24.2 C
Athens
Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου, 2024

Η μεγάλη των «πλάβι» σχολή (vids)

Μετά το θαύμα της Γερμανίας ήταν η σειρά της Γιουγκοσλαβίας να ανέβει στην κορυφή της Ευρώπης... Το Basketa.gr θυμάται το Ευρωμπάσκετ του 1995 που έλαβε χώρα στην Αθήνα.

Έπειτα από την τιμωρία της για τον εμφύλιο πόλεμο που επέφερε τη διάσπαση της Ενωμένης Γιουγκοσλαβίας, η... Σερβία και το Μαυροβούνιο «κατέβασαν» μία εθνική ομάδα που είχε τ' όνομα Γιουγκοσλαβία. Ωστόσο αυτό θα άλλαζε περίπου μία δεκαετία αργότερα... Ως Γιουγκοσλαβία πάντως πρόλαβε να σαρώσει τα πάντα στο διάβα της.

Με τον Ντούσαν Ίβκοβιτς στο τιμόνι και βοηθό του τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς η Γιουγκοσλαβία ξεκίνησε τις υποχρεώσεις της νικώντας την Ελλάδα στην παράταση με 84-80. Ακολούθησε η νίκη επί της Λιθουανίας, ενώ πιο εύκολα κάμφθηκαν οι αντιστάσεις της Ιταλίας, της Σουηδίας, του Ισραήλ και της Γερμανίας.

Στα προημιτελικά η Γαλλία δεν είχε ιδιαίτερη τύχη και υποκλίθηκε στην ανωτερότητα των αντιπάλων της, με το τελικό 104-86 να τα λέει όλα... Ο ημιτελικός έφερε ξανά μπροστά στους «πλάβι» την Εθνική Ελλάδας. Οι διεθνείς το πάλεψαν αλλά υστέρησαν στο επιθετικό κομμάτι με αποτέλεσμα να «λυγίσουν» τελικά με 60-52. Στις 2/7/1995 διεξήχθη στο ΟΑΚΑ ένας από τους ωραιότερους τελικούς όλων των εποχών. Η Γιουγκοσλαβία χάρη στους 41 πόντους -μ' εννιά τρίποντα- του Σάσα Τζόρτζεβιτς κατόρθωσε να νικήσει τη Λιθουανία -των Μαρτσουλιόνις και Σαμπόνις- με 96-90.

Οι Έλληνες που βρέθηκαν στις εξέδρες υποστήριξαν τους Λιθουανούς, διότι υπήρχαν παράπονα για τη διαιτησία του ημιτελικού με τους Γιουγκοσλάβους. Όσον αφορά τη συνολική πορεία του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος, ο αείμνηστος Μάκης Δενδρινός μετά την επιτυχημένη πορεία μέχρι τους «4» του Μουντομπάσκετ του Καναδά μία χρονιά νωρίτερα, διατηρήθηκε στην άκρη του πάγκου. Το τουρνουά ξεκίνησε με δύο ήττες από τις μετέπειτα φιναλίστ Γιουγκοσλαβία και Λιθουανία, αλλά ακολούθησε σερί θετικών αποτελεσμάτων κόντρα σε Ιταλία, Σουηδία, Ισραήλ και Γερμανία. Στα προημιτελικά η Ισπανία είδαν τους διεθνείς να επικρατούν με 66-64, αλλά ακολούθησαν δύο ήττες από Γιουγκοσλαβία και Κροατία, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να μην πάρει μετάλλιο...

Θυμηθείτε τον επικό τελικό στα παρακάτω βίντεο:



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ