27.5 C
Athens
Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024

Η πολύτιμη… τέχνη του life coaching (video)

Πολλοί άνθρωποι θέλουν να κάνουν σπουδαία πράγματα, αλλά δεν είναι αποφασισμένοι να δεσμεύσουν τους εαυτούς τους στην διαδικασία που αυτό απαιτεί. Πολλοί τα παρατάνε μετά από μία προσπάθεια, μια αποτυχία. Αρκούνται στη μετριότητα αντί για να δουλέψουν για να επιτύχουν αυτό που πραγματικά επιθυμούν.

Γράφει ο Ανδρέας Σκόνδρας


Στην διαδρομή μας ως coaches βλέπουμε παίκτες που κάνουν ένα "πέταγμα" και μετά να χάνονται ή να κάνουν πορεία που δεν είναι αντάξια των δυνατοτήτων τους. Παίκτες που, ενώ έχουν τις δυνατότητες να κάνουν εξαιρετική πορεία, κολλάνε, δείχνουν να μην το πιστεύουν, να μην το έχουν χτίσει μέσα τους. Αυτό δεν συμβαίνει μόνο σε παίκτες αλλά και προπονητές ή άλλους επαγγελματίες στην διάρκεια της καριέρας τους η σε κάποια άλλη πτυχή της ζωής τους.


Μια πολύ ισχυρή διαδικασία που μπορεί να μας βοηθήσει να αλλάξουμε πράγματα είναι το να βάζουμε στόχους και να κάνουμε ότι χρειάζεται για να τους πετύχουμε. Και τα δύο είναι σημαντικά, γιατί...μόνο το να βάζω στόχους δεν είναι αρκετό.
Πόσες φορές δεν έχεις χάσει μια ευκαιρία ή έχεις κάνει ένα λάθος και κοιτάζοντας πίσω σε εκείνη την στιγμή δε μπόρεσες να δεις καθαρά τι θα μπορούσες να έχεις κάνει διαφορετικό; Γιατί εδώ πρέπει να πούμε ότι υπάρχει ένα φυσικό όριο για όλες τις προσπάθειές μας. Ο χρόνος.


Η διαδικασία


Μπορούμε να ξεκινήσουμε γράφοντας τους στόχους μας σ'ένα χαρτί. Βάζουμε ένα χρονικό όριο, δεκαπέντε λεπτά για να τους γράψουμε, για να μην το αφήσουμε να λιμνάσει. Όταν δούμε τους στόχους μας γραμμένους στο χαρτί, τότε αρχίζουμε και να αναρωτιόμαστε για τους λόγους που ίσως θα μας εμπόδιζαν να τους επιτύχουμε. Σε αυτό το σημείο καταλαβαίνουμε ποιοί είναι οι στόχοι που πιο πολύ είναι σημαντικοί για εμάς και ποιοί μπορεί να είναι χάσιμο χρόνου αλλά και ενέργειας.


Το επόμενο βήμα είναι να γράψεις δέκα στόχους που τον επόμενο χρόνο, τέτοια εποχή θα ήθελες να έχεις πετύχει. Μπορεί να έχουν σχέση με την υγεία σου, την αθλητική σου πορεία, την ακαδημαϊκή σου διαδρομή, οικονομικοί, επαγγελματική πορεία. Έναν από αυτούς τους στόχους θα τον κυκλώσεις ως τον πιο σημαντικό, που θα τον κυνηγήσεις πιο πολύ από τους άλλους.


Η εφαρμογή


Παρακάτω θα περιγράψουμε ένα πολύ σημαντικό κομμάτι, ίσως το σημαντικότερο, που μας δείχνει και το πόσο είμαστε διατεθειμένοι να κυνηγήσουμε τους στόχους μας.
Αφού επιλέξεις τον βασικό σου στόχο, γράψε 20-50 πράγματα, ενδιάμεσα βήματα, που χρειάζεται να κάνεις για να γίνει ο στόχος δικός σου. Κάποιες φορές βάζεις ένα στόχο και στην πορεία τον εγκαταλείπεις ή δεν τον κυνηγάς επειδή έχεις αμφιβολία αν θα τον πετύχεις. Σε αυτό το σημείο ξεκαθαρίζεις το κατα πόσο είσαι διατεθειμένος να δεσμευτείς για να το κάνεις.


Το τελευταίο κομμάτι είναι να μεταφέρεις αυτές τις ενέργειες, που έχεις επιλέξει, στο καθημερινό σου πρόγραμμα ώστε σιγά σιγά να πετυχαίνεις τους μικρούς σου στόχους, να παίρνεις ανατροφοδότηση και να προχωράς στην κατάκτηση του κυρίως στόχου. Κάθε μέρα, βήμα βήμα.

 

 

*Ο coach Ανδρέας Σκόνδρας είναι υπ.διδάκτορας του Παν.Αθηνών και συνεργάτης life coach του ASH.


Βιβλιογραφία


Auerbach Red & Feinstein John, "Let me tell you a story", Ed.Little, Brown and Company, New York 2004.
Feldman Robert, Εξελικτική ψυχολογία, εκδ. Gutenberg, Αθήνα 2010.
Riley Pat, Ο νικητής μέσα σου, εκδ.Αλκυών, Αθήνα, 1999.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ