17.7 C
Athens
Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2024

Η παράδοση ευνοεί τον γηπεδούχο

Στην ημιτελική σειρά του Παναθηναϊκού με την ΑΕΚ τα πράγματα έγιναν σοβαρά. Η ΑΕΚ κέρδισε στον δεύτερο αγώνα με 71-70, ισοφάρισε και πλέον της άνοιξε η όρεξη. Δεν της αρκεί που κατάφερε επιτέλους να πετύχει μια νίκη επί ενός εκ των δύο "αιωνίων" αντιπάλων τρία χρόνια μετά την επιστροφή της στην Α1, αλλά θέλει και να τον πετάξει εκτός του τελικού! Ο Γιώργος Δέδας, συνεργάτης του Σωτήρη Μανωλόπουλου στον πάγκο της Ένωσης, το είπε καθαρά: "Είμαστε έτοιμοι για το break"!

Βέβαια, δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Όχι μόνο επειδή ο Παναθηναϊκός θα είναι τώρα γηπεδούχος κι έχει έτσι κι αλλιώς μεγαλύτερη ποιότητα στο ρόστερ του. Είναι και οι αριθμοί, που δεν μπορούν να δικαιολογήσουν μεγάλες προσδοκίες για την ΑΕΚ.

Η Ένωση έχει αντιμετωπίσει άλλες δύο φορές σε σειρές πέντε αγώνων τον Παναθηναϊκό, στους τελικούς του 2003 και του 2005. Και στις δύο είχε ισοφαρίσει στο δεύτερο παιχνίδι, αλλά το τρίτο το έχασε πανηγυρικά.

Εκτός αυτού, η ιστορία των πλέι οφ της Α1 τα τελευταία 15 χρόνια λέει πως όταν μια σειρά οδηγείται στο 1-1 μετά τα δύο πρώτα παιχνίδια, το τρίτο καταλήγει συνήθως στα χέρια αυτού που είναι γηπεδούχος. Από το 2002 και μετά, σε 23 σειρές best-of-five, που μετά το δεύτερο παιχνίδι ήταν ισόπαλες 1-1, ο γηπεδούχος κέρδισε το τρίτο παιχνίδι στις 19 από αυτές. Σε μόνο τέσσερις περιπτώσεις νίκησε ο φιλοξενούμενος.

Τη σεζόν 2002-03 το Περιστέρι έκανε το 1-2 κερδίζοντας στον Κορυδαλλό τον Ολυμπιακό. Τη σεζόν 2004-05 ο Πανιώνιος έκανε το 1-2 νικώντας μέσα στο Μαρούσι. Τη σεζόν 2010-11 ο Άρης έκανε το 1-2 νικώντας στην Πυλαία τον ΠΑΟΚ. Και τη σεζόν 2013-14 ο Ολυμπιακός νίκησε στο ΟΑΚΑ τον Παναθηναϊκό κάνοντας το 1-2. Άλλη εξαίρεση δεν υπάρχει. Επομένως ο Παναθηναϊκός έχει έναν ισχυρό σύμμαχο.

Από εκεί και πέρα, βέβαια, πρέπει να παίξει και καλύτερο μπάσκετ από αυτό που έπαιξε στα δύο πρώτα παιχνίδια για να διατηρήσει το πλεονέκτημα έδρας. Καλό για τον Πασκουάλ θα ήταν επίσης να παίξει και ο Μάικ Τζέιμς, ο οποίος δεν έχει κάνει προπόνηση μετά τον αγώνα της Κυριακής λόγω μιας τενοντίτιδας, που τον ταλαιπωρεί, και η συμμετοχή του θα κριθεί την τελευταία στιγμή.

Αντίθετα η ΑΕΚ είναι πλήρης, με ακμαίο ηθικό και τον Μάκη Αγγελόπουλο κοντά στους παίκτες για να τους βελτιώσει ακόμα περισσότερο την ψυχολογία. Το θέμα, ωστόσο, είναι αν θα μπορέσει να επαναλάβει σε μεγαλύτερη διάρκεια την εμφάνιση που έκανε στο δεύτερο ημίχρονο του δεύτερου αγώνα ή αν τότε έπιασε το ταβάνι της.

Όλα αυτά θα τα δούμε απόψε στις 19:00 στο ΟΑΚΑ...



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ