25 C
Athens
Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2024

Η μεγάλη ευκαιρία του μπάσκετ

Δύο κουβέντες από αυτές που είπε ο Βαγγέλης Γαλατσόπουλος περιέχουν όλο το ζουμί της συνέντευξης Τύπου, που διοργάνωσε ο ΕΣΑΚΕ με τη συμμετοχή των εκπροσώπων των τεσσάρων ομάδων, οι οποίες θα πάρουν μέρος στα ημιτελικά των πλέι οφ. "Στόχος είναι να έρθουν περισσότερες οικογένειες στα γήπεδα και να φτιάξουμε μια νέα γενιά φίλων του μπάσκετ", είπε ο πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ. Πολύ σωστά. Τα παιδιά που θα έρθουν σήμερα στο γήπεδο και θα τους αρέσει αυτό που θα δουν, είναι οι αυριανοί φίλαθλοι, από τους οποίους το μπάσκετ μπορεί να βοηθηθεί ποικιλοτρόπως.

Και η ευκαιρία να φτιάξει το μπάσκετ το δικό του κοινό, που δεν θα είναι "μεταφερόμενο", αλλά αποκλειστικά δικό του, είναι τώρα. Τώρα που το ποδόσφαιρο αναδίδει τόσο μεγάλη μπόχα και προκαλεί τόσο μεγάλη αηδία όσο ποτέ άλλοτε. Όσα έγιναν στον τελικό του ποδοσφαιρικού Κυπέλλου στο Βόλο είναι πολύ πρόσφατα και δεν χρειάζονται υπενθύμισης. Αξίζει, ωστόσο, να διαβάσετε το σχόλιο που έκανε επί όλων τούτων ο διευθυντής επικοινωνίας της ΠΑΕ ΑΕΚ, Ανδρέας Δημάτος, ο οποίος ως παλιός και έμπειρος δημοσιογράφος επικεντρώνει σε αυτό ακριβώς: στο ότι το Σάββατο το ποδόσφαιρο έχασε φιλάθλους.

Αυτούς τους φιλάθλους που το ποδόσφαιρο διώχνει συστηματικά όχι μόνο με τη βία των οπαδών, αλλά και με τα παιχνίδια εξουσίας των παραγόντων του, που έχουν ως αποτέλεσμα οι δικαστικές αίθουσες να μετατρέπονται σε γήπεδα και οι διάφοροι δικαστικοί λειτουργοί να είναι πιο γνωστοί και αναγνωρίσιμοι στο κοινό από τους ίδιους του ποδοσφαιριστές, το μπάσκετ μπορεί και πρέπει να τους κάνει δικούς του. Με εικόνες όπως οι σημερινές. Με την ΑΕΚ και τον Άρη να δίνουν συγχαρητήρια στον Ολυμπιακό για την πρόκρισή του στο φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας. Ο Παναθηναϊκός δεν το τόλμησε, αλλά είναι κι αυτό κάτι που μπορεί να βελτιωθεί στο μέλλον.

Με καλύτερη συμπεριφορά των δικών του παραγόντων. Οι περσινοί τελικοί ήταν οι πιο συναρπαστικοί της ιστορίας, όπως είπε ο πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ, αλλά δεν ήταν αψεγάδιαστοι. Συνέβησαν διάφορα και πριν και μετά. Μπορεί συνολικά το κλίμα να ήταν καλύτερο σε σχέση με προηγούμενα χρόνια, όταν οι τελικοί δεν τελείωναν καν, αλλά δεν έλειψαν τα παρατράγουδα. Κι εκτός αυτών, αναδείχθηκε νέα αντιπαλότητα μεταξύ Άρη και ΑΕΚ. Δεν χρειάζονται αυτά. Πολύ περισσότερο από τη στιγμή που οι ιδιοκτήτες των ΚΑΕ δεν χρησιμοποιούν το μπάσκετ για να κάνουν άλλες δουλειές, όπως συμβαίνει κατά κόρον στο ποδόσφαιρο.

Και με βελτίωση του επιπέδου του ανταγωνισμού. "Πρέπει το μπάσκετ να γίνει πιο ελκυστικό.  Ρόλο σε αυτό θα παίξει η κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων. Πρέπει όλοι να το καταλάβουν αυτό. Είναι καλό για όλους".  Αυτή είναι η δεύτερη κουβέντα με... ζουμί του Βαγγέλη Γαλατσόπουλου. Το επαγγελματικό μπάσκετ πρέπει να γυρίσει στον... 20ο αιώνα, τότε που ίσχυε η κεντρική διαχείριση και τα έσοδα των ομάδων είχαν εκτοξευθεί στα ύψη. Μόνο αν πάνε όλοι μαζί, θα βρουν περισσότερα χρήματα και με τη σωστή μοιρασιά, θα είναι ωφελημένοι όλοι. Και το επίπεδο θα ανέβει. Αυτονόητα πράγματα αυτά...

Το υλικό υπάρχει. Ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός είναι δύο από τις καλύτερες ομάδες της Ευρώπης. Οι παίκτες τους από τους κορυφαίους διεθνώς. Πιο κάτω, όπως είπε και ο Τσάβι Πασκουάλ, "υπάρχουν καλοί προπονητές και πολλοί ανταγωνιστικοί παίκτες". Βούληση χρειάζεται. Αλλά η ευκαιρία είναι τώρα...

Photo Credits: Eurokinissi



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ