23.2 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Η Μπαρτσελόνα φέρνει μνήμες κούπας (pics, vids)

H ιστορία τους δεν άρχισε ... χθες και δεν θα τελειώσει την Πέμπτη (31/1) στο ΣΕΦ. Ολυμπιακός και Μπαρτσελόνα τα έχουν πει ουκ ολίγες φορές στο παρελθόν και-καλά να'ναι- θα τα πουν πολλές φορές ακόμη. Σε αγώνες που θα μείνουν στην μνήμη των φίλων του μπάσετ, που θα συζητηθούν, που θα γράψουν ξεχωριστές σελίδες για τους δύο συλλόγους και το ίδιο το μπάσκετ. Όπως ακριβώς έγινε και το 1997, όταν αναμετρήθηκαν στον τελικό της Ευρωλίγκας στη Ρώμη.

Και ποιος το περίμενε

Ο Ολυμπιακός είχε φτάσει δύο φορές στο Final Four της Ευρωλίγκας, στο Τελ Αβίβ το 1994 και στην Σαραγόσα το 1995, είχε δει τον Παναθηναϊκό να κατακτά το τρόπαιο το 1996 στο Παρίσι, ήθελε να ζήσει την δική του στιγμή, σε μια χρονιά που κάθε άλλο παρά καλά είχε ξεκινήσει. Και μάλλον κανείς δεν περίμενε να φτάσει ως το Παλαέουρ, πολύ περισσότερο δε να σηκώσει και την κούπα.

Είχε τερματίσει πέμπτος στον όμιλό του με ρεκόρ 5-5, στην δεύτερη φάση έχασε στο Βελιγράδι από την Παρτιζάν (61-60), αλλά νίκησε στο ΣΕΦ (74-69) και συνέχισε για να αντιμετωπίσει τον Παναθηναϊκό με μειονέκτημα έδρας. Ο Ολυμπιακός νίκησε στο ΟΑΚΑ στο πρώτο παιχνίδι με είκοσι πόντους διαφορά (69-49), νίκησε και στο ΣΕΦ (65-57) και έκλεισε το εισιτήριο για την Ρώμη.

H προφητεία της κυρίας Ρίβερς

Θα ανοίξουμε μια μικρή παρένθεση κάπου εδώ για να σας πάμε λίγο σε άλλες εποχές. Τότε, με Ευρωλίγκα άλλης μορφής, πρωτάθλημα και Κύπελλο οι ομάδες δεν ήταν τόσο πιεσμένες όσο είναι τώρα. Μάλιστα δεν ήταν ασυνήθιστο τα Χριστούγεννα να παίρνουν μέρος σε τουρνουά. Αυτό έκανε ο Ολυμπιακός στο τέλος του 1996. Μάλιστα, ο Ντούσαν Ίβκοβιτς σε συνεννόηση με τον Σωκράτη Κόκκαλη που ήταν τότε πρόεδρος, έδωσε το οκ να ταξιδέψουν και οι οικογένειες των παικτών στην ισπανική πρωτεύουσα, ώστε να κάνουν όλοι μαζί γιορτές. Σε ένα τραπέζι στο οποίο ήταν όλοι παρόντες και όλες παρούσες, παίκτες και σύζυγοι, η κυρία Ρίβερς έγινε... Πυθία.

Με την ομάδα να μην έχει ξεκινήσει καθόλου καλά, αυτή τους είπε πως την Άνοιξη ο Ολυμπιακός θα είναι πρωταθλητής Ευρώπης. Οι περισσότεροι φυσικά δεν την πίστεψαν, κάποιοι μπορεί και να γέλασαν, αλλά ο σύζυγος φρόντισε να την δικαιώσει όταν ήρθε η ώρα. Λίγες μέρες πριν το φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας, οι "ερυθρόλευκοι" πήραν μέρος στο φάιναλ φορ του Κυπέλλου Ελλάδας, κατακτώντας το τρόπαιο. Ο αρχηγός της ομάδας, Γιώργος Σιγάλα, σήκωσε την κούπα φωνάζοντας "το πρώτο"... Και αυτός δικαιώθηκε στο θέμα της συνέχειας, αφού σήκωσε όχι άλλη μία, αλλά άλλες δύο κούπες μέσα στη σεζόν 1996-97.

Άμυνα, επίθεση και... βοτσαλάκια στην θάλασσα

Το μπάσκετ είναι παιχνίδι λαθών και ισορροπίας. Ο Ολυμπιακός ήταν πιστός και στα δύο στον τελικό. Νίκησε στον ημιτελικό την Ολίμπια Λουμπλιάνα και ετοιμάστηκε για την Μπαρτσελόνα που είχε αποκλείσει την Βιλερμπάν. Από τις πιο ενδιαφέρουσες ιστορίες πάντως του Final Four  της Ρώμης ήταν της μέρας ανάμεσα στους δύο αγώνες. Μεγάλη Τετάρτη η ομάδα επιβιβάστηκε στο πούλμαν για να πάει για προπόνηση. Μόνο που τελικά ο οδηγός έφτασε στην Όστια, στην παραλία. Ο Ντούντα, μάστορας και στην ψυχολογία όταν ήθελε, έβλεπε πως οι παίκτες του ένιωθαν πίεση και άγχος και αποφάσισε να τους αποφορτίσει. Έτσι, αντί για προπόνηση τους πήγε στη θάλασσα, όπου ο θρύλος λέει πως οι παίκτες έκαναν το δικό τους παιχνίδι, κάνοντας κόντρα για το ποιος θα πετάξει το... βοτσαλάκι του πιο μακριά! Μπορεί να φαίνεται κάπως όλο αυτό, αλλά είχε αποτέλεσμα, αφού οι παίκτες χαλάρωσαν, το μυαλό ξέφυγε και ήταν πιο έτοιμοι για τον τελικό.

Το πρώτο ημίχρονο ήταν λίγο... μουδιασμένο με τις δύο ομάδες να συμβαδίζουν, αλλά στο δεύτερο η εικόνα ήταν τελείως διαφορετική. Ο Ολυμπιακός ξέφυγε και έφτασε να πάρει τη νίκη με 15 πόντους διαφορά. Μάλιστα, μετά το τέλος του αγώνα ο Σωκράτης Κόκκαλης είχε δηλώσει πως "έπεσα έξω, καθώς είχα πει θα νικήσουμε με 10 πόντους διαφορά, αλλά τελικά νικήσαμε με 15".

Οι "ερυθρόλευκοι" σήκωσαν την κούπα με έναν πραγματικά εντυπωσιακό Ντέιβιντ Ρίβερς, ουσιαστικό και θεαματικό, που αναδείχθηκε και MVP του Final Four. Στον αντίποδα βρισκόταν ο Γιώργος Σιγάλας, ο οποίος στον ημιτελικό είχε... απενεργοποιήσει το βασικότερο όπλο της Ολίμπια Λουμπλιάνα, τον Μίλιτς: Τον άφησε στους 5 πόντους και έκανε εύκολο το πέρασμα του Ολυμπιακού στον τελικό. Όχι, εννοείται, πως οι δυο τους μόνο έδωσαν την κούπα στους "ερυθρόλευκους", αφού άπαντες είχαν μεγάλη συμβολή.

Ο κόσμος και η άφιξη

Το.. ντελίριο που επικράτησε με την πρόκριση ήταν κάτι αναμενόμενο. Προσθέστε επιπλέον πως μιλάμε για άλλες εποχές και για ένα εύκολο ταξίδι και το αποτέλεσμα ήταν 8.000 φίλοι του Ολυμπιακού στη Ρώμη. Έκαναν κατάληψη στη Ρώμη και στο γήπεδο και βοήθησαν την ομάδα τους να φτάσει στην πρώτη ευρωπαϊκή κούπα.

 

Ο κόσμος ήταν εκεί και στην επιστροφή... Η ομάδα γύρισε Μεγάλη Παρασκευή ξημερώματα, λίγο μετά τις πέντε και στο τότε Ελληνικό δεν έπεφτε καρφίτσα. Η αποστολή δεν μπορούσε καν να φύγει από το αεροδρόμιο. Κάποια στιγμή ο Σιγάλας τους παρακάλεσε με το λίτο "παιδιά να πάμε κι εμείς σπίτι μας"... Και κάποια στιγμή τα κατάφεραν κιόλας...

Ο ημιτελικός

Ολυμπιακός-Ολίμπια:  74 - 65

Ολυμπιακός:Ρίβερς 28, Νάκιτς 10, Τάρλατς 10, Τόμιτς 8, Σιγάλας 7, Φασούλας 6, Παπανικολάου 5, Βελπ, Γαλακτερός, Μπακατσιάς

Ολίμπια: Στεπάνια 12, Ντανέου 11, Χάουπτμαν 10, Τούσεκ 7, Μακ Ντόναλντ 7, Χένρι 6, Μίλιτς 5, Χόρβατ 4, Νεστέροβιτς 3, Κράλιεβιτς

Ο τελικός

Ολυμπιακός-Μπαρτσελόνα 73-58

Ολυμπιακός (Ίβκοβιτς): Μπακατσιάς 1, Σιγάλας 7, Παπανικολάου 11, Γαλακτερός, Νάκιτς, Φασούλας 6, Τόμιτς 9, Tάρλατς 11, Βελπ 2, Ρίβερς 26

Μπαρτσελόνα (Ρενέσες):Χιμένεθ 16, Γιοφρέσα 9, Εστεγέρ 3, Ρίβας 6, Αντρέου 2, Φερνάντεθ, Τζόρτζεβιτς 6, Μπος, Ντουένας 2, Καρνισόβας 14



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ