18.3 C
Athens
Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

Η νέα πρόταση της Ευρωλίγκας στη FIBA

Συνάντηση στη Γενεύη είχαν την Πέμπτη (08/03) οι εκπρόσωποι της Ευρωλίγκας με τους ομολόγους τους στη Διεθνή Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης, στην προσπάθειά τους να βρουν κοινό σημείο επαφής όσον αφορά στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, τις διασυλλογικές διοργανώσεις του, αλλά και τους παίκτες που αγωνίζονται στις Εθνικές.

Η Ευρωλίγκα κατέθεσε στη FIBA νέα πρόταση, την οποία ανέλυσε σε είκοσι έξι σελίδες, και σύμφωνα με την ίδια πρόκειται για την καλύτερη δυνατή για μελλοντική συνεργασία τους. Ωστόσο, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε δεν βρήκε το ανάλογο «έδαφος», καθώς: «Δυστυχώς, η συνάντηση διήρκησε μόλις πενήντα λεπτά λόγω της απροθυμίας των στελεχών της FIBA να συζητήσουν σε βάθος την πρόταση συμφωνίας». Ο φάκελος που κατατέθηκε άγγιζε πολλά σημεία, εκ των οποίων οι σημαντικότερες προτάσεις ήταν…

-Να υπάρχουν τρεις διασυλλογικές διοργανώσεις, η Ευρωλίγκα, το Eurocup και το Basketball Champions League. Το σύστημα θα είναι σε πυραμιδική μορφή, δηλαδή από τα εγχώρια πρωταθλήματα να υπάρχει πρόκριση σε Eurocup και BCL και, από εκεί και πέρα, από το BCL οι ομάδες να μπορούν να ανέβουν στο Eurocup και από το Eurocup στην Ευρωλίγκα.
-Οι διοργανώσεις της FIBA για τις εθνικές ομάδες να διεξάγονται σε ημερομηνίες που δεν θα συμπίπτουν με καμία άλλη σημαντική διοργάνωση, με το παρών να δίνουν οι καλύτεροι παίκτες των ομάδων. Παρομοίως, οι εθνικές ομοσπονδίες να διοργανώνουν τα παιχνίδια σε «κενές» ημερομηνίες, χωρίς τα πρωταθλήματα παγκοσμίως να επηρεάζονται. Έτσι, οι ομάδες θα μπορούν να δουλεύουν με τους παίκτες τους κατά τη διάρκεια της σεζόν, χωρίς εκείνοι να επηρεάζονται από αλλαγές προπόνησης ή στιλ παιχνιδιού μεσούσης της περιόδου.
-Κάθε χρόνο να υπάρχει κενό τουλάχιστον πέντε ή έξι εβδομάδων για όλους τους παίκτες των ευρωπαϊκών ομάδων, προκειμένου να μπορούν να ξεκουραστούν. H Ευρωλίγκα κατέθεσε τρία διαφορετικά προγράμματα, τετραετούς κύκλου.
-Όπως συμβαίνει και σε άλλα ομαδικά αθλήματα, οι παίκτες να είναι ελεύθεροι να δίνουν το παρών στα επίσημα παιχνίδια, χωρίς να προβλέπεται αύξησή τους από το καλεντάρι της FIBA. Παράλληλα, να υπάρχει ασφάλιση που θα εξασφαλίζει σε ποσοστό 100% το μισθό τους σε περίπτωση τραυματισμού τους, ενώ από την Ευρωλίγκα προτείνεται να είναι προσυμφωνημένο και το μέγιστο χρονικό διάστημα που θα δύνανται για προπόνηση. Να είναι, δηλαδή, μειωμένη η προετοιμασία, αλλά με όλους τους παίκτες του ρόστερ. Προτείνεται, επίσης, το ιατρικό επιτελείο των ομάδων να μπορεί να έχει πρόσβαση στις προπονήσεις κι άμεση επαφή με τους παίκτες ανά πάσα στιγμή.
-Όλα τα εθνικά πρωταθλήματα να περιλαμβάνουν συγκεκριμένο κατώτατο αριθμό παικτών U22, που θα πρέπει να έχουν στις τάξεις τους οι ομάδες. Η Ευρωλίγκα προτείνει να προβλέπεται και χρηματική ενίσχυσή τους, έπειτα από τη θέσπιση βαθμίδων αξιολόγησής τους.
-Τα εγχώρια πρωταθλήματα και οι εθνικές ομοσπονδίες να εφαρμόσουν ένα συγκεκριμένο χρηματοοικονομικό σύστημα. Παράλληλα, να υπάρχει σύστημα αποζημίωσης για τις ομάδες που τροφοδοτούν με παίκτες τις Εθνικές, όπως συμβαίνει ήδη στο ποδόσφαιρο, το χάντμπολ και το χόκεϊ επί πάγου, με συγκεκριμένες προϋποθέσεις που αφορούν κυρίως στην αλληλεγγύη, τη διαφάνεια και την αναλογικότητα.

Καταλήγοντας στην ανακοίνωσή της, η Ευρωλίγκα τονίζει πως παραμένει πλήρως διαθέσιμη για να συζητήσει περαιτέρω την πρότασή της με τη FIBA, αφού αξιολογηθεί εσωτερικά από τα αρμόδια όργανά της. Προσθέτει, δε, πως υπάρχουν ζητήματα που θα πρέπει να επιλυθούν άμεσα, όπως άλλωστε έχει επισημανθεί πολλάκις στο παρελθόν. Διαβάστε, ΕΔΩ, την ανακοίνωση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης για τη συνάντησή της με την Ευρωλίγκα στη Γενεύη.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ