ευρωλίγκα το βράδυ της Κυριακής.

Μολόνοτι η οικονομία της χώρας δεν περνάει και τις καλύτερες ημέρες, οι δύο ομάδες έχουν καταφέρει να κρατήσουν τη σημαία του μπάσκετ της χώρας ψηλά δημιουργώντας προσδοκίες για ακόμη μεγαλύτερες στιγμές.

«Νομίζω ότι είναι μία μεγάλη επιτυχία. Είναι κάτι πολύ σημαντικό και δεν ισχύει μόνο για την Τουρκία αυτό. Είναι σημαντικό για κάθε χρόνια να έχει δύο ομάδες στο Φάιναλ Φορ. Θα πρέπει να συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο. Είναι πραγματικό πολύ σπουδαίο να έχεις δύο ομάδες στο Φάιναλ Φορ» λέει ο άλλοτε προπονητής της Εφές Αναντολού, Οκτάι Μαχμουτί.

Για τη Φενέρμπαχτσε αυτή θα είναι η πέμπτη συνεχόμενη παρουσία της στους «4» της Ευρωλίγκα. Από το 2015 όταν κι έκανε την πρώτη της εμφάνιση, δεν έχασε ποτέ τη θέση της στο μεγάλο ραντεβού του Μαϊου.

Όμως, η τελευταία φορά που η Εφές βρέθηκε σε Φάιναλ Φορ ήταν το 2001. Η τουρκική ομάδα, υπό τις οδηγίες του Οκτάι Μαχμουτί, πήρε μέρος στα ημιτελικά της Σούπρολιγκα στο Παρίσι όπου και τερμάτισε τρίτη νικώντας την ΤΣΣΚΑ Μόσχας στο μικρό τελικό. Έκτοτε όμως δεν τα κατάφερε ξανά.

«Ήταν μία πολύ καλή εμπειρία για όλους μας να βρεθούμε στο Φάιναλ Φορ στο Παρίσι» είπε ο Τούρκος προπονητής και συνέχισε «Προσπαθήσαμε να βρεθούμε και πάλι σε ένα Φάιναλ Φορ και τις άλλες χρονιές που ήμουν στην ομάδα. Όμως πάντα κάτι πήγαινε λάθος και δεν τα καταφέρναμε αν και ήμαστε κοντά. Όμως το ίδιο συνέβη κι όταν έφυγα. Πολλές φορές η Έφες είχε καλή ομάδα και καλούς προπονητές και στο τέλος δεν έπαιρνε την πρόκριση. Τώρα τα κατάφερε όμως. » τόνισε ο 51χρονος τεχνικός.

Ομπράντοβιτς εναντίον Αταμάν

Ο τουρκικός «εμφύλιος» της Παρασκεύης έχει ξεφύγει από το χαρακτήρα μιας αναμέτρησης μεταξύ των δύο ομάδων που ήδη γνωρίζονται πολύ καλά μιας και έχουν τεθεί αντιμετώπες ήδη έξι φορές (σ.σ.: μετρούν από τρεις νίκες έκαστη) φέτος. Έχει ανέβει στο επίπεδο της «μονομαχίας» των δύο προπονητών. Του Ζέλικο Ομπράντοβιτς και του Εργκίν Αταμάν.

«Αυτα είναι περισσότερο για τους δημοσιογράφους. Το έχουν «παραφουσκώσει» τα μίντια αυτό το θέμα. Προσωπικά ένας αγώνας δεν είναι ποτέ υπόθεση μόνο των δύο προπονητών. Ο καθένας τους έχει τη δική του στρατηγική. Όμως οι δυο ομάδες έχουν παίξει ήδη έξι φορές φέτος. Ως εκ τούτου δεν είναι μία αναμέτρηση του Ζέλικο με τον Έργκιν. Θα παίξει η Έφες με τη Φενέρμπαχτσε. Καταλαβαίνω , όμως, ότι χρειάζεται και λίγο... αλάτι στην ιστορία αυτή» λέει ο Μαχμουτί.

Από τη δική του μεριά ο Πρέλτζιτς, ο οποίος έχει δουλέψει και με τους δύο τεχνικούς, ξέρει πολύ καλά τις συνήθειες τόσο του προπονητή της Φενέρ όσο και του αφεντικού της Έφες.

«Είμαι σίγουρος ότι ο Ζέλικο θα αντιμετωπίσει τον ημιτελικό όπως κάνει κάθε φορά. Λες κι είναι ένα ακόμα συνηθισμένο παιχνίδι. Θα είναι ήρεμος και απόλυτα συγκεντρωμένος. Από την άλλη μεριά ο Έργκιν θα θελήσει να μεταδώσει τον ενθουσιασμό του στους παίκτες του. Θα προσπαθήσει να τους τονώσει ψυχολογικά όσο γίνεται πριν βγουν στο παρκέ» σχολίασε σχετικά.

Οι κοντοί κι ο... ψηλός

Με τους Λοβέρν και Ντατόμε εκτός, αλλά και τους Βέσελι και Κάλινιτς αμφιβολους, ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς θα πρέπει να προσεύχεται να μην χτυπήσει και κάποιος από τους... κοντούς του. Βλέπετε, στην περιφέρεια αναμένεται να δοθούν ομηρικές μάχες που εν πολλοίς θα κρίνουν και την τελική έκβαση του πρώτου ημιτελικού.

«Νομίζω ότι το ματς θα κριθεί στα πόιντ γκαρντς. Από τη μία μεριά υπάρχουν ο Λάρκιν κι ο Μίσιτς για την Έφες. Ειδικά ο Λάρκιν έκανε πολύ καλά παιχνίδια κόντρα στην Μπαρτσελόνα. Κι από την άλλη ο Σλούκας κι ο Γκούντουριτς για τη Φενέρ. Όποιος επικρατήσει στην περιφέρεια θα έχει κάνει ένα πολύ σημαντικό βήμα για την πρόκριση» ήταν η πρόβλεψη του Οκτάι Μαχμουτί.

Κάτι με το οποίο δεν συμφωνεί απόλυτα ο Εμίρ Πρέλτζιτς. Ο φόργουορντ της Μπαχτσέσεκιρ βάζει στην εξίσωση κι έναν... ψηλό. Το Γιάν Βέσελι.

«Είναι αλήθεια ότι η «μάχη» των κοντών θα κρίνει πολλά στον ημιτελικό. Σίγουρα ο Λάρκιν είναι ένας παίκτης-κλειδί για τη Έφες. Η απόδοσή του θα κρίνει πολλά. Θα έλεγα όμως ότι κομβική θα είναι η μονομαχία του με έναν ψηλό, τον Βέσελι. Ο Τσέχος είναι ο καλύτερος αμυντικός σε αλλαγές στην Ευρώπη και μπορεί να βρει τον τρόπο να σταματήσει τον Λάρκιν παρά την ταχύτητα του τελευταίου. Δεν ξέρω, όμως, σε τι κατάσταση βρίσκεται ο Βέσελι με τον τραυματισμό του. »

Που είναι οι Τούρκοι οεο;

Η παρουσία δυο συλλόγων από την ίδια χώρα στα ημιτελικά μίας κορυφαίας διοργάνωσης, λογικά σημαίνει και την ύπαρξη ενός ισχυρού πυρήνα ντόπιων παικτών στις δύο ομάδες. Λάθος. Με εννέα ξένους σε κάθε ομάδα (σ.σ.: αν προσθέσουμε και τον Μπόμπι Ντίξον της Φενέρμπαχτσε, ο οποίος έχει πάρει τουρκικό διαβατήριο, στη λίστα των αλλοδαπών τότε η ομάδα του Ομπράντοβιτς φθάνει τους δέκα), οι Τούρκοι παίκτες αποτελούν τη μειοψηφία.

«Είναι αλήθεια ότι οι Τούρκοι παίκτες δεν παίζουν πολύ στην Ευρωλίγκα διότι και οι δύο ομάδες έχουν από πολλούς ξένους. Νομίζω ότι οι Τούρκοι παίκτες θα πρέπει να τα δίνουν όλα στο τουρκικό πρωτάθλημα κι από εκεί θα βρουν τον τρόπο να πάρουν ευκαιρίες και στην Ευρωλίγκα.»

Πάντως, για τον 31χρονο άλλοτε διεθνή Τούρκο φόργουορντ υπάρχει κι ένα καλό στην υπόθεση.

«Έχω δουλέψει και με του δύο προπονητές. Πίστεψε με δεν κοιτούν αν είσαι Τούρκος, Αμερικάνος ή Ισπανός. Αν τα δίνεις όλα και είσαι σε καλή κατάσταση, τότε θα παίξεις. Μόνο έτσι όμως» δηλώνει χαρακτηριστικά.

Ο διπλωμάτης κύριος Μαχμουτί

Όταν ο πρώτος ημιτελικός τελειώσει, η τουρκική ομάδα που θα έχει επιβιώσει της «μάχης» θα πρέπει να αρχίσει να σκέπτεται τον τελικό. Όποιος κι αν είναι ο αντίπαλος θα διεκδικήσει τις όποιες πιθανότητες έχει για την κούπα. Άραγε, όμως, υπάρχει φαβορί για τον τίτλο;

«Πειράζει να δώσω την κλασσική απάντηση πως κάθε ομάδα έχει 25% πιθανότητες να πάρει το τρόπαιο; Μιλάμε για τέσσερις ομάδες που έπαιξαν πολύ καλά όλη τη σεζόν και που δίκαια θα είναι στη Βίτορια. Όμως, στο μπάσκετ όλα είναι ρευστά και μπορούν να κριθούν σε μία λεπτομέρεια. Καμιά φορά νικάς με δέκα πόντους ένα ματς και λένε ότι ήταν μία άνετη επικράτηση. Αλλά αν το καλοσκεφτείς δέκα πόντοι είναι μόνο τρεις κατοχές.» θα αρκεστεί να πει ο Μαχμουτί, ο οποίος έχει κοουτσάρει και τη Νταρουσάφακα στην Ευρωλίγκα.

Κίνο, «πλήρωνε»!

Όπως και να εξελιχθεί το τουρνουά υπάρχει ήδη ένας κερδισμένος πίσω στην Κωνσταντινούπολη. Ο Εμίρ Πρέλτζιτς πίστεψε από την αρχή της σεζόν ότι οι δύο τουρκικές ομάδες θα ταξιδέψουν στη Βιτόρια και τώρα απλά περιμένει να... πληρωθεί. Έστω κι αν είναι σε.. είδος

 «Δεν περίμεναν πολλοί ότι θα τα καταφέρουν και οι δυο τουρκικές ομάδες. Έχω κερδίσει κι ένα στοίχημα από τον Κίνο (Κολόμ). Στην αρχή της χρονιάς μου έλεγε ότι μόνο η Φενέρμπαχτσε θα προκριθεί και πως η Έφες δε θα περάσει ουτε στα πλέι οφ. Εγώ του έλεγα ότι θα περάσει και η Έφες στο Φάιναλ Φορ. Τώρα λοιπόν μου χρωστάει να με βγάλει έξω για φαγητό. Ωραία θα ήταν να πηγαίναμε στην Ισπανία να δούμε τους αγώνες και να πληρώσει το στοίχημα του εκεί. Το βλέπω δύσκολο όμως. Θα δούμε που θα με πάει εδώ στην Κωνσταντινούπολη» λέει γελώντας.

Αν μη τι άλλο κανείς ποτέ δεν ξέμεινε από επιλογές για φαγητό στην Πόλη.

Σίγουρα κάπου θα βρει κι ο Κολόμ να τον πάει...



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ