27.5 C
Athens
Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Η Λερναία Υδρα της Ευρωλίγκας θέλει την Πόλη της

Στη μυθολογία, η Λερναία Υδρα ήταν ένα τέρας σχεδόν ανίκητο, μέχρι που ο Ηρακλής βρήκε τη λύση (μαζί με τον Ιόλαο) καίγοντας κάθε κεφάλι μόλις το έκοβε, ώστε να μην ξεφυτρώνουν στη θέση του δύο.

Από αυτόν τον Ολυμπιακό όμως είναι δύσκολο να φυλαχτείς, αφού δεν παίζει ένας παίκτης και βγαίνουν δύο και τρεις στη θέση του και καλύπτουν το κενό του.
Οι πρωταθλητές Ελλάδος με τον ηγέτη τους και αρχηγό τους Βασίλη Σπανούλη να σημειώνει αρνητικό ρεκόρ μένοντας για πρώτη φορά άποντος σε αγώνα της Ευρωλίγκα, μετά από 11 χρόνια και 242 συμμετοχές και τον κορυφαίο σουτέρ τους να μην πατάει καν στο παρκέ (Λοτζέσκι) όχι μόνο νίκησαν στην πιο καυτή έδρα της Ευρώπης, αλλά υποχρέωσαν τον Ερυθρό Αστέρα σε αρνητικό ρεκόρ στην ιστορία του στην Ευρωλίγκα με τους 17 πόντους που σημείωσε στο πρώτο ημίχρονο.

Μα μήπως ήταν η πρώτη φορά ;
Σπάνια έπαιξαν εφέτος αγώνα στην Ευρωλίγκα χωρίς να έχουν 1-2 (κάποιες φορές και 3) απόντες ή έστω αμφίβολλους από τη βασική πεντάδα.
Φυσικά και οι άλλες ομάδες έχουν σοβαρούς τραυματισμούς, αλλά με εξαίρεση ίσως την Μπαρτσελόνα του Γιώργου Μπαρτζώκα (που διεκδικεί το όσκαρ ατυχίας) πόσες από τις υπόλοιπες 14 ομάδες έχασε ένα κομβικό παίκτη της που της αλλάζει όλο το παιχνίδι (Χάκετ) ;

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι την τελευταία πενταετία στο Ευρωπαϊκό μπάσκετ, ο Ολυμπιακός είναι η ομάδα που το όνομά του το βρίσκεις στο λεξικό δίπλα στις λέξεις ανατροπή και αυταπάρνηση.
Ποτέ μην λες ποτέ είναι ο τίτλος για αυτή την ομάδα που αν την ξεγράψεις, κακό του κεφαλιού σου.

Το μεγαλύτερο κέρδος (σχεδόν ισάξιο με την ίδια τη νίκη-πλεονέκτημα) είναι η απόδοση δύο παικτών, του Παπανικολάου και του Αγραβάνη (ο Πρίντεζης είναι μια κατηγορία μόνος του).

Οταν οι αδελφοί Αγγελόπουλοι έφερναν από το ΝΒΑ, τον εν ενεργεία παίκτη των Ατλάντα Χόουκς Τζός Τσίλντρες και στην καλύτερη ηλικία της καριέρας του (25 ετών) εκείνον τον Ιούλιο του 2008 προκάλεσαν ένα μεγάλο θόρυβο σε όλη την Ευρώπη αλλά και τις ΗΠΑ, κάνοντας το όνειρό τους πραγματικότητα (καθώς λατρεύουν το ΝΒΑ και ήθελαν να φέρουν ένα παίκτη από εκεί).
Το αξέχαστο καλάθι του στον ημιτελικό του φάιναλ φορ του 2010 στο Παρίσι με την Παρτίζαν, γλύτωσε τον Τεόντοσιτς (κυρίως) και την υπόλοιπη ομάδα από ένα δύσκολο βράδυ παρουσία και των οργανωμένων οπαδών στις εξέδρες.

Μπορεί ο Τσίλντρες να μην έφερε την Ευρωλίγκα βελτίωσε όμως σαφέστατα τις επαφές των Ερυθρολεύκων με το ΝΒΑ και τόνωσε το πρεστίζ του συλλόγου.
Τη δεύτερη φορά όμως που οι πρόεδροι έφεραν παίκτη από το ΝΒΑ, πέτυχαν διάνα και αναφερόμαστε φυσικά στην επιστροφή του Κώστα Παπανικολάου, που πρώτα τον είχαν φέρει από τη Θεσσαλονίκη και στον Αρη.
Μετά το λογικό περσινό αγωνιστικό κενό (χρειαζόταν μεγάλο διάστημα προσαρμογής σε προπονήσεις και αγωνιστικούς ρυθμούς) εφέτος διανύει με διαφορά την καλύτερη σεζόν της καριέρας του στο λιμάνι, ακόμα και από αυτές που ο Ολυμπιακός κατέκτησε την Ευρώπη δύο φορές.
Μόνο τη δική του ενέργεια να είχε πέρυσι η ομάδα του δεν θα έμενε εκτός πλέι όφ για πρώτη φορά μετά από χρόνια.
Δεν είναι τυχαίο ότι αφιέρωσε συγκινημένος τη νίκη στον αδελφό του Νίκο, για την στήριξη που του είχε δώσει στα δύσκολα.

Οσο για τον Δημήτρη Αγραβάνη, ένα παίκτη που έχει αδικήσει ο ίδιος τον εαυτό του, ο Γιάννης Σφαιρόπουλος ποτέ δεν έπαψε να τον υπολογίζει.

Ούτε όταν τον έβαλε σε σιωπηρή τιμωρία μετά τον αγώνα της πρεμιέρας στη Μαδρίτη με την Ρεάλ.

Ο Αγραβάνης πέρα από τα σωματικά του προσόντα έχει ένα πλεονέκτημα που διαθέτουν ελάχιστοι παίκτες, και που δεν έχουν ακόμα και ηγέτες ομάδων.
Οταν η μπάλα καίει και αποφασίζει να σουτάρει η σκέψη του είναι εντελώς παγωμένη, χωρίς καν να μπει το ερώτημα στο πίσω μέρος του μυαλού: «Και αν το χάσω ;»

Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύει να είναι σύμπτωση και ο Δημήτρης Αγραβάνης έχει βάλει πολλά μεγάλα σουτ χωρίς να είναι ο Σπανούλης ή ο Γιούλ, ή ακόμα και ο Πρίντεζης.

ΥΓ1: Η νίκη δεν σκεπάζει κάτω από το χαλάκι τα κακώς κείμενα κυρίως του τρίτου δεκαλέπτου και το βίντεο του κόουτς λογικά θα πάρει φωτιά.
Ομως η αγωνιστική κατάρρευση στο Βελιγράδι δεν συνδέεται στο ελάχιστο με την αντίστοιχη με τη Γαλατά. Εκεί ήταν φανερό ότι πολλοί παίκτες πίστεψαν ότι τελείωσε το παιχνίδι και ασχολιόντουσαν με τα πανό.
Κόντρα στον Ερυθρό Αστέρα επήλθε η φυσιολογική πνευματική και σωματική κόπωση και λόγω λειψανδρίας, που όμως έτσι και αλλιώς χρήζει μελέτης.

ΥΓ2: Αν με τέτοια κατανάλωση ενέργειας, οι παίκτες του Γιάννη Σφαιρόπουλου καταφέρουν να βγάλουν αποθέματα και με τη Ρεάλ μέχρι το τέλος – σε αγώνα που γίνεται σε λιγότερο από 48 ώρες – θα είναι θαύμα.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ