21.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Η… μοιρασμένη και φορμαρισμένη Μπαρτσελόνα

Η Barcelona ( στην Βαρκελώνη ) θα είναι ο αντίπαλος του ΠΑΟ στο τέλος των διπλών αγώνων. Θα κάνουμε μια απλή ανάλυση στο τι περίπου θα αντιμετωπίσει η ελληνική ομάδα σε αυτόν τον αγώνα.

Πρόκειται για μια ομάδα που αυτήν την εποχή βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση. Μετά την εντός έδρας ήττα από τον Ολυμπιακό ( η οποία ήταν χρονικά εκείνη την στιγμή η 4η σερί ήττα για αυτούς ) , έχει κάνει 4 σερί νίκες με τις εκτός έδρας νίκες σε ομάδες ανταγωνιστικές όπως η Armani και λίγες αγωνιστικές πιο πριν στην Baskonia , οι οποίες δείχνουν τις δυνατότητες τις φετινής ομάδας. Έχει την φιλοσοφία να χρησιμοποιεί όλους σχεδόν τους παίκτες και να μοιράζονται αρκετά οι χρόνοι συμμετοχής. Κοιτώντας τους μέσους όρους σε λεπτά αλλά και τους μέσους όρους των πόντων είναι ξεκάθαρο ότι είναι όλα μοιρασμένα και κάνει εντύπωση ότι υπάρχουν αρκετοί με ίδια νούμερα.

Μια μικρή ματιά σε κάποια στατιστικά κλειδιά που δείχνουν τον τρόπο που παίζουν :

 

  • 12η επίθεση , 3η καλύτερη άμυνα ανά κατοχές
  •  
  • Σαν ταχύτητα αγωνίζονται βάση κατοχών στο μέσο όρο , με ένα αστεράκι ότι έχουν δεύτερες κατοχές.
  •  
  • Σαν συνέχεια όμως τις ταχύτητας στα τελευταία 4 παιχνίδια έχουν ανεβάσει κατακόρυφα τα πόσα καλάθια βάζουν σε πρώτο χρόνο , κυρίως από την κατακόρυφη άνοδο των κλεψιμάτων ( περίπου 8 σε κάθε παιχνίδι ).
  •  
  • 5η καλύτερη σε επιθετικά rebound ανά κατοχή.
  •  
  • Ψηλά σε κατοχές που παίρνουν οι χειριστές από PnR αλλά χαμηλά σε αποτελεσματικότητα.
  •  
  • Ψηλά σε κατοχές που η μπάλα πάει στους roll man των PnR αλλά χαμηλά σε αποτελεσματικότητα.
  •  
  • Ψηλά σε κατοχές στο POST game , και αρκετά καλή αποτελεσματικότητα.

 

Αυτά τα ελάχιστα νούμερα λοιπόν δείχνουν μια ομάδα που σε πρώτο χρόνο πάει να τρέξει κυρίως με επιθετική άμυνα με τους Hanga , Heurtel και τον Blazic ( όσο έπαιζε ). Είχε σταθεί σε αυτό ο coach Pesic , στο ημίχρονο του  εντός έδρας την στιγμή η ομάδα του έχανε από την EFES … ότι πρέπει να επιτεθούν αμυντικά στην EFES … κάτι που έγινε και το παιχνίδι γύρισε εντελώς στο δεύτερο ημίχρονο.

Νομίζω ότι τα κλεψίματα και το “τρέξιμο” είναι αυτό που τους έδωσε στα τελευταία παιχνίδια μια καλύτερη επιθετική παραγωγικότητα. Ενώ φαινομενικά έχουν 4 πολύ καλούς χειριστές και ικανούς να εκτελέσουν off the dribble ( πρώτα οι  2 Huertel , Pangos αλλά και οι Kuric , Ribas ) , η όλη παραγωγικότητα τους στην διαδικασία του PnR είναι πολύ χαμηλά και ενώ παίρνουν αρκετές προσπάθειες.

Επίσης στα τελευταία παιχνίδια ήταν πιο αποτελεσματική να πασάρουν στον Seraphin αλλά και στον Tomic στα roll (και στα short roll ) που έκαναν. Οι τελευταίοι 2 έχουν την ικανότητα να τελειώσουν τις φάσεις και στο low post και ίσως είναι από τους καλύτερους στο είδος τους στην EUROLEAGUE , καθώς το HOOK και των 2 είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Όλα αυτά όμως θεωρώ ότι υπήρχαν και πριν και στέκομαι στο γεγονός ότι έβγαλαν αρκετά εύκολα καλάθια τρέχοντας στο γήπεδο και ιδιαίτερα εντός έδρας.

Αδυναμία την οποία παρουσιάζουν συνολικά μέσα στην σεζόν είναι στην κατηγορία του SPOT UP shots. Πιο πολλές προσπάθειες έχει πάρει ο πρώην πράσινος Singleton ο οποίος για την ώρα δεν είναι αρκετά αποτελεσματικός … το οποίο συμβαίνει και με τους υπόλοιπους παίκτες της Barcelona. Η επίδραση του 3π λείπει από το παιχνίδι τους και είναι χαρακτηριστικό ότι σουτάρουν λίγα τρίποντα και με μέτρια ποσοστά.

Αλλά όπως είχα πει και προηγούμενο κείμενο το παιχνίδι SPOT UP δεν είναι μόνο το σουτ αλλά υπάρχουν και άλλοι τρόποι να είσαι αποτελεσματικός σε αυτήν την κατηγορία κάτι που τους λείπει πολύ. Σημαντικό ότι είναι ιδιαίτερα ψηλά στα επιθετικά rebound και ιδιαίτερα στην έδρα τους.

Αμυντικά είναι πιο σταθερή και θα έλεγα ότι αυτό είναι που τους κρατάει μέσα στο κόλπο , καθώς όπως είδαμε μέχρι τώρα στα περισσότερα ματς δεν έπιασαν ψηλά επιθετικά επιδόσεις. Επιθετική άμυνα στα τελευταία ματς , πολλά κλεψίματα. Παικτες όπως οι Oriola έτοιμοι να θυσιάσουν το κορμί τους πίσω. 

Έχουν τον τρόπο να κρατάνε τον αντίπαλο σε χαμηλά ποσοστά ( 4 χειρότερο ανά κατοχές ) και να τον ωθούν σε πολλά λάθη ( 3α περισσότερα ανά κατοχές ).

Προσπαθούνε να κλείσουν την ρακέτα και οι αντίπαλοι τους εκτελούν τα περισσότερα τρίποντα από όλες τις ομάδες στην EUROLEAGUE , ένα άλλο σημείο κλειδί του αγώνα βάση των 2 ομάδων με την μέχρι σήμερα εικόνα.

Μια αδυναμία που φαίνεται στα νούμερα τους είναι ότι εκτός έδρας παραχωρούσαν σχεδόν διπλάσιες βολές στους αντιπάλους , προσπαθώντας να είναι σκληροί.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ