23.5 C
Athens
Τρίτη, 8 Οκτωβρίου, 2024

Η μπασκετική αγορά στην εποχή του κορωνοϊού

Οι εξελίξεις στο ΝΒΑ όσον αφορά τη διαχείριση των συνεπειών από το lockdown λόγω κορωνοϊού θα επηρέασουν και το ευρωπαϊκό μπάσκετ στο βαθμό που η αγορά του είναι συνδεδεμένη με την αμερικανική. Και είναι άμεσα συνδεδεμένη, όπως εύκολα μπορεί κανείς να αντιληφθεί από τις μετακινήσεις κάθε χρόνο κυρίως Αμερικανών παικτών ανάμεσα στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Παίρνοντας ως δεδομένα αφενός την πρόσφατη δήλωση του Τζόρντι Μπερτομέου πως ό,τι είναι να γίνει με τη φετινή σεζόν στην Ευρωλίγκα θα έχει γίνει ως το τέλος Ιουλίου, άρα η επόμενη σεζόν θα αρχίσει στην ώρα της, και αφετέρου το σοβαρό ενδεχόμενο η σεζόν στο ΝΒΑ να ολοκληρωθεί τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο, πράγμα που σημαίνει ότι η επόμενη θα αρχίσει περί τα Χριστούγεννα, προκύπτουν ορισμένα συμπεράσματα ως προς το τι θα δούμε στο θερινό μεταγραφικό παζάρι.

Κατ' αρχάς υπ' αυτές τις συνθήκες φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο να δούμε παίκτες από το ΝΒΑ να έρχονται στην Ευρώπη, τουλάχιστον το καλοκαίρι. Διότι όταν οι ομάδες στην Ευρώπη θα φτιάχνονται τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, στο ΝΒΑ θα παίζουν μπάσκετ για να ολοκληρώσουν τη φετινή σεζόν. Τον χειμώνα είναι μια άλλη υπόθεση.

Τούτου δοθέντος, οι ομάδες της Ευρώπης θα αναζητήσουν Αμερικανούς από δύο δεξαμενές κυρίως. Τις άλλες ευρωπαϊκές ομάδες και τη G-League. Σε ό,τι αφορά ειδικά τις επιλογές από τη G-League, το σκηνικό αναμένεται να είναι πολύ διαφορετικό σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και το ρίσκο που θα αναλάβουν οι ευρωπαϊκές ομάδες μεγαλύτερο. Ο λόγος; Φέτος δεν θα υπάρξει το ενδιάμεσο "φιλτράρισμα" των summer leagues.

Λόγω της κατάστασης, το ΝΒΑ δεν θα διοργανώσει φέτος ούτε pre draft tournaments ούτε summer leagues ούτε τίποτα. Αυτού του είδους τα τουρνουά ήταν πολύ χρήσιμα και για τις ευρωπαϊκές ομάδες. Ειδικά τα summer leagues, όπως αυτά του Λας Βέγκας και του Σολτ Λέικ Σίτι, όπου μαζεύεται κάθε χρόνο όλος ο κόσμος του μπάσκετ για να δει τι καλό υπάρχει στην αμερικάνικη αγορά και να ψωνίσει. Σε αυτά παίζουν draft picks και παίκτες από την Ευρώπη, που θέλουν να βρουν ένα συμβόλαιο στο ΝΒΑ, αλλά και οι καλύτεροι παίκτες της G-League, που αποκτούν μία ακόμα ευκαιρία να δείξουν την αξία τους σε επίπεδο ανταγωνισμού ανώτερο αυτού του οποίου είχαν στη διάρκεια της σεζόν που είχε προηγηθεί.

Όσοι θέλουν να πάρουν παίκτες από τη G-League έχουν τη δυνατότητα να τους τσεκάρουν καλύτερα στα summer leagues. Κι αυτή τη δυνατότητα φέτος δεν θα την έχουν. Θα αρκεστούν απλώς στα στατιστικά τους κι αυτή δεν είναι ασφαλής ένδειξη για την αξία τους, αφού το επίπεδο ανταγωνισμού στη G-League δεν είναι ιδιαίτερα υψηλό.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που περιμένουμε να δούμε το καλοκαίρι είναι μείωση στα κασέ των παικτών. Οι ομάδες θα προχωρήσουν σε σημαντικές περικοπές στους προϋπολογισμούς τους λόγω του οικονομικού αντίκτυπου της πανδημίας του κορωνοϊού, επομένως και οι παίκτες δεν θα μπορέσουν να πάρουν τις αυξήσεις που ενδεχομένως θα ζητούσαν υπό άλλες συνθήκες. Αντίθετως, το πιθανότερο είναι να ρίξουν τις απαιτήσεις τους.

Ευνοημένοι φαίνεται ότι θα είναι παίκτες που έχουν κάνει καλή σεζόν σε διοργανώσεις όπως το BCL και θα μπορέσουν να την εξαργυρώσουν με ένα καλύτερο συμβόλαιο στην Ευρωλίγκα. Όπως ο Βαστούρια της Ράστα Φέχτα, που φέρεται να έκλεισε στη Ζαλγκίρις.

Με δεδομένο, επίσης, ότι το σκηνικό στο παγκόσμιο μπάσκετ θα παραμείνει για πολύ καιρό ρευστό, είναι πολύ πιθανό να δούμε πολλές ανανεώσεις συμβολαίων, υπό την έννοια ότι αυτές προσφέρουν κάποια σχετική ασφάλεια στους παίκτες. Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί ο Σέιν Λάρκιν, που με τη χρονιά που έκανε φέτος θα μπορούσε υπό άλλες συνθήκες να βρει σούπερ συμβόλαιο οπουδήποτε. Παρ' όλα αυτά φαίνεται ότι τελικά θα μείνει στην Εφές με τα ίδια λεφτά που πήρε φέτος.

Γενικά πάντως, το φετινό καλοκαίρι θα έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ